ΑΠΟΨΗ

Η Σουηδία μέσα, η Τουρκία έξω…

Η Σουηδία μέσα, η Τουρκία έξω…

Κατόπιν των δηλώσεων του δημοκρατικού γερουσιαστού των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεν, στην Ουάσιγκτον, ότι «χωρίς ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποκλείεται να δοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη Τουρκία» και της απαντήσεως του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ότι «άσχετοι όροι με την αγορά των αεροπλάνων είναι απαράδεκτοι», η διελκυστίνδα με την Σουηδία αποβαίνει υπέρ αυτής.

Το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής την Αμερική, εμφανίζεται αποφασισμένο να εντάξει την Σουηδία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, αντί οιουδήποτε κόστους. Απλώς, η Σουηδία είναι πολυτιμότερος συμμαχικός εταίρος από την επαμφοτερίζουσα Τουρκία! Η Σουηδία, ουδετέρα και ειρηνική από του έτους 1814, εγκατέλειψε την διεθνή απομόνωση το 1995 όταν προσχώρησε στη Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγο αργότερα στην… αριστερή οδήγηση οχημάτων που ευρίσκεται ακόμη εν εξελίξει!

Η σουηδική ουδετερότης, όπως κι η ελβετική, στηρίζεται σε ιδίες, αυτόνομες και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Σε πρόσφατη αμυντική άσκηση με τις ΗΠΑ, τα σουηδικά αεροπλάνα κατασκευής της εταιρίας SAAB, αποδείχθηκαν εφάμιλλα των αμερικανικών, ενώ τα υποβρύχια της Σουηδίας απεδόχθησαν καλύτερα.

Η γεωγραφική θέση της Σουηδίας επιτρέπει τον έλεγχο της Βαλτικής, όπου η Ρωσία διατηρεί σημαντικό στόλο, στον κατεχόμενο θύλακα Καλίνινγκραντ (πρώην Καίνιξμπεργκ πρωτεύουσα της Πρωσίας). Πολιτικώς, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας κλίνει προς την Δύση περισσότερο των Σουηδών σοσιαλδημοκρατών και κατέχει σήμερα επί έξι μήνες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που της επιτρέπει να επηρεάζει τις αποφάσεις της Κοινότητος, αλλά και να επηρεάζεται από τον γερμανο-γαλλικό άξονα.

Η στρατηγική σημασία της Σουηδίας

Η περυσινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκαμψε και τους σουηδικούς δισταγμούς για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά οι τουρκικές αντιρρήσεις (βέτο) εμποδίζουν την ολοκλήρωση της. Εν τούτοις, εις περίπτωσιν επιλογής, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και τα 5.000.000 Αμερικανών σουηδικής καταγωγής, τάσσονται ανεπιφυλάκτως υπέρ αυτής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτουν την Τουρκία. Εις έκτασιν και γεωπολιτικώς, οι δύο χώρες ομοιάζουν, η μία στον βορρά και η άλλη στο νότο του ΝΑΤΟ, αλλά, η τεχνολογική υπεροχή της Σουηδίας είναι ακαταμάχητη, παρά τον μικρό σχετικώς στρατό της.

Μετά τις προσεχείς τουρκικές εκλογές, το βέτο του Ερντογάν μάλλον θα αρθεί. Διαφορετικά η Σουηδία θα βρεθεί μέσα και η Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ. Το προσεχές εξάμηνο θα είναι κρίσιμο δια την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την συνέχιση του ρωσο-νατοϊκού πολέμου. Η προσχώρηση στη συμμαχία Σουηδίας και Φινλανδίας θα καταστεί επιτακτική, καθώς η πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ έχει αφήσει εκτεθειμένη Σκανδιναβία, εκτός της Νορβηγίας που από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (1948-91) φρόντισε να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ.

Ο σπουδαίος Σουηδός σκηνοθέτης Ίγκμαρ Μπέργκμαν έλεγε ότι «ζω μονίμως στο όνειρο μου, αλλά μερικές φορές κάνω εφόδους στην πραγματικότητα». Το ίδιο και οι περισσότεροι Σκανδιναβοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx