ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ουκρανία ζητάει όπλα από τη Γερμανία – Τι απαντάει το Βερολίνο

Η Ουκρανία ζητάει όπλα από τη Γερμανία – Τι απαντάει το Βερολίνο

Η κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει την υποστήριξη Γερμανίας και Γαλλίας στη διένεξή της με την Μόσχα, σε επίπεδο εξοπλισμών και διπλωματίας αντίστοιχα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθει να ασκήσει πίεση μέσω των δυο καρτών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για να υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή στάση έναντι της Ρωσίας. Ταυτόχρονα ο Ζελένσκι ζήτησε απο την Γερμανία να πουλήσει όπλα στην Ουκράνια, ένα αίτημα που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Βερολίνου

Ο Ζελένσκι ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «Η Γερμανία δεν μας έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια, αλλά θα μπορούσε».  Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας απάντησε δηλώνοντας ότι η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο και πρόσθεσε πως αυτή είναι η κατευθυντήρια γραμμή του Βερολίνου.

Επισήμανε, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες ότι «οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν» και υπενθύμισε πως από το 2014 η Γερμανία έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία αλλά για ανθρωπιστικούς και πολιτικούς σκοπούς. Τονίσε ακόμα ότι Γερμανία μαζι με τη Γαλλία συνεχίζει να στηρίζει το Φόρουμ της Νορμανδίας.  Αποτελείται από Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία και έχει στόχο την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ των αυτονομιστών του Ντονμπάς που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και της κεντρικής ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο εξοπλισμός των ουκρανικών ενόπλων αποτελεί προτεραιότητα για το Ζελένσκι που δήλωσε  πως το Κίεβο θα ήθελε πυραυλοφόρα ταχύπλοα σκάφη , περιπολικά πλοία, τυφέκια εφόδου, εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Όμως, ο Μάας άφησε ελάχιστα περιθώρια για την αγορά γερμανικών όπλων από τον ουκρανικό στρατό.

Αντιρωσικό μέτωπο

Η άλλη άμεση προτεραιότητα του Ουκρανού προέδρου είναι η δημιουργία ενός συμπαγούς δυτικού μετώπου έναντι της Ρωσίας.  Στο πλαίσιο αυτό έχει δηλώσει ότι Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουλε Μακρόν «έπρεπε να στηρίξουν την Ουκρανία πιο έντονα… Η θέση τους έχει γίνει πιο αδύναμη έναντι της Ρωσίας». Επίσης, απέδωσε το γεγονός της μείωσης των κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ σε επιχειρηματικά συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι καλέσε για πρώτη φορά τα  δύο κράτη να ασκήσουν ισχυρή πίεση στη Ρωσία μέσω του Φόρουμ της Νορμανδίας  βάσει ενός γερμανικού, γαλλικού και ουκρανικού σχεδίου. Επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Γερμανία ενεργούν εντός του ΝΑΤΟ αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μεσολαβητές στη διένεξης Ρωσίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο του Φόρουμ Νορμανδία.

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα τελευταία, εξαιτίας της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως κατά τα φαινόμενα αποσύρθηκαν. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, στέλεχος των Πρασίνων, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο μίλησε για την ανάγκη της χώρας να εξασφαλίσει «αμυντικό οπλισμό». «Ο κ. Χάμπεκ καταλαβαίνει», έκρινε ο κ. Ζελένσκι στη συνέντευξή του στη FAZ.

Drone και εντάσεις

Την ίδια ώρα η Ρωσία θα αναπτύξει περίπου 20 νέους στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες κοντά στα δυτικά της σύνορα έως το τέλος του έτους ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Στο μεταξύ η ουκρανική Ramzay αναπτύσσει ένα μη επανδρωμένο επιθετικό ελικόπτερο ικανό να φέρει οπλισμό, συστήματα επιτήρησης και επικοινωνιών για την κάλυψη διαφόρων επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Το drone θα μπορεί να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και πληγμάτων κατά στόχων εδάφους. Μπορεί να φέρει οπλικό φορτίο μέχρι 200 κιλά, περιλαμβανομένων μη κατευθυνόμενων ρουκετών, κατευθυνόμενα βλήματα διαφόρων τύπων και βαριά πολυβόλα σε ειδικό ατρακτίδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι