ΑΝΑΛΥΣΗ

Η τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ έχει πολλαπλές επιπτώσεις…

Η τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ έχει πολλαπλές επιπτώσεις…

Σοκ, φρίκη, έλλειψη ανθρωπιάς είναι τα συναισθήματα που προκάλεσε η αποτρόπαιη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς σε έδαφος του Ισραήλ, με θύματα αμάχους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και σφαγιάστηκαν, καθώς υπάρχουν αναφορές πως υπήρξαν μέχρι και αποκεφαλισμοί βρεφών, ενώ πολλοί απήχθησαν, βιάστηκαν και διαπομπεύθηκαν.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι η ιδιομορφία αυτής της ένοπλης επίθεσης, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα φύση πολέμου, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα της εποχής, τον λεγόμενο υβριδικό πόλεμο που έχει ως στόχο την δημιουργία του φόβου, της ανασφάλειας και της ψυχολογικής φθοράς του άμαχου πληθυσμού.

Στην ουσία το Ισραήλ κηρύσσει τον πόλεμο απέναντι σε μία τρομοκρατική οργάνωση, τη Χαμάς, που δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει υποχρεωτικά όλους τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τις Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες, 1180 εξτρεμιστές τζιχαντιστές εισέβαλλαν σε ισραηλινό έδαφος από 19 σημεία. Έγινε, λοιπόν, μία πολυμετωπική αιματηρή επίθεση με πολλά θύματα αμάχων.

 Χαμάς και τζιχάντ

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και των Εβραίων εποίκων το 2005 από την Λωρίδα της Γάζας η εν λόγω οργάνωση την κατέλαβε σχεδόν πραξικοπηματικά, εμμένοντας από τότε σε ένοπλες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, τις οποίες πραγματοποιεί κατά καιρούς με την έμμεση βοήθεια του Ιράν και των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου. Το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον αμάχων σε ισραηλινό έδαφος και την κράτηση ομήρων υποδηλώνει μία σειρά νέων διεκδικήσεων από πλευράς της:

  • Από ότι φαίνεται επιζητά εκ νέου διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, θέτοντας δικούς της όρους για την πραγμάτωση των οποίων θα χρησιμοποιήσει τους ομήρους.

Η Χαμάς δεν αποδέχεται τις Συμφωνίες του Όσλου και την σύσταση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, όπως αντιτίθεται σθεναρά σε αντίθεση με την PLO στην αναγνώριση του Ισραήλ και στο δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους. Αντιθέτως, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ολοκληρωτικής καταστροφής και εξόντωσής του.

  • Στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Το Ισραήλ με τους G7 εισέρχεται στο νέο δρόμο του μεταξιού BRI (Belt and Road). Το πέρασμα από την Ινδία, για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ θεωρούνταν ως το πιο ασφαλές, καθώς είχε αποφευχθεί η δίοδος μέσω Αιγύπτου που εγκυμονεί κινδύνους λόγω της ύπαρξης των Αδελφών Μουσουλμάνων. Με αυτή την επίθεση η Χαμάς αποδυναμώνει τις όποιες συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και μετριοπαθών αραβικών κρατών, μειώνοντας την επενδυτική αξία του συγκεκριμένου εμπορικού περάσματος.

  • Τορπιλίζει την όποια υποφαινόμενη προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει έναν αξιοσημείωτο γεωπολιτικό ρόλο εξαιτίας του μεγέθους της, των αποθεμάτων πετρελαίου και του ρόλου της ως προστάτη των μουσουλμάνων με τις ιερές πόλεις τη Μέκκα και την Μεδίνα να βρίσκονται επί του εδάφους της. Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί μία νέα στρατηγική συμμαχία με την Αμερική, καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να λειτουργήσει ανατρεπτικά για την ισορροπία της περιοχής.

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, ενδέχεται η δημιουργία ενός σαουδαραβικού πολιτικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, με μία εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που θα την διαχειρίζονται Αμερικανοί, με τη σύμφωνη γνώμη των Σαουδαράβων. Είναι κατανοητό ότι μία τέτοια προσπάθεια οικοδόμησης ενός περιφερειακού συνασπισμού αραβικών κρατών στις οποίες θα εντάσσεται και το Ισραήλ θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα θέλω του Ιράν, το οποίο θα απομονωνόταν γεωπολιτικά.

Η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά ότι το αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα που επιχείρησε κατά του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητο, καθώς αμαύρωσε το γόητρο ενός πολύ ισχυρού στρατιωτικά κράτους, με μία αντεπίθεση που θα είναι μοιραία και αδυσώπητη για τον άμαχο πληθυσμό των Παλαιστινίων. Δεν υπάρχει επίθεση που να μη μετρά θύματα αμάχων.

Όσο σκληρό και να είναι, η Χαμάς πιστεύει ότι η εκδίκηση των Ισραηλινών σε βάρος των παλαιστινίων θα εγείρει το θρησκευτικό αίσθημα των υπόλοιπων μουσουλμάνων, προτρέποντάς τους να μετάσχουν και αυτοί στον αγώνα τους, για αυτό και άλλωστε απηύθυναν κάλεσμα για τζιχάντ (ιερό πόλεμο).

Η στάση της Τουρκίας 

Εν μέσω αυτού του πρωτοφανούς αιματοκυλίσματος, δεν άργησε να αποκαλυφθεί η υποκρισία της επιτήδειας ουδετερότητας που προσπάθησε να επιδείξει ο Ερντογάν. Κυνικά και απροκάλυπτα κατηγόρησε την Αμερική και τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι στηρίζουν, εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, βυθίζοντας σε λουτρό αίματος τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Άμεση και δριμεία ήταν η απάντηση του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και εξωτερική πολιτική πολιτική των ΗΠΑ, υπονομεύοντας τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και του ISIS, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και τη σταθερότητα στη περιοχή.

Ως γνωστόν, ο Ερντογάν σε τέτοιου είδους κρίσεις που αφορούν τη Μέση Ανατολή παρουσιάζεται ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, επαναφέροντας τις πάγιες θέσεις του περί νεοοθωμανισμού. Εδώ και χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα μίας κοινοπολιτείας κρατών, που θα έχουν επικεφαλής ισλαμικές αδελφότητες, όπως η Χαμάς, μία θέση που φυσικά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή δημοκρατίας και εκλογής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λιβάνου, όπου εδρεύει η Χεζμπολάχ. Το πολιτικό σύστημα δεν διάκειται ευμενώς απέναντί της. Ένα χρόνο τώρα έχουν γίνει 12 προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης και η Χεζμπολάχ το σαμποτάρει. Σε ό,τι αφορά δε το σχολιασμό του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ, επεσήμανε ότι αν δεν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ θα δοκιμαστεί ακόμα χειρότερα.

Υποστήριξη 

Είναι προφανής η υποστήριξη της Τουρκίας προς την οργάνωση της Χαμάς, καθώς τους ενώνουν ισχυροί δεσμοί. Από το 2014 η Χαμάς έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη, με τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια να διαμένει στη γείτονα χώρα, φέροντας τουρκικό διαβατήριο. Φέτος τον Ιούλιο υπήρξε επίσημη συνάντηση του Ερντογάν, με τον Χανίγια και τον Μαχμούτ Αμπάς. Εκτός αυτού, από το 2020 το τουρκικό κράτος χορηγεί τουρκική υπηκοότητα σε μέλη της εν λόγω οργάνωσης, που φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, προσφέροντάς τους καταφύγιο, όπως στον Σαλέχ Αλ Αρούρι, ο οποίος είναι επικηρυγμένος στις ΗΠΑ ως τρομοκράτης για πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από κάποια χρόνια και συγκεκριμένα το 2019, ο “δεύτερος γιος” της Χαμάς εν ονόματι Σουχειμπ Γιούσεφ ,ο οποίος έφυγε από τις τάξεις της οργάνωσης, είχε δώσει μία συνέντευξη όπου έλεγε ότι η Χαμάς πραγματοποιεί επιχειρήσεις ασφάλειας και προχωρά σε στρατιωτικές ενέργειες μέσα στο τουρκικό έδαφος, υπό την κάλυψη μίας ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Είχε αναφέρει, πως η Χαμάς δρα με εξωτερική ατζέντα, πουλώντας πληροφορίες στο Ιράν με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη, η οποία διοχετεύεται στην οργάνωση μέσω τουρκικών τραπεζών. Η τουρκική ανάμειξη υπήρξε έκδηλη προσφάτως, όταν στις 14 Σεπτεμβρίου σε φορτίο γύψου που κατευθυνόταν από την Τουρκία στη Γάζα, βρέθηκαν 16 τόνοι χλωριούχου αμμωνίου ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη κατασκευή προωθητικής ύλης για ρουκέτες.

Ελλάδα-Κύπρος

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ εγείρει πολλά θέματα και ευκαιρίες για την Ελλάδα. Δημιουργείται μία διαχωριστική γραμμή στη ζώνη της ειρήνης και στη ζώνη του πολέμου. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παρέχουν ασφάλεια και σταθερότητα, σε αντίθεση με την περιοχή ανατολικά και νότια ημών, που βυθίζεται στη δίνη του πολέμου.

Η Τουρκία με την αντιδυτική της στάση φαίνεται να χάνει την όποια διασύνδεση με το Ισραήλ για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Αντίθετα έρχεται στην επιφάνεια η διασύνδεση του Ισραήλ μέσω Ελλάδας και Κύπρου, με πιο πιθανό ενδεχόμενο ανεξαρτήτως των δυσκολιών της λειτουργίας του East Med. Η Τουρκία θέλει να θεωρείται ως ενεργειακός παράγοντας του ευρωπαϊκού χώρου φέρνοντας όλους τους αγωγούς στο έδαφός της. Με τα νέα δεδομένα φαίνεται να μένει εκτός παιχνιδιού.

Οι συμμαχίες σμιλεύονται στις κρίσεις. Οι χώρες οφείλουν να εστιάζουν και στο ανθρωπιστικό κομμάτι, δυστυχώς όμως κοιτούν ωμά και τα συμφέροντά τους. Η γεωπολιτική άλλωστε είναι ένα κυνικό πεδίο στρατηγικής. Σε περιόδους κρίσης δοκιμάζεται το σθένος και η αποτελεσματικότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα και να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για να μην αιφνιδιαστεί, όπως το Ισραήλ.

Οι Τούρκοι, όπως και η Χαμάς, επιχειρούν να κοιμίσουν τον κόσμο για τις προθέσεις τους. Είναι άλλωστε η διπλωματική τους τακτική. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο του να μας επισκεφθούν, όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές μία νύχτα ξαφνικά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx