Η Ουκρανία θα δεχτεί την de facto κατοχή των εδαφών από τη Ρωσία
22/04/2025
Το Κίεβο, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, είναι έτοιμο να “δεχτεί” να λυθεί διπλωματικά στο μέλλον το θέμα της κατοχής του 20% της επικράτειας, εάν πρόκειται για de facto κυριαρχία και όχι de jure. H New York Post αποδίδει την πληροφορία σε «υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης».
«Η πηγή μας που έχει γνώστη του θέματος, είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αφήσει να λυθεί διπλωματικά το θέμα της κατοχής του 20% της επικράτειάς της εφόσον θεωρείται de facto κατοχή και όχι de jure αναγνώριση. Οι εκπρόσωποι του Κιέβου στις συνομιλίες με την αμερικανική αντιπροσωπεία την περασμένη εβδομάδα ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το μέρος της συμφωνίας που αφορά εδάφη, δηλαδή τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία ή τις είχε ήδη προσαρτήσει με δημοψήφισμα – δημοψήφισμα που η Δύση και η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει», αναφέρει η New York Post (συντηρητικό έντυπο)
Η αναγνώριση της de facto ρωσικής κυριαρχίας σημαίνει ότι οι Ουκρανοί δεν παραιτούνται δια παντός από τα εδάφη αυτά που θα θεωρούνται κατεχόμενα, ενώ η de jure σημαίνει αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας ως νόμιμης. ‘Ήδη από προχθές, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι άρχισε να συζητά συμβιβασμούς καθώς είπε: «Αλλά αν είναι δυνατόν να γίνει ένας συμβιβασμός ότι η επιστροφή αυτών των εδαφών θα πραγματοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου μέσω της διπλωματικής οδού, νομίζω ότι, πιθανότατα, ίσως αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος».
Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ είπε ότι συζήτησε το «εδαφικό ζήτημα» στο πλαίσιο της διευθέτησης στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 11 Απριλίου. Ο εκπρόσωπος του Τραμπ υποστήριξε ότι η Μόσχα θα μπορέσει να διατηρήσει «ορισμένες περιοχές, αλλά όχι όλες».
Ταυτόχρονα, είπε ότι οι περιοχές των οποίων ο πληθυσμός μιλά κυρίως ρωσικά «μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές για το Κίεβο». Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την Κριμαία ως ρωσική στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση για αυτό το θέμα.
Τί άλλο γράφει η New York Post
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία για την παρακολούθηση της γραμμής επαφής και τη διασφάλιση κατάπαυσης του πυρός, γράφει η New York Post. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συζητείται το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης και ζητείται η συγκατάθεση της Ρωσίας – κάποια κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή Ρωσίας, Ουκρανίας και τρίτης χώρας που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, με τη σειρά του δήλωσε ότι η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων είναι δυνατή μόνο με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών της σύγκρουσης. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γουίτκοφ θα μπορούσε να παρουσιάσει στη Μόσχα την «τελική, καλύτερη πρόταση» αυτή την εβδομάδα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα αρθούν και ορισμένες κυρώσεις.