Η Κίνα δώρισε μάσκες στην Ιταλία και οι Τσέχοι τις κατέσχεσαν!
24/03/2020Διπλωματικό επεισόδιο παραλίγο να προκληθεί μεταξύ Ρώμης και Πράγας, με αφορμή την κατάσχεση φορτίου μασκών μιας χρήσης από τις τσεχικές αρχές, που προορίζονταν για την Ιταλία. Το θέμα ανέδειξε το κρατικό ραδιόφωνο Giornale Rai 1, με τον ιταλικό Τύπο να καταγγέλλει «σοβαρή έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ».
Την ώρα που η Ιταλία βιώνει μια συνεχιζόμενη τραγωδία, με εκατοντάδες θανάτους καθημερινά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η τσεχική αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση 680.000 μασκών, μέρος των οποίων αποτελούσε δωρεά της Κίνας με τελικό προορισμό τη Ρώμη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας La Reppublica, αρχικά οι Τσέχοι φέρονται να αρνήθηκαν το περιστατικό, όμως το επιβεβαίωσε ο Τσέχος δικηγόρος και ακαδημαϊκός, Λουκάς Λεφ Τσερβίνκα. Κατά δήλωσή του, χιλιάδες μάσκες και αναπνευστήρες που είχαν σταλεί από τους Κινέζους ως βοήθεια προς την Ιταλία, κατασχέθηκαν από τους Τσέχους αυθαίρετα.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Τομάς Πετρίτσεκ, σύμφωνα με την ιταλική πρεσβεία στην Πράγα, έσπευσε να ενημερώσει τον Ιταλό ομόλογό του ότι «βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα για την κλοπή ιατρικού υλικού στο Λοβοσίτσε, [σ.σ.: πόλη της Βοημίας]. Η Τσεχική Δημοκρατία θα στείλει 110.000 μάσκες από τις δικές της αποθήκες στην Ιταλία το συντομότερο δυνατό, δηλαδή αριθμό σαν αυτό που θα έφταναν στη χώρα μας και αντ’ αυτού υπεξαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις τσεχικές αρχές». Ο Πετρίτσεκ, από την πλευρά του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε ότι «η Τσεχία δεν έκλεψε τίποτα» και ότι στις 100.000 μάσκες με προορισμό την Ιταλία, θα προστεθούν άλλες 10.000 από το τσεχικό στοκ.
Η αρχική εκδοχή των Τσέχων
Εν τω μεταξύ, ο Τσέχος ακαδημαϊκός Τσερβίνκα, σύμβουλος βουλευτή του Κόμματος Πειρατών, εξήγησε στο ιταλικό ραδιόφωνο ότι η αρχική εκδοχή των Τσέχων έκανε λόγο για “μεγάλη επιτυχία” των αρχών εναντίον κερδοσκόπων. «Η επίσημη εκδοχή ανέφερε αρχικά ότι επρόκειτο για κατασχεμένες μάσκες και αναπνευστήρες, τις οποίες έκλεψαν ασυνείδητοι εγκληματίες από τσεχικές εταιρείες για να τις πουλήσουν σε υψηλές τιμές, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς στις σχετικές εξαγωγές», που έχει διατάξει η τσεχική κυβέρνηση.
Στην εκδοχή αυτή επέμενε αρχικά και το τσεχικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τα κατασχεμένα δέματα, τα οποία έφεραν κινέζικα διακριτικά και την κινεζική και ιταλική σημαία. Όπως καταγγέλλει ο Τσερβίνκα, χρειάστηκαν «τρεις μέρες για να το παραδεχθεί μέσω Twitter το υπουργείο Εσωτερικών, ότι το υλικό προέρχεται στην πραγματικότητα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και προορίζεται ως ανθρωπιστική βοήθεια για την Ιταλία». Μάλιστα, επεσήμανε ότι το Λοβοσίτσε δεν έχει καμία σχέση με τη διαδρομή προς την Ιταλία και αναμένει το πόρισμα της έρευνας για το πώς κατέληξαν τελικά εκεί οι 100.000 μάσκες που δώρισε το Πεκίνο. Και κατέληξε, σχολιάζοντας τη “γκάφα” της τσεχικής αστυνομίας: «Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι ντροπή».
Απρόσμενη αλληλεγγύη
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό με την Τσεχία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων προβλημάτων που αντιμετώπισε η Ιταλία το τελευταίο διάστημα. Η Γερμανία, αρχικά, η Αυστρία και η Τσεχία συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν παύσει ή περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές μασκών και ιατρικού υλικού, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ελλείψεις στο εσωτερικό. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση χωρών με επείγουσες ανάγκες, όπως η Ιταλία και η Ελβετία, ιδίως σε περιπτώσεις που αφορούν απευθείας την προμήθεια των δημοσίων δομών και όχι ιδιωτικές εταιρείες. Για παράδειγμα, η περιφέρεια του Λάτσιο κατήγγειλε τις αρχές της Πολωνίας για την κατάσχεση 23.000 μασκών που αγοράστηκαν για τις τοπικές υποδομές υγείας. Βέβαια, η κατάσχεση των Τσέχων αφορούσε σε δωρεά τρίτης χώρας και φυσικά δεν εμπίπτει στην απαγόρευση εξαγωγών.
Πάντως, η αλληλεγγύη προς τους Ιταλούς φαίνεται ότι προέρχεται κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν της βοήθειας που έστειλε η Κίνα, τις προηγούμενες ημέρες η Κούβα έστειλε 53 γιατρούς και νοσηλευτές στη Λομβαρδία. Πρόκειται για μέλη της βραβευμένης “ιατρικής ταξιαρχίας” Henry Reeve, τα οποία έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα στο αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνο.
Τέλος, στην Ιταλία κατέφτασαν πάνω από 10 μεταγωγικά Il-76 της Ρωσίας με εκατοντάδες ειδικούς, επιδημιολόγους, νοσηλευτές, στρατιωτικό προσωπικό της μονάδας Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Ασφάλειας των ρωσικών ΕΔ, 50 ιατρικές συσκευές και μηχανήματα και οχήματα απολύμανσης. Το πρώτο κλιμάκιο υποδέχθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, στη στρατιωτική βάση Pratica di Mare, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στη Ρωσική Ομοσπονδία.