ΔΙΕΘΝΗ

Η νέα “Γκρέτα” είναι από την Αυστραλία

Η νέα "Γκρέτα" είναι από την Αυστραλία
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τη δόξα της Γκρέτας Τούνμπεργκ ζήλεψε η 14χρονη Ίζι Ρατζ-Σέπινγκς, η οποία ηγείται σε  διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή που έχουν στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση. Η νεαρή μαθήτρια, η οποία αποκαλείται “Γκρέτα Τούνμπεργκ της Αυστραλίας” δεν ξεκίνησε πρόσφατα τις δραστηριότητές της. Ήδη από το 2019 θεωρείται ένα από τα πιο προβεβλημένα από τον αυστραλιανό Τύπο πρόσωπα.

Το γύρο του διαδικτύου είχε κάνει τότε μια φωτογραφία με το κλαμμένο της πρόσωπο. Το συμβάν είχε λάβει χώρα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο όπου η Ρατζ-Σέπινγκς συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες κόσμου σε διαδήλωση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στο Reuters τον Απρίλη που πέρασε, η 14χρονη δήλωσε:

«Νομίζω ότι πολλοί μας κοιτάζουν και λένε “Α, είναι παιδιά, δεν ξέρουν τι λένε”. Αλλά πιστεύω ότι μας υποτιμούν και ότι δεν συνειδητοποιούν πόσο ισχυροί είμαστε και πόσο δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Ακούμε τους επιστήμονες που προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών εδώ και γενιές και ο κόσμος δεν τους ακούει για την κλιματική αλλαγή». Σε μια δραματική έκκληση απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, η 14χρονη ακτιβίστρια φώναξε «Τι έχετε κάνει;», ενώ καλώντας τον κόσμο να συνδράμει στην προσπάθειά της, έστειλε το μήνυμα «Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Ακτιβιστική δράση

Η πρώτη επαφή της νεαρής μαθήτριας με τις διαδηλώσεις ήταν το 2019, όταν ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αντιμετώπισε δριμεία κριτική και πλήθος διαδηλώσεων για τις πυρκαγιές που τέθηκαν εκτός ελέγχου και κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Η διαδήλωση τότε είχε φτάσει έξω από την πρωθυπουργική κατοικία του Μόρισον.

Η επιρροή δε της “Αυστραλής Γκρέτα Τούνμπεργκ” είναι ισχυρή και στις τάξεις της μαθητικής νεολαίας. Τον Μάιο ορίστηκε ως επικεφαλής μιας πορείας διαμαρτυρίας που απαρτιζόταν από χιλιάδες μαθητές όλου του Σίδνεϊ. Η διαμαρτυρία ονομάστηκε “4η Σχολική Απεργία για το Κλίμα” και οι συμμετέχοντες μαθητές κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Οι ηγετικές ικανότητες της μικρής Ίζι και η έντονη παρουσία της στη διαμαρτυρία δεν εξέπληξαν κανέναν, καθώς η ίδια ήταν και ανάμεσα στους εφήβους, οχτώ στον αριθμό, οι οποίοι κατέθεσαν συλλογική αγωγή κατά της κεντρικής κυβέρνησης. Στόχος της αγωγής ήταν η απόφαση για επέκταση ενός ανθρακωρυχείου που θεωρείται ότι καταστρέφει το περιβάλλον στην περιοχή. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τους εφήβους μαθητές, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση απέναντι στα παιδιά, το να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πριν από κάθε απόφαση, οι συνέπειες που θα έχει αυτή στο περιβάλλον.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι