Η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους – Το μπαλάκι στο Μπάιντεν

Ατύχημα η πύραυλος του PKK; – Θρίλερ με την συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Τουρκία
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι νέες τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών του PKK και οι επιθέσεις κατά συριακών κουρδικών δυνάμεων, περιπλέκουν περισσότερο τις ισορροπίες τόσο στο Βόρειο Ιράκ, όσο και στη Συρία. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι επικεντρώνονται στην πολιτική που θα υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία και τη Συρία, ελπίζοντας να δικαιωθούν οι προσδοκίες τους.

Η Τουρκία έχει αρχίσει τη διεξαγωγή της επιχείρησης με την κωδική ονομασία Claw-Eagle 2 κατά του PKK, που περιλαμβάνει αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες δυνάμεις. Η διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που κυριαρχείται από Κούρδους αντέδρασε, καταδικάζοντας τις επιθέσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι επιθέσεις που στοχεύουν όλο τον κουρδικό λαό στη Ροζάβα (συριακό Κουρδιστάν) και στο νότιο Κουρδιστάν αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή. Αποδυναμώνουν επίσης τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» .

Μάλιστα, ένας από τους διοικητές των ιρακινών δυνάμεων Hashd al-Shaabi, ο Ελ Τσεζαγιρί, που υπάγονται στο ιρακινό υπουργείο Άμυνας αναφερόμενος στις τουρκικές επιχειρήσεις  δήλωσε σύμφωνα με τη ιστοσελίδα Rudaw, ότι η «Τουρκία, με τη δικαιολογία ότι θέλει να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους αντάρτες του PKK, ξεκίνησε άλλη μια επιχείρηση παραβίασης των συνόρων της περιοχής του Αυτόνομου Κουρδιστάν. Εμείς δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων και θα αντιδράσουμε».

Οι ισορροπίες στο Βόρειο Ιράκ θεωρούνται ευαίσθητες καθώς υπάρχει παραδοσιακή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ηγετικών κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), που ηγούνται οι οικογένειες Μπαρζανί και Ταλαμπανί, αντίστοιχα. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει στενές σχέσεις με την Άγκυρα, ενώ η Πατριωτική Ένωση είναι προσανατολισμένη στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Μια άλλη ενδοκουρδική πρόκληση αποτελεί και η παρουσία του PKK που διατηρεί βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αντίστοιχες τουρκικές για τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά των Κούρδων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπαρζανί του Βορείου Ιράκ με τους δικούς της μαχητές Πεσμεργκά έχει συνδράμει σε τουρκικές επιθέσεις κατά του PKK.

Η συριακή σκακιέρα 

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις, από την άλλη πλευρά, γίνονται και αυτές στόχος επιθέσεων από Τούρκους στρατιώτες, ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι διεξάγουν επιθέσεις εναντίον των πόλεων Αφρίν και Αζάζ, οι οποίες ήταν υπό κουρδικό έλεγχο, πριν γίνει η τουρκική εισβολή στη Συρία του 2018. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα στην Ουάσινγκτον, ότι διαθέτουν ακόμα στρατιωτικό εκτόπισμα και ότι οι ανησυχίες τους πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

  Τουρκικό τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας – Τι λένε οι Κούρδοι

Όμως, Μόσχα και Άγκυρα επιδιώκουν να αποτρέψουν τις πολιτικές φιλοδοξίες των Κούρδων, η καθεμία για δικούς της λόγους. Η πρώτη δεν επιτρέπει τη δημιουργία μια αυτόνομης κουρδικής περιοχής και η δεύτερη πιέζει τους Κούρδους, να παραχωρήσουν περιοχές που ελέγχουν στο καθεστώς της Δαμασκού. Η Ρωσία διατηρεί διακριτική παρουσία στις επιθέσεις που δέχονται οι Κούρδοι από Τούρκους στρατιώτες και ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές.

Η επόμενη μέρα για τους Κούρδους επικεντρώνεται στην πολιτική του Μπάιντεν που θα ακολουθήσει για την Τουρκία, ο οποίος έχει δείξει ότι θα είναι διαφορετική από του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Κούρδοι βασίζονται στις ευαισθησίες του Αμερικανού προέδρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδέχεται να πιέσει τον Ταγίπ Ερντογάν για να υιοθετήσει άλλη προσέγγιση στο Κουρδικό, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερο δύσκολο από τη στιγμή που στενός του σύμμαχος είναι ο “γκρίζος λύκος” Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τη Συρία, από τη στιγμή που οι κουρδικές δυνάμεις αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ. Οι Κούρδοι νιώθουν προδομένοι από την κυβέρνηση Τραμπ και ελπίζουν ότι ο Μπάιντεν θα το αλλάξει αυτό. Έχει δείξει ότι δεν σχεδιάζει να αποχωρήσουν οι εναπομείναντες αμερικανικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, είναι ενήμερος και για τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους σε συριακές και ιρακινές περιοχές.

Το Ισλαμικό Κράτος

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέχει απόλυτη και συνεχή υποστήριξη στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT), το οποίο προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η απειλή του Ισλαμικού Κράτους για την παγκόσμια ειρήνη δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά θεωρείται σημαντική, παρά την πτώση του. Σε αυτό φαίνεται να ποντάρουν οι Κούρδοι, καθώς έχουν αποδείξει το πόσο αξιόμαχοι μαχητές είναι.

Ήδη, ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες που επιτίθενται εναντίων Τούρκων και Κούρδων ενδέχεται να λειτουργούν υπό την κάλυψη του Ισλαμικού Κράτους. Ο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει και τον άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, που συνεργάζονται, έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν λύσεις στις άμεσες προκλήσεις και έχουν σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στη Συρία που είναι ιδιαίτερο δύσκολο να εγκαταλείψουν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι