Η G20, το εμβόλιο και ένας Τραμπ από τα παλιά
23/11/2020Στη σύνοδο των G20, της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, μετείχε το Σαββατοκύριακο ο Ντόναλντ Τραμπ, το μυαλό του όμως ήταν στη διαμάχη για τις εκλογές. Ο Ρεπουμπλικάνος, παρά τις νομικές ήττες στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα αποτελέσματα και ενώ ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα της κυβέρνησής του, τίμησε την παράδοση που τον θέλει να φεύγει νωρίς από την διοργάνωση. Άναψε βέβαια πρώτα φιτίλια, ειδικά για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Η σύνοδος έγινε διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας, και οικοδεσπότης ήταν η Σαουδική Αραβία, χώρα φιλική προς τις ΗΠΑ, με την οποία ο Τραμπ, στο ξεκίνημα της προεδρίας του, είχε συνάψει μια γιγαντιαίων διαστάσεων αμυντική συμφωνία. Το Ριάντ είναι, ωστόσο, ανάμεσα στις χώρες που έχουν συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις εκλογές, την οποία όμως ο Ρεπουμπλικάνος δεν έχει αποδεχθεί ακόμα.
Αυτό δεν ήταν όμως ο λόγος, για τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στραμμένο το κεφάλι του κάτω και, όπως ανέφερε το Bloomberg, έδειχνε σαν να κοιτάει κάτι στο γραφείο του, όση ώρα μιλούσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν. Ο Τραμπ μετείχε στη Σύνοδο, αλλά το μυαλό του ήταν στην κόντρα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Η G20 και ο Τραμπ
Άλλωστε, μόλις λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Σαουδάραβα μονάρχη, δεν τουίταρε κάτι για την Σύνοδο, αλλά για την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Μίσιγκαν, υπογραμμίζοντας ότι «θα δείξουμε τη μαζική και πρωτοφανή απάτη!». Ακολούθησε ένα μπαράζ ανάλογων αναρτήσεων μέχρι να έρθει η ώρα να κάνει την παρέμβασή του. Αμέσως μετά, άφησε τους άλλους ηγέτες να συζητούν για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή και επέστρεψε στο καθιερωμένο για τα Σαββατοκύριακα πρόγραμμά του, πηγαίνοντας να παίξει γκολφ.
Στην παρέμβασή του, ωστόσο, ανέφερε ότι, υπό την προεδρία του, οι ΗΠΑ έκαναν τον κόσμο πιο ασφαλή, καθώς ενίσχυσαν το ΝΑΤΟ και νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος. Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ ήταν αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της πανδημίας και αναφέρθηκε στη χαμηλή ανεργία και τα καλά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας. Παρά την έλλειψη ενδιαφέροντος που δείχνει συνήθως για αυτού του είδους τις πολυμερείς διοργανώσεις, ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Έτσι, την ώρα που ο Μπάιντεν δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στη συμφωνία, αμέσως μόλις περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «άδικη και μεροληπτική» συμφωνία. «Η συμφωνία του Παρισιού δεν σχεδιάστηκε για να σώσει το περιβάλλον. Σχεδιάστηκε για να σκοτώσει την αμερικανική οικονομία» είπε σε καταγγελτικό τόνο. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος αρνείται να παραχωρήσει εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας και να στείλει «δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια στους χειρότερους ρυπαντές και περιβαλλοντικούς παραβάτες του κόσμου», εννοώντας την Κίνα.
Υποσχέσεις για το εμβόλιο
Ο Τραμπ αποχώρησε την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, αφήνοντας στο πόδι του τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος με τα σειρά του παρέδωσε στον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου. Το ίδιο έκαναν όμως και άλλοι ηγέτες, αμέσως μόλις ολοκλήρωσαν τις παρεμβάσεις τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες να απορρίψουν τα lockdown και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών δεν μίλησε για την ανάγκη τα εμβόλια για την Covid-19 να διατεθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες. Η G20 υποσχέθηκε, ωστόσο, να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να εξασφαλιστεί η δίκαιη διανομή των εμβολίων. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα υποστηρίξει τις φτωχές χώρες, οι οικονομίες των οποίων έχουν καταστραφεί από την κρίση.
Η G20 καλείται να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκειμένου αυτός με την σειρά του να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων στις θεραπείες και στα εμβόλια. Ο Τραμπ έχει σταματήσει όμως την χρηματοδότηση, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι καλύπτει την Κίνα, υιοθετώντας τα «ψευδή στοιχεία» της για την προέλευση και τον χρόνο εμφάνισης του κορωνοϊού.
Πολλοί ηγέτες, ανάμεσα τους ο Μακρόν, τόνισαν στη Σύνοδο, ότι καμία απάντηση στην πανδημία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δεν είναι «παγκόσμια». Στο τελικό κείμενο, ωστόσο, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το πω θα καλυφθεί το κολοσσιαίου μεγέθους κόστος για τη διανομή των εμβολίων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ηγέτες της G20 δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να στηρίξουν τις αφρικανικές χώρες με διάφορους τρόπους, ανάμεσά τους η διερεύνηση περισσότερο βιώσιμων επιλογών χρηματοδότησης. Η ελάφρυνση του χρέους των αφρικανικών κρατών θα είναι, άλλωστε, ένα από τα κύρια θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ιταλική προεδρία της G20, το 2021.