ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σάλος στην Γερμανία μετά την κυβερνητική αναφορά για σύλληψη Νετανιάχου!

Ιρλανδία-Ισπανία-Νορβηγία άνοιξαν τον χορό στην ΕΕ για αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης,

Η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εφόσον εκδοθεί αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτή η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου σε μια υποθετική ερώτηση για τον Ισραηλινό πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στη Γερμανία που κάνει λόγο για σκάνδαλο και ζητά απο τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να πάρει θέση.

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητούσε την σύλληψη του Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, εφόσον είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο Στέφεν Χέμπεστράιτ απάντησε «φυσικά, τηρούμε τον νόμο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα. Ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΠΔ αποτελεί θεμελιώδη θέση της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο Χέμπεστράιτ. Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Σε συνέντευξή της δήλωσε σε ανάλογη ερώτηση: «Πάντα υποστηρίζαμε ως κυβέρνηση το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τόσο η καγκελαρία όσο και εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμούμε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε, σήμερα μας αρέσει ένα πιάτο και αύριο όχι».

«Η σιωπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να συλληφθεί σε γερμανικό έδαφος, εξελίσσεται πραγματικά σε σκάνδαλο», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και σημείωσε ότι «φυσικά θα μπορούσε κανείς –και θα έπρεπε– να ασκήσει κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο ιδρύθηκε για να λογοδοτούν σε αυτό δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες, όχι για να συλλαμβάνονται δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη κυβερνήσεων». Ο κ. Μερτς ζήτησε ακόμη να τοποθετηθεί στο θέμα ο ίδιος ο καγκελάριος. «Τι αξία έχει η περίφημη αλληλεγγύη προς το Ισραήλ, εάν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιτρέπει να παρασυρθεί σε τέτοιες δηλώσεις; Είναι αυτή η άποψη και του καγκελάριου;», ρώτησε ο αρχηγός του CDU.

Ο αρμόδιος του κόμματος για θέματα Άμυνας Γιόχαν Βάντεπουλ επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Χεμπεστράιτ ως «ανησυχητική, ειδικά σε μια εντελώς υποθετική βάση» και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως αδιανόητο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ να συλληφθεί με κρατική εντολή σε γερμανικό έδαφος».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) απέφυγε να απαντήσει ευθέως, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν μιλάμε για αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης και όχι για έκδοσή τους». Αναφερόμενος ωστόσο στην εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σε βάρος από τη μία πλευρά της ηγεσίας της Χαμάς και από την άλλη του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, σημείωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω και πολύ το γεγονός ότι δύο ανόμοια πράγματα συσκευάζονται σε ένα πακέτο».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. «Στόχος παραμένει μια λύση δύο κρατών έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, στο τέλος των οποίων θα γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ο Χέμπεστραϊτ πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο και ότι δεν μπορεί να συντομευθεί μέσω της αναγνώρισης από κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Οι ΗΠΑ για το παλαιστινιακό κράτος

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι χώρες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Σλοβενία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, αφού η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη αυτού μήνα.

«Ο πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης». Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία, όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη διαδικασία που αποσκοπεί στη λύση των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ σε γραπτή δήλωση. «Σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά». Ο Σεζουρνέ, ο οποίος δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Παρίσι τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, εκτιμά «πως δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών, τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».

Η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης σήμερα, μεταδίδουν τα ιρλανδικά ΜΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Την Κυριακή, ο Χάρις δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά επέμεινε ότι δεν επιθυμεί να δει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ να διακόπτονται, ως αποτέλεσμα της κίνησης που χαρακτηρίζεται από την ιρλανδική αντιπολίτευση αμφιλεγόμενη.

Και η Νορβηγία με την Ισπανία έπραξαν το ίδιο σήμερα, την ίδια ώρα με την Ιρλανδία. Η απόφασή τους θα τεθεί επίσημα σε ισχύ από τις 28 Μαΐου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές του από Ιρλανδία και Νορβηγία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απευθύνθηκε από την πλευρά του στο Κοινοβούλιο, την ίδια ώρα με τον Χάρις, προκειμένου να αναγγείλει ότι στις 28 Μαΐου αναγνωρίζεται επισήμως το παλαιστινιακό κράτους από τη Μαδρίτη.

Τον Μάρτιο, ο Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης. «Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη» τόνισε ο Σάντσεθ και διαβεβαίωσε ότι το κάνει για «ειρήνη, συνοχή και δικαιοσύνη». Αρνήθηκε ότι η απόφαση είναι εναντίον του Ισραήλ, των Εβραίων, ή υπέρ της Χαμάς.

Μαζί και η Νορβηγία

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. Απηύθυνε με αυτή την αφορμή ισχυρή έκκληση σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση. Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. Για την κίνηση της Ισπανίας, Ιρλανδίας, Σλοβενίας και Μάλτας ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει ότι «είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.

Εκνευρισμός στο Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αναγνώριση από τη Νορβηγία του παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε και άλλες χώρες να το ακολουθήσουν. Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, αναφέρει ότι η απόφαση της Νορβηγίας θα κατοχυρώσει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση» και θα στηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης δύο κρατών με το Ισραήλ.  Σημαντικό βήμα το χαρακτήρισε και η Χαμάς, προς την επικύρωση του «παλαιστινιακού δικαιώματος στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Η συντονισμένη πρωτοβουλία Ιρλανδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος ισοδυναμεί με «επιβράβευση της τρομοκρατίας», υποστήριξε σήμερα ο Νετανιάχου, καταδικάζοντας την απόφαση αυτή. «Αυτό θα ήταν ένα κράτος-τρομοκράτης. Θα προσπαθούσε να εξαπολύσει την (επίθεση που οδήγησε στη) σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά και σε αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε». Υπενθύμισε την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς και πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει απτόητο στην επιδίωξη του στόχου του, ο οποίος είναι η ολοκληρωτική επικράτηση στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο με το μήνυμα πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν και της Χαμάς». Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει ότι η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, για την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας την ανάκληση “για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία”.

Βήμα προς λύση δύο κρατών

Από την πλευρά της, η Ιορδανία «χαιρέτισε την απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους που ελήφθη από φίλες ευρωπαϊκές χώρες», όπως δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι, ο οποίος πρόσθεσε: «Θεωρούμε την απόφαση αυτή σημαντικό και ουσιαστικό βήμα στον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967». Ο Σαφάντι εξέφρασε την ελπίδα «η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε μια ευρύτερη κίνηση που επιβάλλει την ειρήνη και θέτει όλες τις χώρες του κόσμου και της περιοχής σε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια δίκαιη και συνολική ειρήνη, την μόνη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την περιοχή».

Και δεν είναι το μόνο διεθνές χτύπημα που δέχεται η κυβέρνηση Νετανιάχου. Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν για την έκδοση ενταλμάτων και εις βάρος του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γίοαβ Γκαλάντ, έχει τεράστιο αντίκτυπο διεθνώς και παράλληλα έχει πυροδοτήσει αντιπαράθεση στη Δύση. Απειλές για τις έρευνες εναντίον κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων κατήγγειλε ότι δέχθηκε ο Βρετανός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τόνισε ότι τον πίεσαν πολύ κάποιοι εκλεγμένοι πολιτικοί για να αλλάξει γνώμη και να μην εκδώσει το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο CΝΝ, πολιτικοί που έχουν εκλεγεί του μίλησαν πολύ ωμά και ένας σημαίνων πολιτικός του είπε «αυτό το δικαστήριο φτιάχτηκε για την Αφρική και για τραμπούκους όπως ο Πούτιν και όχι για τη Δύση και τους συμμάχους της». Όμως ο εισαγγελέας ήταν αταλάντευτος. Είπε συγκεκριμένα τα εξής στη δημοσιογράφο: «Όχι, εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Αυτό το δικαστήριο είναι η κληρονομιά μας από τη Νυρεμβέργη, είναι για την ανθρωπότητα, πρέπει να είναι ο θρίαμβος του νόμου απέναντι στην ισχύ και την ωμή βία που λέει “αρπάξτε ό,τι μπορείτε να πάρετε, κάντε αυτό που θέλετε, κάντε ό,τι θέλετε”. Όχι, δεν θα μας πείσουν με απειλές να αποκλίνουμε από τις ηθικές υποχρεώσεις μας. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι