Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι να αρθεί το “απαρτχάιντ” στη Γάζα
17/10/2023Τι σημαίνει να φύγουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους; Πριν να εκδιωχθούν βιαίως, δεχόμενοι πυραύλους, βολές πυροβόλων να φύγουν “οικειοθελώς”; Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει διορίες για να αποχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, ώστε να προχωρήσουν σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και μετά; Θα επιστρέψουν στις όσες δεν ισοπεδώθηκαν κατοικίες τους στη Γάζα ή θα παραμείνουν πρόσφυγες;
Το Ισραήλ θέλει, όπως αναφέρει, να απαντήσει στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Θέλει να την εξοντώσει. Πώς; Τιμωρώντας τον παλαιστινιακό πληθυσμό; Η Χαμάς δεν είναι η Παλαιστίνη. Το είπε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, κι ας έχει αργήσει δέκα ημέρες. Δήλωσε ότι οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό. Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, παρουσίασε τον χάρτη της “Νέας Μέσης Ανατολής”, αντικαθιστώντας την Παλαιστίνη με την ονομασία «Ισραήλ», παραλείποντας ακόμα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Τα όσα διέπραξε η Χαμάς δεν υποβαθμίζονται και δεν δίνεται κανένα συγχωροχάρτι. Η σύγκρουση, όμως, μπαίνει σε μια άλλη φάση. Με το να διακόψει το Ισραήλ το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, την τροφοδοσία, τα φάρμακα στη Λωρίδα της Γάζας, ομηροποιεί τους Παλαιστίνιους και τους οδηγεί στην έξοδο. Αυτούς εξοντώνει. Οδηγεί σε εθνοκάθαρση και εξαναγκασμός των κατοίκων να προσφυγοποιηθούν. Και μετά; Προσάρτηση της περιοχής; Έτσι δείχνει και ο χάρτης Νετανιάχου. Και τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν να φύγουν, βρίσκονται στα νοσοκομεία;
Είναι προφανές πως μια χερσαία επιχείρηση θα προκαλέσει χιλιάδες θύματα. Τούτο αναμένεται ότι θα προκαλέσει γενίκευση των συγκρούσεων. Ήδη το Ισραήλ εκκενώνει περιοχές. Έχει ανακοινώσει «την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης από το βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που ζουν σε τομέα δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο προς καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος». Η Χεζμπολάχ έχει κτυπήσει ισραηλινές περιοχές.
Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του. Έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται σε βάρος των Παλαιστινίων. Παρακολουθούμε ένα πόλεμο στην γειτονία μας, που ενδέχεται να κλιμακωθεί και να παρασύρει κι άλλους στις συγκρούσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα, που έχει τη ρίζα του στη συνεχιζόμενη κατοχή από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που προκαλείται από το γεγονός ότι στη Γάζα έχει επιβληθεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ, το οποίο όσο συντηρείται θα συνεχίζονται οι συγκρούσεις.
Γάζα – Δυτική Όχθη
Ο γιατρός, ακτιβιστής και πολιτικός, Μουσταφά Μπαργούτι, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, που διετέλεσε υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, βρίσκεται στη Ραμάλα. Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή «Καθημερινή», περιγράφει την κατάσταση με δραματικό τρόπο. Κάνοντας, πολιτικά μια διαπίστωση και δίνοντας και διέξοδο:
«Η λύση των δύο κρατών υπονομεύθηκε από τους ισραηλινούς εποικισμούς και τους Ισραηλινούς ηγέτες. Ωστόσο, ποια είναι η εναλλακτική λύση; Εναλλακτική λύση δεν είναι η διαιώνιση του απαρτχάιντ. Είναι η διάλυση όλων των εποικισμών, που είναι παράνομοι κατά το διεθνές δίκαιο, η απελευθέρωση ολόκληρης της Δυτικής Oχθης και της Γάζας και η δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους».
Η Κύπρος λόγω της γειτνίασης έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει. Όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση. Όπως έπραξε και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα γεγονότα στην γειτονιά μας, διαφοροποιούνται, δεν μένουν στάσιμα και πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς. Προφανώς και θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση για τα όσα γίνονται σε βάρος των Παλαιστινίων.
Η σχέση με το Ισραήλ δεν αλλάζει επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί διαχρονικά στάση αρχών στο παλαιστινιακό. Αυτή, άλλωστε, είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας.