ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Πολωνία βάζει και το ΝΑΤΟ στη μεταναστευτική κρίση

Η Πολωνία βάζει και το ΝΑΤΟ στη μεταναστευτική κρίση, Γιώργος Πρωτόπαπας

Κλιμακώνεται η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας με τις παρενέργειές της να επηρεάζουν ακόμα περισσότερο την πολιτική της ΕΕ αλλά του ΝΑΤΟ κατά του Μινσκ. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας ζητάει από το ΝΑΤΟ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση της κρίσης ενώ οι Βρυξέλλες ήδη ετοιμάζονται για επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι «συζητάμε με τη Λετονία και ειδικά με τη Λιθουανία, εάν θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Δεν αρκεί μόνο να εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία μας, τώρα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και τη δέσμευση ολόκληρης της συμμαχίας».

To συγκεκριμένο Άρθρο αναφέρει ότι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να καλέσει  σύγκληση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ όταν θεωρεί ότι απειλείται η ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του. Η Βαρσοβία με αυτή την κίνησή της επιδιώκει να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στη Λευκορωσία, ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την προσφυγική κρίση που έχει δημιουργηθεί στη μεθόριο τους.

Το ΝΑΤΟ έχει, ήδη καταδικάσει έντονα την συνεχή εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης που δημιουργείται τεχνητά από τη Λευκορωσία ως μέρος υβριδικών ενεργειών που στοχεύουν την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία για πολιτικούς σκοπούς. H Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής που διακατέχονται από έντονα αντιρωσικά αισθήματα ανησυχούν για την πιθανότητα η μεταναστευτική κρίση, να εξελιχθεί και σε μοχλό πίεσης της Ρωσίας εναντίον τους, βάσει του ότι η Λευκορωσία αποτελεί στενό της σύμμαχο.

Επισημαίνεται, περιλαμβάνεται και μια σημαντική διάσταση, ο  διάδρομος Suwalki  65 χλμ. μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ (ρωσικός θύλακας) και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εδάφη εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ. Είναι ο φυσικός σύνδεσμος του μεταξύ της βαλτικής ακτής στα βόρεια και της Ευρώπης στα νότια, που έχει μόνο δύο στενούς αυτοκινητόδρομους και μία σιδηροδρομική γραμμή.

ΝΑΤΟ και μεταναστευτική κρίση

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει ζήτησε από τη Ρωσία να τον προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα. Όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για την επίλυση της κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, αν υπάρχει κάτι που εξαρτάται από αυτόν.

Η μεταναστευτική κρίση εκτός από το ότι έχει χαρακτηριστεί υβριδική απειλή από το ΝΑΤΟ εμπεριέχει και μια πιο σοβαρή διάσταση της ασφάλειας που έχει να κάνει με τη Ρωσία, που το νέο του δόγμα την αντιλαμβάνεται σαν απειλή. Μια πιθανή ν οχύρωση με Νατοϊκά στρατεύματα των πολωνικών συνόρων θα θεωρεί απειλητική ενέργεια από τη Μόσχα.

Η ένταση στη μεθόριο της Πολωνίας-Λευκορωσίας θα συζητηθεί και στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα αποφασίσει διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον του Μινσκ. Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα συμπεριλαμβάνουν τις αεροπορικές εταιρίες και τα τουριστικά γραφεία, για τα οποία εικάζεται ότι φέρνουν μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ.

Η πολιτική της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, οι πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας περιέγραψαν μια ολοένα και πιο τεταμένη κατάσταση στα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες λάμβαναν οδηγίες και εξοπλισμό από Λευκορώσους φρουρούς για να διεισδύσουν στην πολωνική επικράτεια. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κρατικής Συνοριοφυλακής της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι κατηγορίες της πολωνικής συνοριοφυλακής αποτελούν παραπληροφόρηση και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη μεταναστευτική κρίση αναδεικνύει και την πολιτική του “δύο μέτρα και δύο σταθμά” της ΕΕ. Να υπενθυμίσουμε, ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, που έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό σε βάρος της Ελλάδας και συνεχίζει να την απειλεί με νέο άνοιγμα συνόρων. Το ΝΑΤΟ έχει, από την πλευρά του, τη δυνατότητα λάβει μέτρα κατά της Λευκορωσίας, από τη στιγμή που δεν είναι κράτος-μέλος του και αποτελεί στενό σύμμαχο της Ρωσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx