Η Μέρκελ και το σενάριο των δεύτερων εκλογών

Η Μέρκελ και το σενάριο των δεύτερων εκλογών

του Μάκη Ανδρονόπουλου  – 

Είναι πιθανό η καγκελάριος Μέρκελ να αφήσει να περάσουν δυο-τρεις μήνες σε διαπραγματεύσεις με τους Φιλελεύθερους (FPD) και τους Πράσινους, προκειμένου να τους εκθέσει στην κοινή γνώμη. Με τον τρόπο αυτό να πολώσει το κλίμα και τον ερχόμενο Φεβρουάριο να ξαναπάει σε εκλογές. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ενισχύσει το κόμμα της και ταυτοχρόνως να δώσει χρόνο και στους Σοσιαλδημοκράτες να ανασυνταχθούν μετά το σοκ της απώλειας 5,2 μονάδων.

Γιατί θα το κάνει αυτό; Θα το κάνει για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης σε συνεργασία με τη Γαλλία δεν μπορεί να γίνει με τους ακραίους του FPD που απορρίπτουν τις ιδέες Μακρόν.

Δεύτερον, η Γερμανία δεν μπορεί να σηκώσει το πολιτικό (ούτε και το οικονομικό) βάρος μιας διάλυσης της ΕΕ με την ανάπτυξη νέων ισχυρών φυγόκεντρων δυνάμεων.

Τρίτον, η Γερμανία είναι σχετικά απομονωμένη και εκτεθειμένη τόσο έναντι της προεδρίας Τραμπ, όσο και στο παγκόσμιο κοινό με τα σκάνδαλα της αυτοκινητοβιομηχανίας της, αλλά και στους λαούς της νότιας Ευρώπης. Οι περισσότεροι την θεωρούν και υπεύθυνη για το Brexit.

Τέταρτον, η απόσυρση των Σοσιαλδημοκρατών για ομφαλοσκόπηση οδηγεί στην περιβόητη «Τζαμάικα», που όμως δεν είναι εφικτή. Οι Πράσινοι δεν θέλουν ούτε να μυρίσουν τους Φιλελεύθερους.

Πέμπτον, οι Φιλελεύθεροι δημιουργούν επιπλέον σοβαρά προβλήματα στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) που είναι σταθεροί εταίροι με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) από το 1949 και έχασαν 10 μονάδες.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι δευτερεύουσας σημασίας λόγοι που συνηγορούν στην επανάληψη των εκλογών, εφόσον βεβαία στους μήνες που θα ακολουθήσουν η Άνγκελα Μέρκελ καταφέρει τα εξής: να εκθέσει τα άλλα κόμματα, να ξεπεράσει τις κραυγές της συντηρητικής πτέρυγας του CDU και να γοητεύσει το 1,4 εκατ. ψηφοφόρους που της γύρισαν την πλάτη.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις της: Πρώτον, τα κόμματα που μπορούν να σχηματίσουν συνασπισμό μεταξύ τους είναι αυτά που θα αναζητήσουν τις λύσεις. Δεύτερον, ανέφερε πως δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις και τόνισε την ανάγκη σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης. Εδώ ελλοχεύει και μια ακόμη επιλογή. Να σχηματίσει όπως-όπως κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους και στην πρώτη κόντρα να πάει σε εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι