ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η μετασεισμική διπλωματία του Μπλίνκεν και η ατζέντα με Τσαβούσογλου

Η μετασεισμική διπλωματία του Μπλίνκεν και η ατζέντα με Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε τη βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα και πέταξε με ελικόπτερο συνοδευόμενος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάνω από την επαρχία Χατάι. Σήμερα στην Άγκυρα Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν θα έχουν συνομιλίες στο προεδρικό μέγαρο, για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αλλά και σειρά περιφερειακών θεμάτων ασφάλειας. Το απόγευμα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. 

«Είχα την ευκαιρία να δω ένα μέρος της καταστροφής και είναι πραγματικά δύσκολο να το εκφράσω με λόγια», είπε ο Μπλίνκεν. «Υπάρχουν κτίρια που δεν έχουν ισοπεδωθεί και άλλα που στέκουν δίπλα στα κατεστραμμένα. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι και εκατομμύρια άνθρωποι που επλήγησαν από αυτόν τον σεισμό και ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος της καταστροφής».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στη συνέχεια και στη βοήθεια των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας: «Δημιουργήσαμε ομάδες έρευνας και διάσωσης αποτελούμενες από περίπου 200 άτομα, σκύλους και ειδικά μηχανήματα. Τις ημέρες αμέσως μετά τον σεισμό, μεταφέρθηκε βοήθεια αξίας περίπου 85 εκατομμυρίων δολαρίων για καταλύματα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό. Σήμερα, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι θα διαθέσουμε άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Το κονδύλι μεταφέρεται από τον προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης του ανθρωπιστικού ταμείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και θα ενεργοποιηθεί σύντομα. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους Τούρκους συναδέλφους μας για να κατανοήσουμε τις ανάγκες και να βρούμε τρόπους να τις καλύψουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς το εξαιρετικό έργο και τη συνεργασία πολλών τμημάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ειδικά του αμερικανικού στρατού, ο οποίος ενήργησε άμεσα όπως πάντα. Οι στρατιωτικοί μας έκαναν περίπου 150 επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν».

Βοήθεια και για την ανοικοδόμηση

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Τουρκία, στην μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς και ανέγερσης νέων κατοικιών για τους άστεγους. «Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια. Πολλές χώρες του κόσμου κάνουν το ίδιο. Υπάρχει τεράστια αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί αυτό».

Δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του τουρκικού λαού και θα επιμείνουν σε αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, ο Μπλίνκεν είπε: «Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να παραδώσουμε βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, να περάσουμε τον χειμώνα και να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Υπενθυμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει να συγκεντρωθεί 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία, ο Μπλίνκεν είπε: ««Έως τώρα, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει βοήθεια 185 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αν υπάρχει κάτι άλλο, θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η χρηματοδότηση αυτής της πρόσκλησης είναι πολύ επείγουσα και σίγουρα θα ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες να το πράξουν. Εξετάζουμε τους πρόσθετους πόρους που μπορούμε να παράσχουμε».

«Ανυπομονώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ από τους Τούρκους εταίρους μας για το ποιες είναι οι ανάγκες στο μέλλον, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα, πώς μπορούμε να συγκεντρώσουμε πόρους για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους εδώ», δήλωσε ο Μπλίνκεν και κατέληξε τονίζοντας: «Ο τουρκικός λαός θέλω να ξέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο πλευρό του και θα είναι μαζί του ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα χρειαστεί για να διορθωθεί αυτό που έγινε».

Η ατζέντα με τον Τσαβούσογλου

Στην ατζέντα παραμένει το ζήτημα της κύρωσης της νατοϊκής ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Άγκυρα άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι μπορεί εγκρίνει μόνον την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σταθερά επίσης στις διμερείς συνομιλίες Αμερικανών και Τούκρων αξιωματούχων βρίσκεται το θέμα των σχέσεων της Άγκυρας με την Μόσχα. Μολονότι οι ΗΠΑ εξήραν την Τουρκία για ορισμένες διαμεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (για την εξαγωγή σιτηρών), επαναλαμβάνουν συχνά την ενόχλησή τους για την στενή της σχέση με τη Μόσχα. Ειδικά στην παρούσα φάση, που σύμφωνα με το Boomberg, η αμερικανική διοίκηση σχεδιάζει νέες κυρώσεις και προειδοποιεί με κυρώσεις τις χώρες που παραβιάζουν το πλαίσιο κατά της Ρωσίας, κάτι που θα προαναγγείλει ο Τζο Μπάιντεν στην επικείμενη επίσκεψή του στην Πολωνία. Όσον αφορά το θέμα των S-400 οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει εδώ και καιρό, ενώ άγνωστο είναι πως και πότε θα εξελιχθεί το θέμα της συμφωνίας για F-16.

Εκτός των διμερών σχέσεων στην ατζέντα είναι και τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες στις εστίες έντασης που έχει εμπλακεί, σε Συρία και Ιράκ, Καύκασο, Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την Άγκυρα, ο Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ανοίξουν τον τέταρτο κύκλο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι