ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η νέα κυβέρνηση Μακρόν με πρωθυπουργό την αριστερή Μπορν

Η νέα κυβέρνηση Μακρόν με πρωθυπουργό την αριστερή Μπορν,

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα μέλη της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, με τα οποία θα πορευτεί στην επόμενη μάχη, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα. Υπουργό Εξωτερικών όρισε την Κατρίν Κολονά, που είναι 66 ετών με μακρά πορεία στη διπλωματία και ήταν μέχρι πρόσφατα πρέσβης της χώρας της στο Λονδίνο. Κοντά στην Κολονά, θα υπηρετήσει και μια Ελληνίδα, η έως σήμερα ευρωβουλευτής, γιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου (Chrysoula Zacharopoulou), που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων.

Η κα Ζαχαροπούλου είναι 46 ετών, γυναικολόγος, και ανήκει στο κόμμα του Μακρόν. Η καταγωγή της είναι από την Πελοπόννησο. Η Κολονά είναι κόρη Κορσικανού αγρότη και γεννήθηκε στην Τουρ. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο στην γενέτειρά της και εν συνεχεία στο Παρίσι έκανε μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες. Τα τελευταία δύο χρόνια υπηρετούσε στο Λονδίνο και πριν από το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Ρώμη. Ξεκίνησε πάντως από δύσκολα πόστα την καριέρα της στη διπλωματία, αφού το 1983, από την πρεσβεία της Γαλλίας στις ΗΠΑ, στο τμήμα ενημέρωσης και πληροφοριών.

Όταν γύρισε στη Γαλλία υπηρέτησε στο νομικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Μιτεράν την τοποθέτησε εν συνεχεία σύμβουλο στο υπουργείο Δημοσίων Έργων. Το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γαλλικού ΥΠΕΞ και εν συνεχεία έγινε εκπρόσωπος Τύπου του ίδιου υπουργείου, θέση στην οποία παρέμεινε επί μια πενταετία.

Ο Σιράκ την τοποθέτησε στη θέση του εκπροσώπου του, στο Προεδρικό Μέγαρο, θέση στην οποία παρέμεινε επί 9 χρόνια. Επανήλθε στη διπλωματία το 2005, ως αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Από το 2008 ασχολήθηκε με διάφορα ιδρύματα και επανήλθε στη διπλωματία το 2013, ως πρέσβης στη Ρώμη και εν συνεχεία, το 2019, ως πρέσβης στο Λονδίνο.

Σχολιάσθηκε κάπως αρνητικά στη Γαλλία επειδή έκανε το εμβόλιο της Οξφόρφης / AstraZeneca ενόσω στη Γαλλία ήταν αυτό υπό αμφισβήτηση. Το έκανε προφανώς ως χειρονομία καλής θέλησης προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή ίσως και προς την 50χρονη Σκοτσέζα πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζιον με την οποία οι φήμες θέλουν να είχε δεσμό. H Κολονά διαδέχεται τον 75χρονο κεντροαριστερό Υβ Λε Ντριάν.

Ελιζαμπέτ Μπορν η νέα πρωθυπουργός 

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον γενικό γραμματέα της προεδρίας, είναι ένας πιστός υποστηρικτής του Μακρόν, ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Λεκορνύ μετείχε ήδη στην προηγούμενη κυβέρνηση ως υπουργός Υπερποντίων Εδαφών. Η αντικατάσταση της Φλοράνς Παρλί από με τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ στο υπουργείο Άμυνας δεν ήταν και τόσο αναμενόμενη.

O 36χρονος Λεκορνύ ήταν επικεφαλής της διμοιρίας του Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος τελικά κατηγορήθηκε ότι το 2018 επιτέθηκε σε ένα ζευγάρι διαδηλωτών παριστάνοντας τον αστυνομικό. Πήρε το 2017 το βαθμό του συνταγματάρχη με το ίδιο “παραθυράκι” που είχε προαχθεί και ο Μπεναλά, κάτι που έχει σχολιασθεί δυσμενώς από την Γαλλική Χωροφυλακή.

Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε ο Παπ Ντιαγιέ, που έως σήμερα διηύθυνε το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την κοινωνική ιστορία των ΗΠΑ και των μειονοτήτων. Ο Παπ Ντιαγιέ είχε πει πρόσφατα ότι «οι Γάλλοι είναι πολύ διστακτικοί στο να κάνουν αυτοκριτική για τις σκοτεινές πτυχές της ιμπεριαλιστικής ιστορίας τους». Το υπουργείο Πολιτισμού ανατέθηκε στην Γαλλολιβανέζα Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ. Παρατάθηκε η θητεία του  Μπρουνό Λε Μέρ στο υπουργείο Οικονομίας και του Ζεράρ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις 12 και 19 Ιουνίου και το προεδρικό κόμμα θα προσπαθήσει να αποσπάσει για ακόμη μια φορά την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσει ενωμένη την αριστερά, οπότε προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες με άτομα προερχόμενα κυρίως από το σοσιαλιστικό κόμμα. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται τη Δευτέρα. Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια εθνική και διεθνή ατζέντα ιδιαίτερα φορτωμένη και δύσκολη –το Ουκρανικό ζήτημα, τον πρωτοφανή πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Στην αντιπολίτευση, η πίεση επί της κυβέρνησης εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες με επικρίσεις για τον χρόνο που χρειάστηκε για τον σχηματισμό της μετά την επανεκλογή του Μακρόν. Το “μαγείρεμα” της  νέας κυβέρνησης καθυστέρησε αρκετά και η αντιπολίτευση, με πρώτη – πρώτη την Μαρίν Λεπέν, επέκρινε τη βραδυπορία σε κρίσιμη φάση για τη χώρα.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν που ορίστηκε πρωθυπουργός είναι αριστερής προέλευσης, αλλά τεχνοκράτης και έχει υπηρετήσει πολλές φορές ως υπουργός. Ο γαλλικός Τύπος έκανε λόγο για μια «επιλογή λογικής», επειδή η  60χρονη Μπορν έχει δείξει θετικά δείγματα ως κατά καιρούς υπουργός Μεταφορών, Οικολογίας και Εργασίας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μακρόν. Η Μπορν αν και δηλώνει ελαφρώς αριστερή, αποδείχθηκε πολύ σκληρή ως υπουργός Εργασίας και τώρα θα πρέπει να υλοποιήσει και τα σχέδια του Μακρόν να ανεβάσει στα 65 την ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι