Η γερμανική προεδρία δεν θέλει κρίση – Θα κάνει ο Ερντογάν το χατήρι στη Μέρκελ;

Βενιζέλος Κώστας
1218
Η γερμανική προεδρία δεν θέλει κρίση – Θα κάνει ο Ερντογάν το χατήρι στη Μέρκελ;, Κώστας Βενιζέλος

Είναι σαφές πως η Γερμανία, η οποία από την 1η Ιουλίου προεδρεύει της ΕΕ, δεν θέλει κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της να προκληθεί θερμό επεισόδιο. Η γερμανική προεδρία δεν θέλει να προκληθεί οποιαδήποτε σύγκρουση, να έχει δηλαδή να διαχειριστεί μια δύσκολη κρίση.

Είναι προφανές από τις κινήσεις που έχουν γίνει από το Βερολίνο, πριν ακόμη αναλάβει την προεδρία, πως επιδιώκει αποτελέσματα. Να μην περάσει απαρατήρητη η θητεία της, που θα είναι και η τελευταία της Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας. Είναι πρόδηλο πως πέραν από κρίσιμες διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία, αλλά και το Brexit, υπάρχουν και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πρωτίστως η προσοχή είναι στραμμένη στη μείωση των εντάσεων και στην αποφυγή των συγκρούσεων. Το Βερολίνο στα ζητήματα αυτά έχει θέσει τις προτεραιότητες του και είναι ξεκάθαρο πως η προσοχή εστιάζεται πρωτίστως στο λιβυκό μέτωπο, στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στις ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, προ δεκαημέρου περίπου, προσκλήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα για συνομιλίες ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν. Εξ όσων γίνονται αντιληπτά, οι πολύωρες συζητήσεις του Καλίν στην καγκελαρία ήταν εφ' όλης της ύλης. Για προφανείς λόγους κρατήθηκαν μυστικές. Δεν έγιναν ανακοινώσεις για την επίσκεψη και το περιεχόμενό της.

Επί της ουσίας, κατά τις συζητήσεις δεν προέκυψε οτιδήποτε καινούργιο. Η τουρκική πλευρά δεν διαφοροποίησε, ούτε για λόγους τακτικής, τις θέσεις της στο λιβυκό, στα ελληνοτουρκικά και σε 'π,τι αφορά στην Κύπρο. Επέμεινε στις θέσεις της ενώ ο Καλίν είχε στις αποσκευές του αιτήματα για τον τουρισμό και την οικονομία.

Η Γερμανία, που διατηρεί πολλές καλές σχέσεις με την κατοχική Τουρκία, δεν επέμεινε πολύ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Δεν θέλησε να πιέσει για αλλαγή των τουρκικών θέσεων. Άλλωστε, αυτό που επιδιώκει είναι να μην ξεσπάσει κάποια σύγκρουση κατά τη διάρκεια της προεδρίας της. Δεν θέλει με κανένα τρόπο να "εκραγεί η βόμβα" στη θητεία της. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται από το Βερολίνο, εξαρτάται από την Άγκυρα.

Η Τουρκία εισπράττει όλα τα μηνύματα από τις παρεμβάσεις που δέχεται. Και από τους Γερμανούς αλλά και από την ΕΕ ως σύνολο, με την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπρόσωπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα. Είναι, όμως, προφανές πως οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι ικανές να διαφοροποιήσουν τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Αυτό προφανώς και αξιολογεί το καθεστώς Ερντογάν και ενεργεί ανάλογα.

Στο Βερολίνο εκτιμούν πως το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό στα διάφορα ανοικτά μέτωπα της περιοχής. Θα κάνει το χατίρι στην Μέρκελ ο Ερντογάν να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία, ή θα περιοριστεί στον καθρέφτη που χάρισε στην Άνγκελα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.