ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Πελόζι τσιγκλάει τον Δράκο! – Δύο ώρες μίλησαν Μπάιντεν-Σι

Οργή της Κίνας για την επίσκεψη Πελόζι – Στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν (upd)

Μαραθώνια συνομιλία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογο του, εν μέσω της νέας έντασης στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις που προκάλεσε η πρόθεση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να επισκεφτεί την Ταϊβάν. Μία επίσκεψη που αποτελεί “κόκκινο πανί” για το Πεκίνο, το οποίο προειδοποίησε με «σκληρές συνέπειες» τις ΗΠΑ, με κινεζικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως κατά την συνομιλία Μπάιντεν-Σι ο Κινέζος προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι «παίζουν με την φωτιά» στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι δεν αποτελεί απλώς έναν νέο γύρο έντασης στις αμερικανοκινεζικές σχέσεις, που έχουν ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα: Από τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλλε η κυβέρνηση Τραμπ, μέχρι την ενόχληση της Ουάσιγκτον για την στάση του Πεκίνου έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ως γνωστόν η Κίνα, αντί της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας, συναγωνίζεται την Ινδία στην αγορά τεράστιων ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου.

Όπως δείχνουν οι πολεμικές αντιδράσεις του Πεκίνου (με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να μην θεωρούν πλέον αδιανόητη μία κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν) η προγραμματισμένη επίσκεψη της Πελόζι κινδυνεύει να οδηγήσει τις αμερικανοκινεζικές σχέσεις, σε μία πορεία χωρίς επιστροφή. Σε αυτό το βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η μαραθώνια συνομιλία του με τον Σι Τζιν Πινγκ/

Δεν μοιάζει καθόλου τυχαία η προ ημερών δήλωση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου που, αναφερόμενος σε συνομιλία που είχε με ανώτατους αξιωματικούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, είχε αναφέρει ότι κατέληξαν πως «δεν θεωρούν καλή ιδέα» την προγραμματισμένη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Ήταν πάντως η διαβεβαίωση του Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο, ότι οι ΗΠΑ θα «υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν» σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, που είχε πυροδοτήγσει τις οργισμένες αντιδράσεις του Πεκίνου. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να “μαζεύει” την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, δηλώνοντας πως «δεν άλλαξε η στρατηγική αμφισημία» των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν, την ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, ούτε και οι Αμερικανοί.

Ταϊβάν: Τί βλέπει η Κίνα

Η Ταϊβάν αποτέλεσε το “καταφύγιο” για τους ηττημένους του κινεζικού εμφυλίου, τους Εθνικιστές του Τσιάνγκ Κάι Σεκ. Το ιστορικό “άνοιγμα” του Ρίτσαρντ Νίξον προς την Κίνα του Μάο, με πρωτεργάτη τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της “ενιαίας και αδιαίρετης Κίνας” εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Πρόσφατα, ο Κίσινγκερ ζήτησε να μείνει η Ταϊβάν εκτός της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Κίνας, γνωρίζοντας πως κινδυνεύει η σημαντικότερη πολιτική του παρακαταθήκη.

Διότι, το άνοιγμα Νίξον προς την μαοϊκή Κίνα είχε ως πρωταρχικό στόχο της ανάσχεση της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι που τελικώς επιτεύχθηκε. Όντως η υποχώρηση των Αμερικανών στην Ταϊβάν έμοιαζε μικρό τίμημα, έναντι της κινεζικής υποστήριξης στην ανάσχεση της ΕΣΣΔ στον Τρίτο Κόσμο, όπου οι επίγονοι του Μάο βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο με τους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν και κάθε λογής αντικομμουνιστές πολέμαρχους στην Αφρική.

Βέβαια, μπορεί οι Αμερικανοί να μην αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, εντούτοις την προμηθεύουν με όπλα και καλούν το Πεκίνο να μην επιδιώξει την βίαιη επανένωση της χώρας. Όμως, προσέχουν να μην προκαλούν ευθέως τους Κινέζους, σε ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ που κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα (και μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να τηλεφωνήσει στην “πρόεδρο” της Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου) ουδέποτε ενθάρρυνε μία επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στη νήσο.

Οι Κινέζοι βλέπουν στην επικείμενη επίσκεψη Πελόζι μία διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν, γεγονός που αποτελεί casus belli για το Πεκίνο. Όσον αφορά τους Αμερικανούς, αντί της απομόνωσης της Μόσχας, βλέπουν την ανάδυση μίας νέας σινορωσικής συμμαχίας, που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία, ακόμα και όταν και οι δύο χώρες κυβερνούνταν από κομμουνιστικά καθεστώτα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι