ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Ο Τραμπ ζητά 30ημερη εκεχειρία – Ο Σι δίπλα από την Πούτιν στην Μόσχα

Η ομιλία Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης – Oι ηγέτες που έδωσαν το παρών

Μόλις 10 λεπτά κράτησε η ομιλία που εκφώνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον των ρωσικών στρατευμάτων και των ηγετών των χωρών που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να τιμήσουν τα 80 χρόνια της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, μια επέτειο που γιορτάζεται για τέταρτη διαδοχική χρονιά στη σκιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Αντάλλαξαν συγχαρητήρια μηνύματα μέσω των συνεργατών τους, με αφορμή τον εορτασμό. Την είδηση επιβεβαίωσε ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, σε δήλωσή του στο κανάλι «Channel One», σημειώνοντας πως η ανταλλαγή των μηνυμάτων πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

«Μέσω των συνεργατών τους, ο Ρώσος πρόεδρος και ο πρόεδρος Τραμπ αντάλλαξαν συγχαρητήρια για την κοινή μας γιορτή», δήλωσε ο Ουσακόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Σε ερώτηση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των μηνυμάτων που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες, ο Ουσακόφ διευκρίνισε: «Ζεστά λόγια, αμοιβαία συγχαρητήρια για μια κοινή, σπουδαία γιορτή».

Προηγουμένως ο Τραμπ κάλεσε την Ρωσία να αποδεχτεί εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανίαο, ώστε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες για μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να τηρήσει μια εκεχειρία 30 ημερών. Σύμφωνη είναι και η ΕΕ. «Ας ελπίσουμε ότι θα τηρηθεί μια αποδεκτή κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εάν η κατάπαυση του πυρός δεν τηρηθεί, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις» κατέληξε.

Η ομιλία Πούτιν

«Στη Ρωσία, η Ημέρα της Νίκης γιορτάζεται ως η πιο σημαντική γιορτή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θυμάται τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν θα συμφωνήσει ποτέ με την παραμόρφωση των γεγονότων του. «Σχεδόν 80% του ρωσικού πληθυσμού συμμετείχε στον πόλεμο» και συνέτριψε τους Ναζί, συμπλήρωσε, αποτίοντας φόρο τιμής στους βετεράνους. Ο Πούτιν δεν έκανε αναφορά στην ανάρτηση Τραμπ.

O Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να τηρήσει ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των νεκρών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, με τους καλεσμένους στις κερκίδες να σηκώνονται από τις θέσεις τους για να δείξουν τον σεβασμό τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση στην Ουκρανία, λέγοντας πως ολόκληρος ο λαός στηρίζει τα στρατεύματα που συμμετέχουν. «Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι με το μέρος μας. Ολόκληρη η χώρα, η κοινωνία και ο λαός υποστηρίζουν τους στρατιώτες που συμμετέχουν. Είμαστε περήφανοι για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους. Για αυτή τη δύναμη του πνεύματος που μας έφερνε πάντα μόνο νίκη», σημείωσε ο Πούτιν.

«Θα τιμούμε τους βετεράνους μας, που έδειξαν αληθινή αγάπη για την πατρίδα και αποφάσισαν να την υπερασπιστούν», τόνισε επιπλέον ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι αυτή η αγάπη θα υπάρχει πάντα στην καρδιά των Ρώσων: «Θα τη διατηρήσουμε για τις μελλοντικές μας γενιές, επιδεικνύοντας την ενότητά μας σε στρατιωτικές και πολιτικές υποθέσεις για την επίτευξη στόχων για τη Ρωσία και για την ευημερία της Ρωσίας». Μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου, την οποία παρακολούθησαν οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και οι ηγέτες χωρών συμμάχων της Ρωσίας, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Κούβα και η Βενεζουέλα.

 

Παρά την πολιτική της απομόνωσης που προωθείται από τους Δυτικούς, το παρόν έδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, αψηφώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ (ο Φίτσο μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχτηκε ακόμα και απειλές) και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, παρά το ένταλμα σύλληψης εναντίον του για αποσχιστικές τάσεις. Παρών στην παρέλαση και ο Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας.

Στρατιώτες από άλλες 13 χώρες έλαβαν μέρος στη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, μεταξύ των οποίων στρατιώτες της Κίνας, του Βιετνάμ, της Βιρμανίας και της Αιγύπτου. Το παρών έδωσε και ο γνωστός σταρ του Χόλυγουντ Στίβεν Σιγκάλ, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια Ρωσία, έχει λάβει ρωσική (και σερβική) υπηκοότητα και είναι αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης.

Κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός από τις 8 ως τις 10 Μαΐου με την ευκαιρία των εορτασμών για την 9η Μάϊου. Όμως η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει από το 2022 μια μεγάλης έκτασης ρωσική επίθεση, κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, τον εχθρό της ότι επιτίθεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Σήμερα τα χαράματα, οι τοπικές αρχές των περιφερειών της Χερσώνας και του Ντνιπροπετρόφσκ ανακοίνωσαν ότι δύο άνδρες ηλικίας 60 και 83 ετών τραυματίσθηκαν από τα πλήγματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι ρωσικές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι «σέβονται αυστηρά» την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι «απαντούν» σε ουκρανικές παραβιάσεις.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του θα εγκρίνουν σήμερα τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει «τα εγκλήματα της ρωσικής επίθεσης». Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις για το “στόλο-φάντασμα” που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να εξάγει τον πετρέλαιο και το αέριό της.

Από την Τρίτη, η Μόσχα και το Κίεβο συνέχισαν τα αεροπορικά πλήγματά τους, προκαλώντας στη Ρωσία καθυστερήσεις ή ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων εξαιτίας επιθέσεων ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, ο Πούτιν έχει αναφερθεί στη μνήμη της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας για να υπερασπιστεί τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να διαβεβαιώνει πως θέλει να “αποναζιστικοποιήσει” αυτή τη γειτονική χώρα, της οποίας ελέγχει περίπου το 20% του εδάφους.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΣΣΔ και απαίτησε εξωφρενικές θυσίες από τον πληθυσμό, έχει προκαλέσει ένα τραύμα το οποίο εξακολουθεί να είναι αισθητό στους κόλπους της κοινωνίας και εξέθρεψε έναν πατριωτισμό, στον οποίο ομνύει ο πρόεδρος Πούτιν. Χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Κρεμλίνο, οι Πούτιν και Σι εξέφρασαν τη συνεννόησή τους απέναντι σε μια Δύση που εμφανίζεται “ηγεμονική”. Η Κίνα κατηγορείται ότι βοηθάει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, ακόμα και ότι της παρέχει όπλα, όπως υποστήριξε το Κίεβο, κάτι που διαψεύδει το Πεκίνο.

Οι αρχές περιφερειών της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων οι αρχές του Κρασνοντάρ στα νοτιοδυτικά, ακύρωσαν φέτος τις παρελάσεις τους φοβούμενες ενδεχόμενες ουκρανικές επιθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Όλος ο καλός ο κόσμος ήταν εκεί

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx