Οι Τούρκοι στις πύλες του Αφρίν, οι Κούρδοι αλλάζουν τακτική

Σύνταξη SLpress.gr
371
Οι Τούρκοι στις

 

Σύνταξη SLpress.gr  - 

Ήταν 19 Ιανουαρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε την επιχείρηση "κλάδος ελαίας" στη Συρία, με εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν. Άμεσα η τουρκική αεροπορία ξεκίνησε να πλήττει στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής στο έδαφος YPG στο έδαφος της Συρίας, ενώ δυο ημέρες μετά ανέλαβαν δράση και οι χερσαίες δυνάμεις. Η αισιοδοξία ήταν τέτοια που, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις το Αφρίν θα έπεφτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, εφτά εβδομάδες μετά την χερσαία εισβολή και 51 ημέρες μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης "κλάδος ελαίας" οι τουρκικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στο Αφρίν με μικρό βηματισμό και όχι με "καλπασμό" όπως περίμεναν, φθάνοντας σήμερα περίπου 4 χλμ έξω από την πόλη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ο τουρκικός στρατός μαζί με τους μισθοφόρους και τους αντιφρονούντες της Συρίας, βομβάρδιζαν τα προάστια της πόλης για να ανοίξουν δρόμο για την είσοδο σε αυτήν. Ήδη έχουν ανακοινώσει ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αρκετά από τα χωριά που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη. Δείτε τις κινήσεις στον σχετικό χάρτη.

Δείτε επίσης το video  από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης Αφρίν.

 

Με τα τουρκικά στρατεύματα προ των θυρών, έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα μεταναστών από την πόλη, αναζητώντας πιο ασφαλείς περιοχές.

 

Αλλαγή τακτικής

Το ενδιαφέρον στην αντίσταση των Κούρδων, δεν είναι μόνο η θέλησή τους να προασπιστούν τα εδάφη που θεωρούν πατρίδα τους, αλλά και το γεγονός ότι είναι ένας ετοιμοπόλεμος στρατός ο οποίος άλλαξε με μεγάλη ταχύτητα την τακτική του.

Οι Κούρδοι της Συρίας οργανώθηκαν και αντιμετώπισαν για περίπου έξι χρόνια τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ως τακτικός στρατός. Εκπαιδεύτηκαν με την εκπαίδευση που παρέχει στους στρατιώτες του ένας τακτικός στρατός και υιοθέτησαν την ιεραρχία στην οποία βασίζεται.

Τώρα, έχοντας απέναντί τους ένα τακτικό στρατό, τον τουρκικό στρατό, έχουν υιοθετήσει πρακτικές ανταρτοπολέμου για να μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν. Κούρδος διοικητής που μίλησε στην βρετανική εφημερίδα Independent εκτίμησε ότι όταν οι Τούρκοι πλησιάζουν την πόλη κατακτώντας μέρος των αγροτικών περιοχών, τότε το πιο πιθανό είναι τα κουρδικά στρατεύματα να οχυρωθούν μέσα σε αυτή, οργανώνοντας πόλεμο εντός κατοικημένης περιοχής, ο οποίος είναι τρισδιάστατος.

Εάν αυτό συμβεί, με δεδομένο ότι στο Αφρίν είναι εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, οι απώλειες σε αμάχους μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.
Οι Κούρδοι εκτιμούν ότι ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι το Αφρίν, αλλά η εθνοκάθαρση των Κούρδων. Την άποψη αυτή εντείναι και η δήλωση του Ερντογάν πριν αρχίσει η επιχείρηση"κλάδος ελαίας": "Στο Αφρίν το 55% είναι Άραβες, το 35% Κούρδοι και το 7% Τουρκμένοι, ήρθε ο καιρός να επιστρέψουμε το Άφριν στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες".

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.