Η πρώτη γυναίκα αφεντικό της CIA

Λυγερού Νεφέλη
5

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  - 

Η Τζίνα Χάσπελ είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το τιμόνι της CIA, εάν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό της. Πρόκειται για ένα από τα πιο επίλεκτα στελέχη της υπηρεσίας, στους κόλπους της οποίας εργάζεται επί τρεις δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μία μυστηριώδη φιγούρα για τον έξω κόσμο. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι ακόμα και ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του ονόματός της από τον Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κυκλοφορεί στα Μέσα μία φωτογραφία που δεν απεικονίζει την ίδια!

Διόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μία κατάσκοπο. Συμμετείχε και επέβλεπε κάποιες εκ των σημαντικότερων και δυσκολότερων μυστικών επιχειρήσεων εκτός αμερικάνικου εδάφους. Το πρόσωπό της ήταν μέχρι χθες ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα αμερικανικά μυστικά.Η υποψηφιότητά της, όμως, επισκιάστηκε αμέσως εξαιτίας της σύνδεσής του ονόματός της με κάποια από τα σκληρά βασανιστήρια και τις αμφιλεγόμενες μεθόδους, για τις οποίες έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί η CIA. Λέγεται ότι η Χάσπελ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είχε αναλάβει να επιβλέπει ανακριτικές μεθόδους που παραπέμπουν σε βασανιστήρια.

Η Washington Post ισχυρίζεται ότι είχε «διευθύνει μια μυστική φυλακή στην Ταϋλάνδη όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις». Τα αμερικάνικα Μίντια υποστηρίζουν πως η Τζίνα Χάσπελ είχε επίσης αναμιχθεί στην καταστροφή ενοχοποιητικών βίντεο γι’ αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους. Το European Center for Constitutional and Human Rights με έδρα το Βερολίνο, πιέζει εδώ και χρόνια τη Γερμανία, μάλιστα, να ασκήσει πιέσεις με σκοπό τη σύλληψη της Χάσπελ για τον ρόλο της στους βασανισμούς αυτούς.

Η προαγωγή της έχει διχάσει ακόμα και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στελέχη του οποίου υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA και να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει ξανά σε παρόμοιες μεθόδους.

Εκτός από την στήριξη του Αμερικάνου προέδρου, η 61χρονη Χάσπελ έχει έναν ακόμα ισχυρό σύμμαχο. Ο μέχρι τώρα προϊστάμενός της και σημερινός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε πει γι' αυτήν, όταν την είχε είχε διορίσει δεύτερη στην ιεραρχία της CIA, πριν από έναν χρόνο: «Η Τζίνα είναι υποδειγματική κατάσκοπος και αφοσιωμένη πατριώτισσα και φέρνει πάνω από 30 χρόνια πείρας στην υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπειρη ηγέτης με φανταστική ικανότητα να πράττει και να εμπνέει αυτούς που την περιβάλλουν».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.