Η Τουρκία διπλασιάζει την παραγωγή φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα με την πλατφόρμα “Osman Gazi”
28/05/2025
Η Άγκυρα ενισχύει αποφασιστικά την ενεργειακή της στρατηγική, εγκαινιάζοντας την πρώτη της πλωτή πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου. Το πλοίο-πλατφόρμα “Osman Gazi”, όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ενισχύοντας τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ενεργειακή αυτάρκεια.
Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), επισημαίνεται: «Το όνομα της νέας εποχής: Osman Gazi. Πορεία: Μαύρη Θάλασσα. Στόχος: Πλήρως Ανεξάρτητη Τουρκία.»
Η πλατφόρμα, με μήκος 298,5 μέτρα, πλάτος 56 μέτρα και βάθος 29,5 μέτρα, διαθέτει δυναμικότητα φιλοξενίας 140 ατόμων. Η μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας φτάνει τα 10,5 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως, ενώ η μεταφορά στην ξηρά θα πραγματοποιείται μέσω αγωγού μήκους 161 χιλιομέτρων, με μέγιστη ικανότητα μεταφοράς 10 εκατ. κυβικά μέτρα.
Το φυσικό αέριο που θα επεξεργάζεται στην πλατφόρμα θα διοχετεύεται κατευθείαν στο εθνικό δίκτυο και θα είναι άμεσα διαθέσιμο για κατανάλωση.
Η “Osman Gazi” είχε τεθεί σε ξηρή δεξαμενή τον Σεπτέμβριο του 2024 στο ναυπηγείο της Τσανάκκαλε για εργασίες εκσυγχρονισμού, που διήρκεσαν περίπου οκτώ μήνες. Η πλατφόρμα αναμένεται να περάσει από τον Βόσπορο στις 29 Μαΐου, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, σε μια συμβολική ημερομηνία που επέλεξε η κυβέρνηση για να αναδείξει τον στρατηγικό χαρακτήρα του έργου.
Κατά τη διάρκεια της διέλευσης, που υπολογίζεται να διαρκέσει 11 ώρες, η Osman Gazi θα συνοδεύεται από ρυμουλκά της Κρατικής Υπηρεσίας Ακτοπλοϊκής Ασφάλειας, ενώ η αναχώρησή της προς τη Μαύρη Θάλασσα θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου Ερντογάν και του Υπουργού Ενέργειας Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ από το Παλάτι Ντολμάμπαχτσε.
Η προσέγγιση στο Λιμάνι του Φίλυου, στην επαρχία Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας, έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου 2025.
Με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της Osman Gazi, η Άγκυρα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της ενεργειακής ανεξαρτησίας και την ανάδειξή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.