Η γενοκτονία δεν γίνεται ξαφνικά ένα βράδυ – Οι επιθέσεις κατά των Κούρδων
23/11/2022Η Τουρκία επιτίθεται κατά των Κούρδων, βομβαρδίζει, σκοτώνει, καταστρέφει. Η κατοχική δύναμη με το μέτωπο αυτό προχωρεί στην υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών της στην περιοχή. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο αποδεδειγμένα αφορά μια επιχείρηση γενοκτονίας, όπως αναφέρει ο Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος σημειώνει πως «δυστυχώς διεξάγεται με την άδεια της Ρωσίας και των ΗΠΑ και υπό την ανοχή της Δύσης και του ΝΑΤΟ».
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χωρίς ντροπή πως η χώρα του έχει «εξουδετερώσει» από το 2015 και εντεύθεν 36.854 Κούρδους (3.585 το 2022, σε βόρειο Ιράκ και Συρία). Ο Ερντογάν από τον περασμένο Μάιο είχε δώσει δείγματα γραφής και είχε εξαπολύσει απειλές για τη διενέργεια μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Περίμενε την κατάλληλη συγκυρία; Προετοίμαζε το έδαφος;
Ό,τι και να ισχύει, μόλις έγινε η τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, στις 13 Νοεμβρίου, ενεργοποίησε τα σενάρια και προχώρησε στην υλοποίηση των σχεδιασμών. Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Ερντογάν εξήγησε πως «η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία δεν είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τυχαία. Όπως έχουμε ξαναπεί, αν κάποιος διαταράξει τη χώρα μας και τα εδάφη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα… Όπως λέω πάντα, όταν είπαμε πως “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”, δεν το είπαμε για το τίποτα». Η Άγκυρα έψαχνε μια αφορμή για… άλλοθι ενώ κάνει “πρόβες” για το αφήγημά της ότι τα βράδια θα επιτίθεται αιφνιδιαστικά!
Η φονική επίθεση στην οδό Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, ποιων έργο ήταν; Οι κουρδικές οργανώσεις, που πάντα αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, διέψευσαν ότι συνδέονται με την επίθεση. Το ενδεχόμενο προβοκάτσιας συζητείται όλο και περισσότερο. Συζητείται το σενάριο να είναι έργο του βαθέως κράτους στην Τουρκία, που επιχειρεί να “χαλάσει” μια ενδεχόμενη συνεργασία Ερντογάν και Κούρδων στις εκλογές. Και η συνεργασία “χάλασε” με τις επιθέσεις της κατοχικής δύναμης κατά κουρδικών στόχων σε Συρία και Ιράκ.
Οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μεμονωμένα τη σύγκρουση της Άγκυρας και των Κούρδων.
Ανακατανομή ισχύος
Πρόκειται για ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει σχέση μόνο με τις εκλογές στην Τουρκία. Εντάσσεται πρωτίστως στην εν εξελίξει ανακατανομή ισχύος, από την οποία η κατοχική δύναμη θέλει να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εδώ και καιρό ξεκίνησε κινήσεις για εξομάλυνση των σχέσεων με κράτη, με τα οποία είχε διαφορές. Όλα γίνονται με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια παρακολουθούμε την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και εσχάτως και με την Αίγυπτο (τα “προξενιά” Ερντογάν – Αλ Σίσι έκαναν οι Καταριανοί στη σκιά του Μουντιάλ). Η εξομάλυνση των σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας δεν είναι εύκολο εγχείρημα, επιχειρήθηκε και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.
Η νέα προσπάθεια φαίνεται να στηρίζεται σε μια λογική εκτόνωσης, που θα εξυπηρετεί αμφότερες τις χώρες αυτές. Και τις εξυπηρετεί να μην είναι συνεχώς απέναντι, χωρίς Ερντογάν και Σίσι να γίνουν και “κολλητοί”. Τους χωρίζει το θέμα της Λιβύης, που ήταν ο λόγος που η Αίγυπτος σταμάτησε τον μεταξύ τους διάλογο, ενώ το Κάιρο ενοχλείται με τις προσπάθειες του Ερντογάν να καταστεί “πατερούλης” των απανταχού μουσουλμάνων.
Μέσα από τις κινήσεις στη Συρία και το Ιράκ η κατοχική Τουρκία «καθαρίζει» τα εμπόδια, το τοπίο. Και οι Κούρδοι θεωρούνται εμπόδιο και θέλουν να τους εξαφανίσουν (στην κυριολεξία). Για τους λεγόμενους ισχυρούς, που παρακολουθούν τις εξελίξεις και ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για τις τουρκικές επιθέσεις, οι Κούρδοι θεωρούνται προφανώς… παράπλευρη απώλεια. Το Κουρδιστάν, η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στην τρομοκρατική επίθεση της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ είναι χλιαρές έως ανύπαρκτες.
Για τη Αθήνα και τη Λευκωσία, πάντως, το θέμα έχει δυο διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την επιβαλλόμενη αλληλεγγύη και στήριξη στους Κούρδους. Η δεύτερη αφορά τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας, που μας επηρεάζουν καταλυτικά.