ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχής ενημέρωση – “Πόλεμο” στο ρούβλι κήρυξε ο Μπάιντεν

Συνεχής ενημέρωση – "Πόλεμο" στο ρούβλι κήρυξε ο Μπάιντεν

Στο νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως «ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και θα υποστεί τις συνέπειες και τις κυρώσεις», χαρακτηρίζοντας την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «προμελετημένη κίνηση» και «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στο διάγγελμα του, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 19.30 ώρα Ελλάδος, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Είχαν προηγηθεί οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με την Daily Mail, ο στρατός της Ουκρανίας έχει πλέον αναστείλει τις επιχειρήσεις στα λιμάνια της. Η Ρωσία είχε κλείσει νωρίτερα την Αζοφική Θάλασσα για εμπορικά πλοία μέχρι νεοτέρας, αλλά κράτησε ανοιχτά τα ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Σήμερα το απόγευμα, ρωσικά πλοία επιτέθηκαν στο Snake Island, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Το νησί κυβερνάται από την Ουκρανία, αλλά βρίσκεται μόλις μίλια από τις ακτές της Ρουμανίας, μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι εξαγωγείς σιταριού και σιτηρών, και ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων. Το στενό του Κερτς χρησιμοποιείται από πλοία που μεταφέρουν σιτηρά, καλαμπόκι και ηλιέλαιο από λιμάνια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, η οποία φαίνεται να δέχεται σφοδρή επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σήμερα, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Θαλάσσιων Μεταφορών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ανέστειλε τη ναυτιλία στο στενό του Αζόφ, ισχυριζόμενος ότι «σχετίζονταν με τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων». Έγινε καθώς το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι δύο ρωσικά φορτηγά πλοία χτυπήθηκαν από πυραύλους – ένας ισχυρισμός που δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Οι κυρώσεις Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε συμφωνία με τους ηγέτες της G7, ο δυτικός κόσμος θα χτυπήσει το ρούβλι, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ότι θα περιορίσει τις δουλειές της Ρωσίας σε όλα τα νομίσματα. Επίσης, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας θα αποκοπούν άμεσα, από σήμερα κιόλας, από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστούν περαιτέρω κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που σχετίζονται με το καθεστώς Πούτιν.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη νέων δυνάμεων τόσο στη Γερμανία, όσο και στις χώρες συμμάχους στη Βαλτική, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκπονήσει σχέδια ταχείας επέμβασης αν αυτό χρειαστεί. Αναφερόμενος στο οικονομικό κόστος για τους Αμερικανούς πολίτες σε επίπεδο ενέργειας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες και να υπάρχει επάρκεια αγαθών, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η Αμερική αντιστέκεται σε αυτούς που εκφοβίζουν. Αυτοί είμαστε. Και αυτό θα κάνουμε. Οι δυνάμεις μας δεν θα πάνε στην Ουκρανία να πολεμήσουν. Ο Πούτιν ξεκίνησε μία επίθεση και όλος ο κόσμος βλέπει ότι οι αντιδράσεις του ποτέ δεν είχαν να κάνουν με τις εγγυήσεις που ζητούσε, αλλά αφορούσαν μόνο την επίθεση. Οι κινήσεις του Πούτιν αναδεικνύουν τις βλέψεις του για το μέλλον του κόσμου».

Τι είπε ο Σολτς

Προηγουμένως, τηλεοπτικό μήνυμα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απηύθυνε και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας», αλλά ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία, ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη.

«Αυτό θα οδηγούσε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς. Χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση, «με την πρώτη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια απόπειρα δια της βίας μετατόπισης συνόρων» στην Ευρώπη και πρόσθεσε για την Ουκρανία ότι «πρόκειται για επίθεση σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει».

«Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα, δεν υπάρχει επιστροφή στο 1989», τόνισε και υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα. «Εκείνος μόνος φέρει την πλήρη ευθύνη», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η διεθνής κοινότητα ότι υποτίμησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «ελπίζαμε, αλλά δεν ήμασταν αφελείς» και έκανε λόγο για «πολύ σκληρές κυρώσεις», οι οποίες θα πλήξουν σοβαρά τη ρωσική οικονομία – ανάμεσά τους και η αναστολή της διαδικασίας πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί.

Κατάληψη του Τσέρνομπιλ

Πριν λίγο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πια υπό τον έλεγχό τους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ. «Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ φέρεται να δήλωσε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT ότι «η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κίεβου». Όπως είπε ο Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για απολύτως ουδέτερο καθεστώς και ότι η Ουκρανία δεν θα έχει επιθετικό εξοπλισμό.

Υπό αυτούς τους όρους, όπως φέρεται να είπε ο Πεσκόφ, «θα γίνει εφικτή η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και θα εξαλειφθεί αυτό που απειλεί την ασφάλεια της χώρας μας και του λαού της. Ο πρόεδρος Πούτιν διατύπωσε το όραμά του για το τι αναμένουμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουμε θέσει ως “κόκκινη γραμμή”. Αν η Ουκρανία αποδεχτεί τους όρους μας, η στρατιωτική επιχείρηση θα ανακληθεί», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Κιέβου πριν από 2 ώρες, και αυτό απέχει μόλις 22 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Στο Κίεβο έχει απαγορευθεί πλήρως η κυκλοφορία μέχρι αύριο το πρωί και ηχούν παντού σειρήνες. Ο Ζελένσκι μιλώντας πριν από 2 ώρες με τον Αυστριακό καγκελάριο του είπε «δεν ξέρω πόσες ώρες ζωής μου μένουν και για πόσο θα υπάρχει η Ουκρανία».

Τι υποστήριξε ο Λαβρόφ

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ζελένσκι, οι Ρώσοι έχουν στόχο να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτήρια και τις κρίσιμες υποδομές της χώρας. Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα της.

O Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε πως η Ρωσία θα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, παρά το ότι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. «Δυστυχώς οι δυτικοί μας φίλοι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο, προσπαθούν να το καταστρέψουν και προωθούν αυτό που αποκαλούν ”τάξη με βάση κανόνες”» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti. «Είχαμε εντατικές και λεπτομερείς συζητήσεις με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας, με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Ελπίζουμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για επιστροφή στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις».

.Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε τον στρατό της χώρας -που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- να αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της προκειμένου να απαντήσει σε «πιθανές ταραχές και προκλήσεις λόγω των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

Γενικευμένη εισβολή

H γενική εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις και κλιμακώνεται σε όλη την επικράτεια της χώρας. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν σε πολλές ουκρανικές πόλεις και στο Κίεβο, με άγνωστο αριθμό θυμάτων, ενώ οι εικόνες από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μαζικές μετακινήσεις άμαχων πληθυσμών από τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

https://twitter.com/Caucasuswar/status/1496803235692269569?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496803235692269569%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1215527%2Feisvoli-stin-oukrania-stohos-deuterou-kumatos-pligmaton-i-oukrania-uparhoun-dekades-nekroi-leei-to-kievo%2F

 

Η Ουκρανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο εναέριος χώρος έκλεισε για όλες τις πτήσεις. Από την πλευρά της η Μόσχα έκλεισε τα ξημερώματα την Αζοφική Θάλασσα για την ναυσιπλοϊα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο, λίγο μετά την επίθεση της Ρωσίας. Οι σειρήνες συναγερμού ηχούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στο διάγγελμα του  ότι ολόκληρη η Ουκρανία θα αποστρατιωτικοποιηθεί. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει βίντεο με Ουκρανούς που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις πόλεις τους, τη χώρα τους. Ανακοινώθηκε επίσης το κλείσιμο του ρωσικού χρηματιστηρίου, ενώ αυξήθηκε ήδη κατακόρυφα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Αντιδρά  και ο ΟΗΕ

Ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση: «Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

.Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων». «Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ.

 

 

Επιστροφή στη διπλωματία αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του έπειτα από την εντολή Πούτιν για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς. Προ λίγου, συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Εισβολή και άρθρο 4

Η Πολωνία ανακοίνωσε πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προετοιμαστεί η χώρα για την άφιξη χιλιάδων προσφύγων.

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα την έκκληση προς όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε τον όρο εισβολή για τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται η Ρωσία και η Ουκρανία, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας επηρεάζονται άμεσα από τις πρόσφατες εξελίξεις (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία) επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να ζητήσουν ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για το άρθρο που επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να συσκέπτονται και να συναποφασίζουν όταν κατά τη γνώμη οποιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική τους ανεξαρτησία.

https://twitter.com/NotWoofers/status/1496691918679556096?s=20&t=b6DQ0uDz1RvE9UhbcD1iEg

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι