Η “μάχη των S-400”, η απώλεια της Πόλης και οι παράνομες γεωτρήσεις

Η “μάχη των S-400”, η απώλεια της Πόλης και οι παράνομες γεωτρήσεις, Νεφέλη Λυγερού

«Η Τουρκία έχει αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 και συζητά την ημερομηνία της παράδοσης τους παρά το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Έφτασε, μάλιστα, να προσθέσει ότι «οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες όσον αφορά την πίεση που ασκούν στην Τουρκία και στο ζήτημα των αεροσκαφών».

Η επιμονή της Άγκυρας να μην παρεκκλίνει των στόχων της είναι εμφανής τόσο στην “μάχη των S-400”, παρ’ ότι οι Αμερικάνοι έχουν δαιμονοποιήσει την αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος απειλώντας με πολλούς τρόπους την Άγκυρα. Ο Ερντογάν, πάντως, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών του. Θα συνεχίσει μάλλον τις παράνομες γεωτρήσεις, αν και είναι προς το παρόν τουλάχιστον αμφίβολο εάν η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα που θα βρει.

Προς το παρόν σημαντικότερος στόχος από αυτόν είναι να εξασφαλίσει “με τον τσαμπουκά” μία θέση στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία πακέτο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το φυσικό αέριο. Δεν έχει κρύψει, άλλωστε, την αξίωση να πάρει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της ήδη κατατεθημένης πρότασης για σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Η αποφασιστικότητα αυτή του Ερντογάν έχει διαμηνυθεί και στην Ουάσιγκτον και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Πρέπει, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική αρχών, η οποία αποδίδει, επιμένοντας, βεβαίως, η καταδίκη της Τουρκίας να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα μέτρα, ουσιώδη και όχι ήπια» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από το βράδυ της Κυριακής, πάντως, Λευκωσία και Αθήνα επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά της εκλογής του Εκρέμ Ιμάμογλου στη μάχη για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα είναι εάν η ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ, που στην πραγματικότητα είναι και προσωπική ήττα του Ταγίπ Ερντογάν, είναι η αρχή του τέλους για την πολιτική ηγεμονία του Τούρκου προέδρου.

Η απώλεια του δήμου της Κωνσταντινούπολης είναι βαριά για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά πλέον το πολιτικό διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Το πλήγμα που υπέστη το γόητρο και το πολιτικό προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν αποτυπώθηκε στα ελληνικά Μέσα κι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο στην Τουρκία. Φιλοκυβερνητικά Μέσα της γειτονικής χώρας χαρακτήρισαν τους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων «προσβλητικούς για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν».

Λευκωσία και Αθήνα, πάντως, έχουν συμφωνήσει σε μία κοινή γραμμή διπλωματικής πλεύσης, αλλά και –σύμφωνα με πληροφορίες– σε ζητήματα που συνδέονται με την άμυνα της Κύπρου. Θεωρούν, άλλωστε, ότι όσο στριμώχνεται ο Ταγίπ Ερντογάν τόσο αυξάνει ο πειρασμός του να διολισθήσει στον τυχοδιωκτισμό. Αλλά ακόμα κι αν αντισταθεί στον πειρασμό, θεωρείται δεδομένο πως θα παραμείνει αμετακίνητος όσον αφορά τη στάση του στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx