Η θολή ιστορία του «συμβούλου» που έγινε «παιδί για τους καφέδες»

Νεφέλη Λυγερού
1

της Νεφέλης Λυγερού  –

Τη στιγμή που το σκάνδαλο Russia Gate συνεχίζει να ταλανίζει τον Λευκό Οίκο και την προεδρία του Ντόναλτ Τραμπ, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν το σταυρό τους. Το βαρύ πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού και η τότε απροθυμία του Δημήτρη Τζανακόπουλου να αξιολογήσει το σχετικό αίτημα, απέτρεψε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο.

Τον ομογενή που η New York Times χαρακτηρίζει σε δύο απανωτά δημοσιεύματά της «μοιραίο» και που φιγουράρει σε πρώτο πλάνο τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα αμερικάνικα Μίντια. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου που παραδέχθηκε πως είπε ψέματα στο FBI.

Συγκεκριμένα, είπε ψέμματα για τις επανειλημμένες επαφές που είχε με μεσολαβητές της ρωσικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Στόχος του ήταν, επίσης, να προσπαθήσει να οργανώσει μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Πούτιν και στον τότε υποψήφιο πρόεδρο Τραμπ.

Στενές επαφές με την κυβέρνηση

Δεν χωράει αμφιβολία ότι αν είχε ικανοποιηθεί το αίτημα του Τζορτζ για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, η καθιερωμένη φωτογραφία των δύο να ποζάρουν χαμογελαστοί στην Ηρώδου Αττικού θα κοσμούσε τα εγχώρια και διεθνή Μίντια, εγείροντας πλήθος ερωτημάτων. Ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Μία δημοφιλής αμερικάνικη φράση, μάλιστα, περιγράφει πολύ πετυχημένα την παρούσα κατάσταση: you never know what will come back and bite you on the butt (ποτέ δεν ξέρεις τι θα επιστρέψει και θα σε δαγκώσει στα οπίσθια).

Παρ’ ότι, ο νεαρός ομογενής δεν συνάντησε ποτέ τον πρωθυπουργό, είχε επαφές με την κυβέρνηση. Μπορεί, μάλιστα, κανείς να ισχυριστεί ότι βάση αυτών είχε επενδυθεί και η επόμενη «καλή ημέρα» στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον. Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο μοναδικός που τήρησε αποστάσεις από το νεαρό με το πλατύ χαμόγελο και την πληθώρα υποσχέσεων. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος εμφανιζόταν ως πουλέν του Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι έχει προσβάσεις και πλούσια εμπειρία στις επιχειρηματικές σχέσεις, την ενέργεια, την πολιτική και τα οικονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είχε δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα, λέγοντας καλά λόγια στον μελλοντικό Αμερικανό πρόεδρο και φέρνοντας επενδύσεις εκατομμυρίων. Συνήθιζε, μάλιστα, να υποστηρίζει στις συναντήσεις του με κυβερνητικά στελέχη να μην πολυπιστεύουν τα όσα λέει ο Τραμπ προεκλογικά και πως τα λέει απλά για να νικήσει τη Χίλαρι.

Θολό τοπίο

Σήμερα, το επιτελείο του Τραμπ δεν αρνείται ότι είχε σχέση με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, αλλά υποβαθμίζει την ανάμιξή και τον ρόλο του. Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει και το γεγονός ότι σύσσωμη η ελληνική ομογένεια φαίνεται να επιβεβαιώνει την «τάση» του «καλού παιδιού, αλλά υπέρμετρα φιλόδοξου Παπαδόπουλου», όπως τον περιγράφουν, να μεγαλοποιεί τον ρόλο και το βιογραφικό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η επαγγελματική του εμπειρία βασίζεται στο ότι υπήρξε «συνεργάτης-ερευνητής» στο συντηρητικό think-tank Hudson Institute στην Ουάσιγκτον από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το ινστιτούτο αυτό, ωστόσο, διευκρίνισε ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος «ξεκίνησε το 2011 ως εθελοντής ασκούμενος και κατόπιν βοήθησε στις έρευνες ενός εκ των συνεργαζόμενων μελών μας το 2013 και 2014», όταν και ολοκληρώθηκε η συνεργασία αυτή. «Ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ποτέ μισθωτός εργαζόμενος», καταλήγει.

Όσο και αν αναζητήσει κανείς δηλώσεις κι άλλες δραστηριότητες του Τζορτζ Παπαδόπουλου, ως συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν βρίσκει τίποτα. Η μοναδική του δραστηριότητα περιορίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του στον ελληνόφωνο Τύπο. Σε αυτές αναφέρεται στα ελληνικά θέματα, στον ρόλο της Τουρκίας, στη σημασία των ενεργειακών για την Ελλάδα και την Κύπρο και στην πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Μετά τη νίκη του Τραμπ, το όνομά του απουσιάζει από τους καταλόγους των μελών των επιτροπών που θα επέλεγαν τους αξιωματούχους, οι οποίοι θα καταλάμβαναν κυβερνητικές θέσεις, αλλά και των υποψηφίων γι’ αυτές τις θέσεις. Όταν και μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου δεν τοποθετήθηκε πουθενά, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος δεν επελέγη από κάποια εταιρεία ενεργειακών με παχυλό μισθό, αλλά ξαναγύρισε στα έδρανα της Νομικής Σχολής!

Από σύμβουλος, θεληματάρης

Όπως και να έχει, γεγονός παραμένει ότι την εποχή που ζούσε στο Λονδίνο κατάφερε να διεισδύσει σε ένα συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής του υποψηφίου τότε Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με έναν στρατηγό εν αποστρατεία και έναν πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας. Τον Μάρτιο του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ πράγματι περιγράφει (σε μια συνέντευξη στη Washington Post) τον Τζορτζ Παπαδόπουλο ως «έναν σύμβουλο για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έναν εξαίρετο άνθρωπο».

Σήμερα, ο ρόλος του νεαρού υποβαθμίζεται, καθώς περιγράφεται περίπου σαν το παιδί για τα θελήματα. «Λίγοι ήξεραν τον χαμηλού επιπέδου νεαρό εθελοντή, το όνομα του οποίου είναι Τζορτζ και ο οποίος απέδειξε ήδη ότι ήταν ένας ψεύτης. Ερευνήστε για τους DEMS! (σ.σ.: τους Δημοκρατικούς)», υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώην σύμβουλος της καμπάνιας του Τραμπ Μάικλ Καπούτο, επίσης, αμφισβήτησε τον ρόλο του Παπαδόπουλου. «Δεν είχα ακούσει ποτέ για τον Παπαδόπουλο. Δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στον Trump Tower, δεν είχε ποτέ καμία σχέση με κανέναν από τους επικεφαλής της καμπάνιας» ανέφερε στο CNN και συμπλήρωσε: «Ήταν το παιδί για τους καφέδες».

Τα παιχνίδια με τη Ρωσία

Η προθυμία του Παπαδόπουλου να ενισχύσει τις σχέσεις της εκστρατείας Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά και να συντονίσει μία ενδεχόμενη επίσκεψη Τραμπ στη Μόσχα ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο τρόπος που είχε επιλέξει για να αναρριχηθεί. Να ξεχωρίσει από τους εκατοντάδες υπόλοιπους συμβούλους του Τραμπ που εργάζονταν σε εθελοντική βάση.

Πράγματι, ακόμα και άλλοι εθελοντές που σήμερα έχουν απομακρυνθεί από το στρατόπεδο Τραμπ ισχυρίζονται ότι ο Παπαδόπουλος ασχολείτο ιδιαίτερα με την καμπάνια του 2016. Από τη θέση, όμως, κάποιου που ανταλλάσσει ηλεκτρονικά μηνύματα με άτομα της καμπάνιας, χωρίς να έχει πρόσβαση στο Trump Tower.

«Είναι ανέκδοτο ότι ο Παπαδόπουλος θα μπορούσε να κλείσει ραντεβού με τον Πούτιν» είπε ένας ακόμα ομογενής δημοσιογράφος. «Καλό παιδί δεν λέω, νεαρός που προσπαθούσε να ανέβει, να κεντρίσει την προσοχή των Μέσων και να φωτογραφηθεί με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας. Όχι, όμως, κάτι παραπάνω». Γεγονός παραμένει ότι δεν υπάρχει μία φωτογραφία, στην οποία ο νεαρός Γιώργος να στέκεται δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ. Εξάλλου, η όλη του εμπλοκή με το θέμα Ρωσία πρέπει να ξεκίνησε ακριβώς λόγω της χαμηλής του θέση.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα του επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Πολ Μάναφορτ προς τον Γκέιτς (επίσης κατηγορούμενο): «Χρειαζόμαστε κάποιον να διαβιβάσει ότι ο D.T. (πιθανόν τα αρχικά του Ντόναλντ Τραμπ) δεν κάνει τέτοια ταξίδια. Θα πρέπει να είναι κάποιος χαμηλόβαθμος στην εκστρατεία, ώστε να μην δημιουργήσει οποιεσδήποτε εντυπώσεις». Όπως και να έχει, η σημερινή εμπλοκή του με την αμερικάνικη Δικαιοσύνη είναι αληθινή. Ίσως ο Τζορτζ επιτέλους να κατανοήσει ότι τα μεγάλα καράβια, εκτός από μεγάλες χαρές, έχουν και μεγάλες φουρτούνες.

Who is who

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1987. Η οικογένεια του κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του Αντώνης ήταν ενεργό μέλος της ομογένειας και έχει διατελέσει πρόεδρος της Πανμακεδονικής. Σε συνέντευξή του είχε περιγράψει πόσο δεμένοι ήταν όλοι στο πατρικό του ακόμα με την Ελλάδα και πως παρακολουθούσαν ανελλιπώς την πολιτική ζωή της, διαβάζοντάς εφημερίδες.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος αφήνει τις ΗΠΑ το 2009 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Λονδίνο. Κατόπιν αποφασίζει να επιστρέψει «στην πολιτική αρένα της Ουάσιγκτον», σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο LinkedIn. Εκεί αναφέρει, επίσης, ότι συμμετείχε από το 2011 σε συνέδρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με «μέλη του Κογκρέσου, πρωθυπουργούς και επικεφαλής εταιρειών που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια».

Είναι προφανές πως ο Τζορτζ βιαζόταν πολύ και -ως γνωστόν- όποιος βιάζεται συχνά σκοντάφτει…