Ευθεία απειλή του Ιράν στο Ισραήλ για τον Μουσαβί – Μήνυμα και από Χεζμπολάχ
26/12/2023Ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ σε περιοχή της Δαμασκού, σύμφωνα με ισραηλινές αλλά και ιρανικές πηγές. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, πρόκειται για τον ταξίαρχο Σαγέντ Ρασί Μουσαβί. O Μουσαβί χτυπήθηκε με τρεις πυραύλους στα προάστια της Δαμασκού, όπως ανέφερε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Al Mayadeen. Ορισμένες τοπικές συριακές πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στην περιοχή Zainabiyah.
Ο Μουσαβί ήταν ένας από τους συντρόφους του Κασέμ Σουλεϊμανί, του πρώην διοικητή της Δύναμης Quds του IRGC που δολοφονήθηκε σε αεροπορική επιδρομή από τον αμερικανικό στρατό στις αρχές του 2020 κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στο Ιράκ. Σε δήλωσή του, το IRGC επιβεβαίωσε τον θάνατο του Μουσαβί, λέγοντας ότι ήταν ταξίαρχος και «ήταν ένας από τους συντρόφους του μάρτυρα στρατηγού Χατζ Κασέμ Σολεϊμανί και ήταν υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη του Μετώπου Αντίστασης στη Συρία». Πηγές των Φρουρών της Επανάστασης, είπαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Μουσαβί.
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν από τους επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, σε αεροπορική επίθεση που έγινε το πρωί κοντά στη Δαμασκό και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει. «Η ενέργεια αυτή είναι αναμφίβολα άλλη μια ένδειξη της ματαίωσης, της αδυναμίας και της ανικανότητας του σιωνιστικού καθεστώτος στην περιοχή» ανέφερε ο Ραϊσί στην δήλωσή του.
Μετά την δήλωση του Ιρανού προέδρου, ακολούθησε δήλωση της Χεζμπολάχ που θεωρεί ότι «με την δολοφονία του Μουσαβί το Ισραήλ πέρασε την κόκκινη γραμμή». Οι μάχες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου έχουν σημειωθεί ισραηλινές επιδρομές μέσα στην λιβανέζικη επικράτεια.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός IDF έχει τεθεί σε ετοιμότητα για ιρανικό χτύπημα. Το επιτελείο του IDF δεν έκανε κανένα σχόλιο για την είδηση του θανάτου του Μουσαβί. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισκέφθηκε ξανά το απόγευμα της Δευτέρας ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη Γάζα.
O ΠΟΥ για την πείνα στη Γάζα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προειδοποιεί ότι αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των εξαντλημένων από την πείνα ασθενών στη Γάζα, τους οποίος οι ομάδες του συνάντησαν σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αποστολή του Οργανισμού μετέβη σε νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την παράδοση περισσότερων από 19.000 λίτρων πετρελαίου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα, το οποίο έθεσε υπό πολιορκία ο ισραηλινός στρατός τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε στο X (πρώην Twitter) ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Αυτό που τα μέλη της αποστολής της 23ης Δεκεμβρίου διαπίστωσαν, «είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απόγνωση εξαιτίας της πείνας», είπε ο Τέντρος και τάχθηκε υπέρ «μιας άμεσης αύξησης της (αποστολής) τροφίμων και νερού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η σταθερότητα του πληθυσμού» και να μην επέλθει λιμός. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «οι αδιάκοπες μάχες και ένας τεράστιος αριθμός τραυματιών έχουν γονατίσει τις δυνατότητες» (του νοσοκομείου Αλ Σίφα). Το νοσοκομείο δεν μπορεί παρά να παράσχει αυτή τη στιγμή μονάχα τις βασικές πρώτες βοήθειες.
Ο Σον Κάσεϊ, μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιέγραψε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα υπερφορτωμένες χειρουργικές αίθουσες, διευκρινίζοντας πως δεν κατάφερε να αξιολογήσει τη λειτουργία των χειρουργείων. «Όλοι οι άνθρωποι στους οποίους μιλήσαμε πεινάνε», προσέθεσε στο βίντεο που τράβηξε εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα και ανήρτησε στο Χ. «Υπάρχει ο κίνδυνος του λιμού», προειδοποίησε.
Ο επικεφαλής του WHO μίλησε, από την άλλη, για απελπισμένους κατοίκους που άρπαξαν την επισιτιστική βοήθεια που μετέφερε ένα φορτηγό προς το νοσοκομείο. «Σε αυτό το πλαίσιο σοβαρών επισιτιστικών ελλείψεων, η αναζήτηση τροφής (…) ωθεί ορισμένους, σε κατάσταση απόγνωσης, να παίρνουν τα τρόφιμα από τα φορτηγά μεταφοράς», έγραψε ο Τέντρος. Οι ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκαν επίσης τα μαιευτήρια Αλ Σαχάμπα και Αλ Χελού, όπου καταγράφονται από κοινού έως και 35 γεννήσεις την ημέρα, σε ένα περιβάλλον έλλειψης καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών, τροφίμων, νερού, οξυγόνου, αντιβιοτικών και αναισθητικών φαρμάκων.
20.674 νεκροί και 54.536 τραυματίες
Τουλάχιστον 20.674 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.536 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το υπουργείο πρόσθεσε πως 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν.
Χαμάς και Τζιχάντ στην Αίγυπτο
Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ απέρριψαν πρόταση της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία, είπαν δύο αιγυπτιακές πηγές στο Reuters σήμερα. Και οι δύο οργανώσεις, οι οποίες διεξάγουν ξεχωριστά συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απέρριψαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της πιθανής απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους.
Η Αίγυπτος πρότεινε ως λύση, την οποία στηρίζουν οι μεσολαβητές από το Κατάρ, μια κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, κάτι που θα οδηγούσε σε μια ευρύτερη συμφωνία που θα προέβλεπε μια μόνιμη εκεχειρία μαζί με μια αναδιαμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, της οποίας ηγείται αυτή τη στιγμή η Χαμάς. Η Αίγυπτος πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ προσέφερε στη Χαμάς διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν θα καταδιωχθούν ούτε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους, όμως η οργάνωση απέρριψε οποιαδήποτε παραχώρηση πέραν της απελευθέρωσης ομήρων, ανέφεραν οι πηγές. Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύει ότι εξακολουθούν και κρατούνται στη Γάζα.
Η αιγυπτιακή πρόταση είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά και να καθοριστεί ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα για όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, καθώς και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και την παύση των επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους.
Η Αίγυπτος και το Κατάρ θα συνεργαστούν επίσης με όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, για να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος στο AP. Μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Η κυβέρνηση θα κυβερνήσει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για μια μεταβατική περίοδο, καθώς οι παλαιστινιακές παρατάξεις θα διευθετήσουν τις διαφορές τους και θα συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, πρόσθεσε η πηγή. Το σχέδιο προβλέπει μια αρχική κατάπαυση του πυρός διάρκειας έως και δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας η παλαιστινιακή οργάνωση θα απελευθερώσει 40 έως 50 αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ασθενείς και ηλικιωμένους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 120-150 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές, δήλωσε η πηγή στο AP.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως ο πόλεμος στη Γάζα απέχει πολύ από το να τελειώσει και απέρριψε αυτό που χαρακτήρισε ως ψευδείς εικασίες από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να κηρύξει παύση στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. «Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε να μαχόμαστε και θα εντείνουμε τη μάχη τις επόμενες ημέρες και η μάχη θα πάρει καιρό και δεν πλησιάζει στο τέλος», είπε ενώπιον βουλευτών του κόμματός του Λικούντ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.