ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η τουρκική αντιπολίτευση και η “γάτα” του Μπάιντεν

Η τουρκική αντιπολίτευση και η “γάτα” του Μπάιντεν, slpress

Εντείνει τα πυρά της κατά του Ερντογάν η τουρκική αντιπολίτευση, αυτή τη φορά με αφορμή και τη στάση του έναντι του Μπάιντεν μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία φαίνεται ότι προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο περισσότερα προβλήματα από όσα έδειξε αρχικά. Ο ηγέτης μάλιστα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, χλεύασε με ιδιαίτερο τρόπο την ήπια στάση του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι σιωπούσε επί τρεις ημέρες και δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απόφαση Μπάιντεν. Πρόσθεσε επίσης ότι την ίδια ώρα «τα τρολ του Ερντογάν στα κοινωνικά δίκτυα έλεγαν “έι Κιλιντσάρογλου, να δούμε τι θα πεις”» για να σχολιάσει ότι «είχαν προσδοκίες, καθώς γι’ αυτούς ο Ερντογάν είναι παγκόσμιος ηγέτης, λιοντάρι».

Συνεχίζοντας στον ίδιο χλευαστικό τόνο, ο Κιλιντσάρογλου ανέφερε ότι για τους οπαδούς του, όταν «ο Ερντογάν βρυχάται … τον ακούν όλοι», πριν δώσει το τελικό χτύπημα λέγοντας ότι «ο Ερντογάν μίλησε, όμως αντί για λιοντάρι ακούστηκε ένα νιαούρισμα γάτας». Εκτός από τον επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος, πυρά κατά του Τούρκου προέδρου εξαπέλυσε και η αρχηγός του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία υποστήριξε ότι ο Ερντογάν θα έπρεπε να κλείσει το τηλέφωνο στον Μπάιντεν.

Το “νιαούρισμα” στον Μπάιντεν

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν δεν αντέδρασε αμέσως στην απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του, αφήνοντας τους σκληρούς τόνους στον Τσαβούσογλου και στον εκπρόσωπό του. Ο ίδιος επέλεξε να απευθυνθεί στον επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στην Τουρκία, κάνοντας λόγο στο μήνυμα του για εμπλοκή τρίτων που πολιτικοποιούν ιστορικά ζητήματα και δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα.

Τρεις ημέρες μετά, όπως υπενθύμισε ο Κιλιντσάρογλου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και ο ίδιος τους τόνους λέγοντας ότι «δεν έχουν καμία ιστορική και νομική βάση όλα όσα έχει πει» ο Μπάιντεν. Παραλλήλως, κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «χρησιμοποίησε αστήρικτους και άδικους όρους» για γεγονότα που συνέβησαν πριν από έναν αιώνα και ότι εκτιμά «πως η απόφαση αυτή ελήφθη κάτω από την πίεση ομάδων που είναι εχθροί της Τουρκίας».

Στη συνέχεια ο Ερντογάν επιδόθηκε στο γνωστό του σπορ, αυτό της αντιστροφής της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι οι Αρμένιοι «έσφαξαν τους Τούρκους». Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Τούρκων που σφαγιάστηκαν από τους Αρμένιους και αμφισβήτησε για άλλη μία φορά όλα τα ιστορικά δεδομένα. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Αμερικανό πρόεδρο είπε: «Κύριε Μπάιντεν εμείς έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν αυτά, εσύ τι έχεις;» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «είναι φανερά και όσα συνέβησαν με τους Ινδιάνους».

Στα δύσκολα ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι με την απόφαση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων «υποχώρησαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ», οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται, έτσι κι αλλιώς, από ένταση τα τελευταία χρόνια για μια σειρά θεμάτων στα οποία Άγκυρα και Ουάσιγκτον έχουν διαφορετικές θέσεις. Έκλεισε δε με την ευχή οι Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν πορεία από τα βήματα που έχουν κάνει».

Και αυτή η αντίδραση όμως δεν ικανοποίησε την τουρκική αντιπολίτευση, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να «κοιτάζει τον καθρέφτη, όταν μιλά για γενοκτονία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν και περισσότερο δυναμικές απαντήσεις από την Τουρκία. «Αν δεν αλλάξει κάτι, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε διάφορες κινήσεις» τόνισε ο Ερντογάν και πάλι όμως η αντίδρασή του δεν θύμισε σε τίποτε τον γνωστό τρόπο του και την συνήθη “πολεμική” ρητορική του σε ανάλογες, αλλά ακόμη και λιγότερο σημαντικές, εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει να αντιμετωπίσει όμως μόνον την συγκεκριμένη απόφαση του Μπάιντεν. Ανοιχτό είναι το ζήτημα των κυρώσεων για τους ρωσικούς S-400, η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και μια σειρά υποθέσεων που εκκρεμούν δικαστικά στις ΗΠΑ. Για όλα αυτά υπάρχει βέβαια η προοπτική του Ιουνίου, με την επικείμενη συνάντηση των δύο προέδρων στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Εκεί, ακόμη και εαν δεν υπάρξει λύση, τουλάχιστον θα γίνει περισσότερο ξεκάθαρο ποια θα είναι μελλοντικά η πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών. Η προειδοποίηση πάντως του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς την Άγκυρα και όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ να μην κάνουν περαιτέρω αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων, γιατί αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλέον κυρώσεις, φαίνεται ότι δείχνει τον δρόμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι