Η Τουρκία, το Ισραήλ και η ισορροπία του τρόμου στη Συρία
11/04/2025
Μπορεί να τα βρουν Τουρκία-Ισραήλ για τη Συρία; Μπορεί να τα βρουν με παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ; Τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ειδικά εάν ο στόχος είναι η αποτροπή μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ανακατανομής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή, με κύριο πεδίο, σε αυτή τη φάση, τη Συρία.
Τουρκία και Ισραήλ, δυο κατοχικές δυνάμεις, με επεκτατικές βλέψεις και σχεδιασμούς, έχουν δική τους ατζέντα και τα δικά τους μεγαλεπήβολα «οράματα», που θέλουν να επιβάλλουν διά πυρός και σιδήρου. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει ότι η χώρα του θα είναι πρωταγωνιστής στη «νέα εποχή».
Με την αλαζονεία που τον χαρακτηρίζει, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η χώρα του θα είναι ρυθμιστής στη νέα τάξη πραγμάτων. Επιμένει, παρουσιάζεται σίγουρος ότι θα είναι από τους… ιδρυτές της νέας εποχής. «Η Τουρκία είναι ο ‘’σεναριογράφος’’ και όχι ο ‘’κομπάρσος’’ της νέας εποχής – Παίζει μπάλα σε άλλο πρωτάθλημα», ανέφερε.
Ο ανταγωνισμός των δυο χωρών με φόντο τη Συρία, αλλά έχοντας ως μεγάλη εικόνα τον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής, είναι μεν έντονος, ωστόσο, εκατέρωθεν θέτουν όρια για να αποφευχθεί το μοιραίο, η σύγκρουση. Ο πρώην αρχικατάσκοπος και νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε πως Άγκυρα και Τελ Αβίβ, διατηρούν κανάλια επικοινωνίας για να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Τουρκία και Ισραήλ σε ισορροπία τρόμου
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk, ανέφερε πως: «Ενώ ο καθένας λαμβάνει τα δικά του μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, κανείς δεν πρέπει να συγκρουστεί με κανέναν. Ακόμη και όταν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις στη Συρία, δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση με το Ισραήλ, το οποίο πετάει αεροσκάφη σε ορισμένες περιοχές. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τεχνικές επαφές για τη διασφάλιση αυτού.
Μπορώ να πω ότι υπάρχουν τεχνικές επαφές για την αποφυγή παρεξηγήσεων μεταξύ αντίπαλων στοιχείων». Τώρα ποιοι διεξάγουν τις «τεχνικές επαφές» δεν είναι γνωστό. Άλλωστε σε αυτό το επίπεδο οι επαφές δεν διαφημίζονται για ευνόητους λόγους και οι συμμετέχοντες δεν γίνονται γνωστοί ποτέ.
Είναι πρόδηλο ότι δεν θέλουν το ακραίο σενάριο, που είναι η στρατιωτική σύγκρουση, αλλά δεν το αποκλείουν. Δεν το θέλουν ούτε οι ΗΠΑ, που διά του Προέδρου Τραμπ, δηλώνουν έτοιμες να μεσολαβήσουν. Μπορεί να το έχουν πράξει ήδη τούτο, να μεσολάβησαν, παρόλο που ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Νετανιάχου θα το παραδεχθούν. Ο Ερντογάν θεωρεί τη χώρα του ως τον νέο κεντρικό παίκτη της παγκόσμιας αναδιάταξης, της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τον πήχη ψηλά τον θέτει και ο Νετανιάχου. Μπορούν οι συνυπάρξουν; Ενδεχομένως ναι. Η Συρία θα είναι το πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η σχέση τους και τα όρια της.