Η θλιβερή παρακμή της άλλοτε Μεγάλης Βρετανίας

Χρήστου Δημήτρης
1441
Η θλιβερή παρακμή της άλλοτε Μεγάλης Βρετανίας, Δημήτρης Χρήστου

Την Τετάρτη το βράδυ το βρετανικό Κοινοβούλιο, σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης απέναντι στην ανήμπορη πρωθυπουργό, αποφάσισε να θέσει οκτώ εναλλακτικές προτάσεις στους βουλευτές, για να κρίνουν ποια συμφέρει τη χώρα ώστε το Brexit να μην προκαλέσει τις καταστροφές που δεν είχαν προϋπολογιστεί.

Το μόνο σαφές από τις οκτώ ενδεικτικές ψηφοφορίες ήταν, ότι οι Βρετανοί βουλευτές με 400 ψήφους έναντι 160 είπαν όχι σε έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ποια συμφωνία όμως; Μεγάλο μπέρδεμα. Η μόνη από τις υπόλοιπες προτάσεις που το υπέρ και το κατά ήταν κοντά, ήταν αυτή του βετεράνου Κένεθ Κλαρκ, του αποκαλούμενου Father of the House of Commons του Ηνωμένου Βασιλείου, για μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, που έλαβε 264 "ναι" και "272" όχι. Όλες οι υπόλοιπες, ήταν πολλά με λίγα.

Και πως αντέδρασε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε όλα αυτά; Δήλωσε ότι αν περάσει η συμφωνία της για το Brexit δεσμεύεται να παραιτηθεί! Μιλάμε για μια συμφωνία που έχει απορριφθεί δύο φορές από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν επιτρέπεται να εισαχθεί σε ψηφοφορία για τρίτη φορά.

Τελικά εισήχθη πάλι με κάποιες τροποποιήσεις αλλά για τρίτη φορά απορρίφθηκε μεγαλοπρεπώς! Και τώρα το κοινοβούλιο πρέπει να βρει λύση ή η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Ιλαροτραγωδία!

Η μικρά Αγγλία…

Το μόνο βέβαιο είναι, πως πλέον η Βρετανία δεν έχει την πολιτική ηγεσία να σώσει τη χώρα από τις καταστροφές μιας άτακτης εξόδου. Διότι μια τέτοιου χαρακτήρα έξοδος, πέρα από τα μεγάλα πλήγματα στην Βρετανική οικονομία, θα φουντώσει εξ ανάγκης τη διάθεση των Σκωτσέζων για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και παραμονής της δικής τους χώρας στην ΕΕ.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ανακοίνωνε ότι η στάση του δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι δεν μπορεί να συνυπογράψει κάτι που θα έβλαπτε τη χώρα. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα, επισημαίνει ότι η συμφωνία που προωθεί η Μέι «θέτει μια απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα περιορίσει αναπόφευκτα τη δυνατότητα του, να διαπραγματευτεί το είδος της μελλοντικής σχέσης του με την ΕΕ».

Και όλα αυτά προήλθαν από το «κόλπο» του προηγούμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αδρανοποιήσει για ορισμένο χρόνο την εσωκομματική αντιπολίτευση των Συντηρητικών από τις συνωμοσίες των υπερμάχων υποστηρικτών εξόδου της χώρας από την ΈΕ. Δεν πίστευε ότι μπορεί από το δημοψήφισμα, που ο ίδιος προκάλεσε, να προκύψει τέτοιο αποτέλεσμα και τόσο μεγάλο μπέρδεμα. Τι μπέρδεμα; Χάος!

Ο λαϊκισμός και οι χορηγοί του…

Υποτίμησε τη γοητεία του λαϊκισμού των Φάρατζ και Τσόνσον και την υποστήριξη που είχαν τόσο από τη λευκή δεξιά της Αμερικής όσο και από τη Μόσχα. Κανείς από τους υπέρμαχους της παραμονής στην ΕΕ δεν ανέδειξε τα πραγματικά κόστη μιας τέτοιας απόφασης. Δεν απάντησε αποτελεσματικά και πειστικά στα ψεύδη των λαϊκιστών. Έτσι προέκυψε μια απόφαση που από πλευρά πολιτών, κυρίως περιείχε διαμαρτυρία για τις αυξανόμενες ανισότητες στην Βρετανική κοινωνία.

Να λοιπόν που το παραδοσιακό παιχνίδι συνωμοσιών στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας κατέληξε σε τραγωδία. Η αυτοκρατορία των πέντε ηπείρων, όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, κινδυνεύει να απομείνει ένα μικρό κομμάτι, που θα ονομάζεται μικρά Αγγλία. Και δυστυχώς, η ηγετική πολιτική ανεπάρκεια, δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της βρετανικής ζωής. Παντού στην Ευρώπη εκτοξεύονται λαϊκιστές με ρατσιστικές ξενοφοβικές αντιλήψεις. Σχεδόν παντού τα κόμματα της ευρωπαϊκής προοπτικής, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές κρίσιμες διεθνείς ανάγκες.

Αλλαγές στη σκακιέρα…

Διότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, γίνεται φανερό, ότι η μεγάλη αναθεώρηση της εξωτερική και οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ με τη βοήθεια του Πούτιν, στοχεύει στην αποδυνάμωση, έως και τη διάλυση αυτής της μεγάλης σε δυνατότητες οντότητας, να μείνει ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα και να εγγυηθεί για την ασφάλεια των σύνθετων οικονομικών ισορροπιών που κρατούν όλο τον κόσμο σε συνεργασία. Μεγάλο πολιτικό κενό, μεγάλοι και οι κίνδυνοι για την δοκιμαζόμενη, για μια ακόμη φορά, γηραιά Ήπειρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.