Η Ιταλία ανοίγει την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία μέσω των εξοπλιστικών
30/04/2025
Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη, αποτελεί άλλη μία ένδειξη της πραγματιστικής στροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Μακριά από την παραδοσιακή σύγκρουση με τη Δύση, η Άγκυρα αναζητά πλέον συμπράξεις με χώρες που, όπως η Ιταλία, δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, το εμπόριο και τη μετανάστευση, παραμερίζοντας πολιτικά ζητήματα.
Η Baykar, συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί εμμέσως ο ίδιος ο Πρόεδρος, γίνεται πλέον βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Το μεγάλο ερώτημα: Θα προχωρήσει η Τουρκία στην ΕΕ μέσω των εξοπλισμών;
Με έντονο επιχειρηματικό και αμυντικό αποτύπωμα και καθόλου αναφορές σε πολιτικά ζητήματα, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Ιταλίας, παρουσία του Ερντογάν και της Μελόνι. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν 12 διμερείς συμφωνίες, με αιχμή τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη σύμπραξη της τουρκικής Baykar, κατασκευάστριας των περίφημων drones Bayraktar, με την ιταλική Leonardo. Ήδη η Baykar εξαγόρασε πρόσφατα την Piaggio Aerospace, κίνηση που ερμηνεύεται ως εφαλτήριο για περαιτέρω εδραίωση της τουρκικής εταιρείας στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά.
Ιταλία: Σημαντικός εταίρος η Τουρκία
Το 2024 ο διμερής εμπορικός όγκος έφτασε τα 32 δισ. δολάρια και τέθηκε ως στόχος τα 40 δισ. για το 2025. Η Ιταλία διατηρεί πάνω από 400 επιχειρήσεις στην Τουρκία, ενώ η Μελόνι χαρακτήρισε τη χώρα «σημαντικό εταίρο στην περιοχή». Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, γνωστή για την σκληρή γραμμή της στο μεταναστευτικό, δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για τη συμβολή της Άγκυρας στην «αναχαίτιση των ροών», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Χάρη σε εσάς, ο αριθμός των μεταναστών έχει πέσει στο μηδέν». Από την πλευρά του, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η συνεργασία στον τομέα αυτό θα συνεχιστεί.
Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι από τη συνέντευξη Τύπου απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικά ή ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η υπόθεση Ιμάμογλου ή οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Οι δύο πλευρές συζήτησαν και το λιβυκό ζήτημα, όπου φέρονται να διατηρούν κοινή γραμμή, ενώ ο Ερντογάν κάλεσε την Ιταλία να αναλάβει πρωτοβουλία στην ανασυγκρότηση της Συρίας, ζητώντας μάλιστα την άρση των κυρώσεων προς τη Δαμασκό.
Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρώμη επιβεβαιώνει τη στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς ρεαλιστικές συμμαχίες με ευρωπαϊκές χώρες που εστιάζουν στην οικονομία, αφήνοντας εκτός κάδρου τις πολιτικές ενστάσεις.