Η τρύπα θα παραμείνει και όταν αφαιρεθεί το καρφί

Βενιζέλος Κώστας
751
Η τρύπα θα παραμείνει και όταν αφαιρεθεί το καρφί, Κώστας Βενιζέλος

Εν αναμονή των αποφάσεων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η προσοχή δεν είναι μόνο πώς θα χαρούμε "ολίγην" ελευθερία, αλλά πως θα αντιμετωπιστεί η επόμενη ημέρα. Τα μέτρα αργά ή γρήγορα θα αρθούν. Αυτό, ως γνωστό, θα καθοριστεί από την φθίνουσα πορεία του κορωνοϊού.

Και τότε θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές. Όλοι αποφαίνονται πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. Ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Huang Xingyuan, σε συνέντευξή του στο "Φιλελεύθερο" (στον Φρίξο Δαλίτη), επισήμανε επί τούτου πως ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την κρίση.

«Ο μύθος, μας λέει ότι η τρύπα θα παραμείνει και αφότου αφαιρεθεί το καρφί. Ο κόσμος ίσως να έχει ανακαλύψει ότι η πανδημία είναι η "λυδία λίθος" και ο καθρέφτης με πολλούς τρόπους. Κάποιοι έδωσαν χείρα βοηθείας ενώ άλλοι έπραξαν το αντίθετο, δημιουργώντας εξιλαστήρια θύματα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά». Το μήνυμα του σαφές πέραν από τη γενική του εκτίμηση. Μήνυμα που αφορά τη νέα ανακατανομή ισχύος.

Δεν θα είναι το ίδιο για όλους

Είναι προφανές πως, η επόμενη ημέρα, δεν θα είναι για όλες τις χώρες η ίδια. Κάποιες οικονομίες θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στην κρίση. Σε κάποιες άλλες χώρες η μεγάλη προσπάθεια θα είναι να συγκρατηθεί η οικονομική κατρακύλα. Μείωση του ΑΕΠ, ανεργία κι όλα όσα συνθέτουν μια βαθιά κρίση, θα αποτελούν παράμετροι που θα χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή.

Το διεθνές σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Ήδη, οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ήταν τοξικές και με την πανδημία έχουν περιπλεχθεί περισσότερο. Η αντιπαράθεση αυτή θα δοκιμαστεί στο γεωπολιτικό πεδίο και θα είναι, όπως παλιά, πριν τη δεκαετία του 1990, ένας αγώνας ισχύος και επικράτησης. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υπόλοιπες χώρες, τις μικρές και τις αδύνατες. Είναι ξεκάθαρο πως τα δεδομένα αλλάζουν πλέον.

Όλα αυτά θα τα επιφέρει μια θανατηφόρα πανδημία; Ο κορωνοϊός έχει επισπεύσει τις εξελίξεις. Ήταν προφανώς προδιαγεγραμμένη η πορεία γιατί το διεθνές σύστημα είχε φθάσει στα όρια του, όπως και το παραγωγικό μοντέλο. Είναι προφανές πως η δομική κρίση δεν μπορεί να αντέξει τις πιέσεις, οικονομικές και κοινωνικές, που ασκούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Τι θα προκύψει; Ίδωμεν!

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.