ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Τουρκία αγοράζει πολεμικά και διπλωματική στήριξη από την Ισπανία

Η Τουρκία αγοράζει πολεμικά και διπλωματική στήριξη από την Ισπανία, Νεφέλη Λυγερού

Η Τουρκία και η Ισπανία εδώ και πολύ καιρό έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους, γεγονός που φάνηκε κατά την συνάντηση του Ισπανού πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο αυτές τις ημέρες. Κατά τη διάρκεια της διακυβερνητικής συνόδου υπέγραψαν έξι συμφωνίες, εξοπλιστικού χαρακτήρα.

Σημειώνουμε ότι το μίνι αεροπλανοφόρο “Anadolu” ναυπηγείται στη βάση σχεδίων και τεχνικής υποστήριξης από την ισπανική ναυπηγική εταιρεία Navantia Company για λογαριασμό του τουρκικού Στόλου. Οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει και σε συμφωνίες για τη ναυπήγηση κι άλλων πολεμικών σκαφών, όπως επίσης και αεροσκαφών καθέτου απογείωσης-προσγείωσης για τον εξοπλισμό του αεροπλανοφόρου.

Η συνεργασία στον αμυντικό τομέα έχει εδώ και καιρό μετατρέψει την Μαδρίτη σε διπλωματικό σύμμαχο της Άγκυρας, ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απολύτως αποκαλυπτική η στάση της ισπανικής πλευράς, όπως και του Ισπανού ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στις συνόδους που συζητήθηκε η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ελληνικές αντιδράσεις

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε άμεση. Εκδόθηκε ανακοίνωση, κλήθηκε ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό ομόλογό του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις για την στρατιωτική συμφωνία και τις πωλήσεις όπλων της Ισπανίας στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας αφ’ ενός την επιθετική στάση της Άγκυρας προς την Ελλάδα, αφ’ ετέρου το γεγονός ότι Ελλάδα και Ισπανία είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως και να έχει, πάντως, η συμφωνία Μαδρίτης-Άγκυρας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα. Όπως προαναφέραμε, η Ισπανία, όπως και η Γερμανία, προστάτευε συστηματικά την Τουρκία από κυρώσεις, προωθώντας τη λεγόμενη “θετική ατζέντα” στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ακόμα και όταν οι τουρκικές προκλήσεις απέναντι σε δύο κράτη-μέλη, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο.

Η Ισπανία αντιτάχθηκε πεισματικά και στην πρόταση της Αθήνας και της Λευκωσίας για επιβολή εμπάργκο όπλων από την Ευρώπη στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είχε πει χαρακτηριστικά λίγους μήνες νωρίτερα: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα πρέπει να ενσωματώνει μια διάσταση αλληλεγγύης με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προφανώς, εφόσον πρόκειται για στρατηγικό εταίρο, για μια υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, χρειάζεται να οικοδομήσουμε θετική ατζέντα».

Πίσω απ’ τη στάση της Μαδρίτης

Ο τρόπος που κινείται η Ισπανία είναι τόσο γνωστός, όσο και ερμηνεύσιμος. Και αυτό επειδή η Ισπανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών. Οι παραγγελίες της Τουρκίας στην ισπανική πολεμική βιομηχανία συναγωνίζονται αυτές της Σαουδικής Αραβίας. Οι δεσμοί τους έχουν διευρυνθεί και στον χρηματοοικονομικό τομέα, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς τουρκικής τράπεζας από τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ισπανίας. Με λίγα λόγια, οι Ισπανοί έχουν αναπτύξει μια στενή σχέση οικονομικής συνεργασίας, η οποία οδηγεί σε πολιτική εξάρτηση της Μαδρίτης από το καθεστώς Ερντογάν.

Μπροστά στις μεγάλες μπίζνες, λοιπόν, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας έχει ξεχάσει τις ευαισθησίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Ούτε καν τηρεί τα προσχήματα αναφορικά με την περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη. Πρόκειται για κλασικό πολιτικό κυνισμό, όχι άγνωστο, βέβαια, στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης. Το γεγονός, όμως, ότι η Μαδρίτη τηρεί αυτή τη στάση, που απειλεί την ελληνική εθνική ασφάλεια, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να το επισημάνει, αλλά και να λάβει κατάλληλα διπλωματικά μέτρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι