Η μακρά ενηλικίωση της Αιγυπτιακής Αεροπορίας
02/12/2022Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την νοτιοκορεατική “ΚΑΙ” για την παραγωγή του εκπαιδευτικού-ελαφρού μαχητικού T-50/FA-50 Golden Eagle στην αραβική χώρα. Τα μαχητικά T-50/FA-50 ήταν στο τραπέζι τον συνομιλιών που είχε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην ιστορική επίσκεψη του Μουν Τζε-ιν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τον περασμένο Μάρτιο. Χρησιμοποιούμε τον όρο ιστορική, γιατί Νοτιοκορεάτης πρόεδρος είχε να επισκεφτεί την ηγέτιδα χώρα του αραβικού κόσμου εδώ και 16 χρόνια!
Βασικός λόγος είναι οι στρατηγικοί δεσμοί της Αιγύπτου με την Βόρεια Κορέα, δεσμοί που ξεκινούν από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι δύο χώρες είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, υπό τον “πατέρα” του παναραβισμού, τον συνταγματάρχη Νάσερ και τον ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος, Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον παππού του σημερινού Βορειοκορεάτη ηγέτη. Σχέσεις που συνεχίστηκαν και με τον διάδοχο του Νάσερ, τον Ανουάρ Σαντάρ, παρά το ιστορικό του άνοιγμα προς την Δύση και το Ισραήλ.
Το 1981, όταν φανατικοί ισλαμιστές που είχαν διεισδύσει στον αιγυπτιακό στρατό είχαν ανοίξει πυρ στην εξέδρα των επισήμων, κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους παρέλασης για τον εορτασμό της νίκης στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ των θυμάτων (εκτός βεβαίως του πρόεδρου Σαντάτ) ήταν και ο πρεσβευτής της Βορείου Κορέας. Το 1973 ο Σαντάτ είχε κατορθώσει να σώσει την τιμή των Αράβων, έξι χρόνια μετά την ταπεινωτική τους ήττα στον “Πόλεμο των έξι ημερών”, αιφνιδιάζοντας τους Ισραηλινούς, ανήμερα της μεγαλύτερης θρησκευτικής τους εορτής, του Γιομ Κιπούρ.
Μία νίκη, που είχε και την συμβολή και της Βορείου Κορέας. Ο Σαντάτ είχε καλέσει Βορειοκορεάτες στρατιωτικούς συμβούλους για την εκπαίδευση των πιλότων της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, με την Πιονγκγιάνγκ να αποστέλλει περίπου 1.500 στρατιωτικούς της εκπαιδευτές για να βοηθήσουν τους Αιγύπτιους στην χρήση των σοβιετικών μαχητικών. Ο σφοδρός αντικομουνισμός του Σαντάτ, ουδόλως είχε επηρεάσει τις σχέσεις του Καίρου με την Πιονγιάνγκ, σχέσεις που συνεχίζονται και με τον σημερινό πρόεδρο, ο οποίος δεν έχει δείξει καμία σπουδή για κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας, “εκνευρίζοντας” τις ΗΠΑ (αν και, για να θυμηθούμε τον Σαντάτ, ο Σίσι κρατά “ανοιχτές θύρες” και προς την Σεούλ).
Οι σχέσεις Καίρου-Πιονγιάνγκ δεν περιλάμβαναν μόνο την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων, ή Βορειοκορεατών εργαζομένων για τα δημόσια έργα στην Αίγυπτο. Ο Σαντάτ είχε εξουσιοδοτήσει την πώληση σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων Scud-B στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μετέπειτα πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποίησε τέσσερις επίσημες επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα, μόνο κατά τη δεκαετία του 1980! Να σημειωθεί πως ο Μουμπάρακ είχε διατελέσει αρχηγός της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι δυο προκάτοχοι του προέρχονταν από τον Στρατό Ξηράς.
Η “ενηλικίωση” της Αιγυπτιακής Αεροπορίας
Η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παίρνει το “πάνω χέρι” στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ, μετά την εξευτελιστική ήττα των Αιγυπτίων στον “Πόλεμο των έξι ημερών”. Οι Αιγύπτιοι, δύο χρόνια μετά την ιστορική ήττα τους, ξεκίνησαν τον πόλεμο που έμεινε γνωστός ως “ο Πόλεμος της Φθοράς” έναντι του Ισραήλ, στον οποία το εβραϊκό κράτος απάντησε με την ” Επιχείρηση Boxer”.
Ο “Πόλεμος της Φθοράς” έληξε πάλι άδοξα για τους Αιγυπτίους, καθώς η Αιγυπτιακή Αεροπορία αποδείχτηκε εύκολος στόχος για τα ισραηλινά Mirage. Απέτυχε να αιφνιδιάσει το Ισραήλ, με τις επιθέσεις αντιπερισπασμού που είχε επιχειρήσει. Οι Αιγύπτιοι είχαν πολλές απώλειες και έχασαν τουλάχιστον εννέα μαχητικά αεροσκάφη. Βέβαια, στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, ήταν η σειρά τους να πιάσουν τους Ισραηλινούς στον ύπνο.
Ο Σαντάτ, σε συνεννόηση με τον Χαφέζ αλ Άσαντ, χτύπησε τις ημέρες του Εβραϊκού Πάσχα, με τους Ισραηλινούς να είχαν την πεποίθηση πως ουδέποτε θα αποτολμούσε επίθεση, μετά το στραπάτσο των Αιγυπτίων στον “Πόλεμο των Έξι Ημερών” και τον “Πόλεμο της Φθοράς” που ακολούθησε. Η Αιγυπτιακή Αεροπορία, με επικεφαλής τον Μουμπάρακ, είχε καταφέρει να πλήξει στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ, περνώντας την πρώτη φάση “ενηλικίωσης” της. Ο δε Σαντάτ έγινε (προσωρινά) ο ήρωας του αραβικού κόσμου, μέχρι που δολοφονήθηκε με το στίγμα του “προδότη”, όταν αναγνώρισε το Ισραήλ.
Για να επιστρέψουμε στο σήμερα, η Αιγυπτιακή Αεροπορία συμμετείχε στην Διμερή Αεροπορική Άσκηση με την Ελλάδα “ΜIΝΑ ΙΙ”, μία ακόμα απόδειξη της ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Συνεργασίας που έχει “μπει στο μάτι του Ερντογάν”, που προσπαθεί τελευταία να δελεάσει το Κάιρο, κάνοντας στροφή 180ο μοιρών στην πολιτική του, με την Αίγυπτο να επιλέγει να “σπεύδει βραδέως” στις σχέσεις της με την Τουρκία…