Η Κίνα στο αμερικανικό στόχαστρο για τον ιό – Αγωγή για 20 τρισ. δολάρια!
03/04/2020Τίποτα που σχετίζεται με τον κορονοϊό και τη μαζική εξάπλωσή του, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε παραπάνω από 45.000 άτομα παγκοσμίως, δεν δύναται να θεωρηθεί αστείο. Ως αστεία, όμως, χαρακτηρίζουν οι αρχές της Κίνας την πρωτοβουλία του Αμερικανού δικηγόρου Λάρι Κλέιμαν και μίας εταιρείας του Τέξας, που κατέθεσαν αγωγή για αποζημίωση ύψους 20 τρισ. δολ. κατά του κινεζικού κράτους.
Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω δικηγόρος, η ομάδα του Freedom Watch, καθώς και η εταιρεία Buzz Photos από το Τέξας υπέβαλαν μήνυση εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού στρατού, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, του επικεφαλής του Ινστιτούτου Σι Ζενγκλί και του αρχηγού του στρατού Τζεν Γουέι. Όλοι οι παραπάνω κατονομάζονται ως υπεύθυνοι για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πρόκληση ανυπολόγιστης ζημίας.
Οι κατηγορίες δεν περιορίζονται εκεί. Εκτός από συνέργεια και συνωμοσία για τον θάνατο των θυμάτων του ιού, περιλαμβάνεται και η παροχή υλικής στήριξης σε τρομοκράτες, η συνωμοσία για να προκληθούν τραυματισμοί και θάνατοι Αμερικανών πολιτών, αμέλεια, επίθεση και άλλα.
Το νομικό έγγραφο υιοθετεί τη θεωρία ότι η εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ουχάν. Στο εργαστήριο αυτό, το οποίο βρίσκεται 280 μέτρα μακριά από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν, γίνονται μελέτες για τις επιδημίες, ενώ στην αγωγή χαρακτηρίζεται ως μέρος ενός μυστικού προγράμματος βιολογικών όπλων. Δεν είναι η πρώτη φορά που σερβίρεται αυτό το σενάριο.
Επίθεση από νυχτερίδες
Αμερικανικά δημοσιεύματα –και όχι μόνο– έχουν υποστηρίξει ότι στο εργαστήριο αυτό διεξαγόταν η μελέτη των διδακτορικών φοιτητών Μποτάο Τσιάο και Λεί Χιάο. Για τον σκοπό αυτό είχαν ως πειραματόζωα 605 νυχτερίδες. Ένας ερευνητής δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες και ήρθε σε επαφή με το αίμα τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα, η οποία, όμως, δεν περιόρισε τη διαφυγή του ιού από το εργαστήριο.
Το στέλεχος του κορονοϊού που μολύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων παγκοσμίως, υποτίθεται ότι προήλθε από μετάλλαξη ιού που αναγνωρίστηκε σε αυτές τις νυχτερίδες. Πρόσφατο άρθρο της Washington Times φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην αξιωματικού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Ντάνι Σόχαν, ο οποίος επίσης στοχοποιεί το εργαστήριο.
Οι ενάγοντες επικαλούνται το συγκεκριμένο δημοσίευμα, όπως και πολλά ακόμα. Άλλοι λένε ότι ο κορονοϊός έχει εντυπωσιακά υψηλό αριθμό μεταλλάξεων κι αυτό αποδεικνύει ότι ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο στην Κίνα και με κάποιο τρόπο να προκάλεσε τη μόλυνση. Ο ερευνητής της βιοασφάλειας Richard Ebright, καθηγητής του πανεπιστημίου Rutgers στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας του Waksman, δήλωσε ότι ο κορονοϊός πίσω από την πανδημία είναι 96,2% παρόμοιος με τον ιό που ανακάλυψε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν το 2013.
Δεν καταλαγιάζει η οργή
Υψηλοί είναι και οι τόνοι που έχει υιοθετήσει ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ. Έχει αναφερθεί πολλάκις στον «κινεζικό ιό», παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μη συνδέεται ο Covid-19 ούτε με την Ουχάν ούτε ευρύτερα με την Κίνα. Δεν βοηθάει να καταλαγιάσει η οργή για το γεγονός ότι ο ιός μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το δε Πεκίνο, το οποίο επικρίθηκε σφοδρά τόσο για την καθυστερημένη αντίδρασή του, όσο και για τη μυστικοπάθειά του, μετατρέπεται σε πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία με tweets άφησε υπόνοιες πως ο κορονοϊός ξεκίνησε από τις ΗΠΑ. Αρχικά οι Κινέζοι ανέφεραν: «Πόσα κρούσματα της covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;».
Τον ίδιο έμμεσο πλην σαφή ισχυρισμό είχε εκφράσει και Κινέζος αξιωματούχος, καλώντας τις ΗΠΑ να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν. Ήταν μία αναφορά στο ταξίδι Αμερικανών στρατιωτικών αθλητών στην Ουχάν για τη συμμετοχή τους σε αγώνες λίγο πριν ξεσπάσει η επιδημία. Ας σημειωθεί ότι το Πεκίνο δεν πήρε αποστάσεις από αυτή την έμμεση κατηγορία.
Άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο κορονοϊός πιθανότατα μεταδόθηκε από άγρια ζώα σε ανθρώπους στην αγορά πώλησης θαλασσινών στο Χουάν. Ο δικηγόρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα “παράθυρο” στη νομοθεσία των ΗΠΑ που επιτρέπει τις μηνύσεις εναντίον ξένων κρατών, αλλά είναι μάλλον απίθανο η προσπάθειά του να στεφθεί με επιτυχία.