Η γεωπολιτική αστάθεια στρέφει τη Κίνα προς τη Βόρεια Θαλάσσια διαδρομή
27/07/2025
Ένα νέο εμπορικό “δρόμο” από την Κίνα προς τη Βόρειο Ευρώπη “ανοίγει” η παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια και η πολύμηνη διαταραχή των ναυτιλιακών μεταφορών από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ.
Ο νέος “δρόμος”, μέσω της Αρκτικής, εξασφαλίζει τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ανατολικής Ασίας και Ευρώπης, μέσα σε μόλις 18 ημέρες, σχεδόν οι μισές από τις 30 ως 50 ημέρες, που απαιτούνται συνήθως για τα ταξίδια μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στη Νότιο Αφρική, απ’ όπου διέρχονται τα πλοία για να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.
Το αρνητικό είναι ότι αυτή η “γραμμή” μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR) έχει εποχιακό χαρακτήρα, με τα ταξίδια να είναι δυνατά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η μεταφορική ναυτιλιακή εταιρεία Sea Legend Shipping, με έδρα στη Σιγκαπούρη, αλλά ελεγχόμενη από τη Κίνα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει, τον Σεπτέμβριο, αυτή τη “γραμμή”, πραγματοποιώντας φέτος μόνο ένα ταξίδι.
Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί από το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ “Istanbul Bridge”, χωρητικότητας 4.890 teu (σ.σ. μονάδα μέτρησης κοντέινερ), το οποίο θα προσεγγίσει αρχικά στα κινέζικα λιμάνια Τσινγκτάο (Qingdao), Σαγκάη, Νίγκμπο (Ningbo) και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά Γκντάνσκ (Πολωνία), Αμβούργο (Γερμανία), Ρότερνταμ (Ολλανδία) και Φέλιξστοου (Αγγλία).
Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή
Το πλοίο, που το 2023 είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Αρκτική, διαχειρίζεται η συνεργαζόμενη με τη Sea Legend, Safetrans Line, που δραστηριοποιείται στη Ρωσία. Η Sea Legend στοχεύει σε φορτία με χρονική ευαισθησία, όπως ηλεκτρονικά είδη και είδη μόδας, ελπίζοντας να επωφεληθεί από ταχύτερους κύκλους παράδοσης και, όπως έχει γίνει γνωστό, το πλοίο έχει ήδη συμπληρωθεί από πλευράς φορτίων.
Όμως, πέρα από το καθαρά εμπορικό κομμάτι αυτής της μεταφορικής γραμμής, η δημιουργία της θεωρείται ότι σηματοδοτεί μια αυξανόμενη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας στη βόρεια θαλάσσια διαδρομή. Άλλωστε, και τα δύο κράτη δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή την διαδρομή του αρκτικού κύκλου.
Για τη Μόσχα η ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR) αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ η Κίνα επιδιώκει την ανάπτυξη εναλλακτικών εμπορικών διαδρόμων εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπηρεσία της Ρωσίας, Rosatomflot, που διατηρεί τον μοναδικό στον κόσμο στόλο παγοθραυστικών με πυρηνοκίνητα πλοία, έχει αναλάβει τον συντονισμό της επέκτασης των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης παγοθραυστικών και των υπηρεσιών πλοήγησης. Η Κίνα έχει υποστηρίξει ενεργά τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Αρκτική, με επενδύσεις σε βασικά έργα, όπως το Arctic LNG 2 και σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις μέσω της διαδρομής.