Στην Αίγυπτο και μετά στην Τουρκία ο Ιρανός ΥΠΕΞ – Ισραηλινά πυρά κατά Κυανόκρανων στον Λίβανο
16/10/2024Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε απόψε στην Αίγυπτο, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA, μια πρώτη επίσκεψη στη χώρα αυτή τα τελευταία σχεδόν 12 χρόνια από έναν επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
Το ταξίδι του Αμπάς Αραγτσί πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο που το Ιράν αυξάνει τις διπλωματικές διαβουλεύσεις στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις περιφερειακές εντάσεις, μετά τα πλήγματα εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, τα οποία πλέον εγείρουν φόβους για αντίποινα. Η τελευταία επίσκεψη στην Αίγυπτο ενός επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας ήταν τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είχε μεταβεί στο Κάιρο.
Ο Αμπάς Αραγτσί ήταν νωρίτερα σήμερα στην Ιορδανία στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή. Μετά την Αίγυπτο, θα αναχωρήσει για την Τουρκία, ανακοίνωσε το υπουργείο του.
Το Ιράν εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου 200 πυραύλους στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων αρκετοί υπερηχητικοί πύραυλοι που ερρίφθησαν για πρώτη φορά. Το Ισραήλ ορκίστηκε να κάνει το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για την επίθεσή του. Η Τεχεράνη παρουσίασε τα πλήγματα αυτά ως αντίποινα για τη δολοφονία τον Ιούλιο στην ιρανική πρωτεύουσα του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, την οποία απέδωσε στο Ισραήλ, καθώς και για τον θάνατο ενός Ιρανού στρατηγού σε αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο, όπως και για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, ηγέτη για περισσότερα από 30 χρόνια της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν.
Έκτοτε, ο υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί έχει πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες. Μετέβη διαδοχικά στον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν, το οποίο γενικά ενεργεί ως διαμεσολαβητής για τις έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βράδυ της Τρίτης, ο Αμπάς Αραγτσί είχε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με την Τεχεράνη.
Διπλωματική αντιπαράθεση
Η UNIFIL δήλωσε σήμερα ότι ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον μιας από τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο, όπου είχαν αναπτυχθεί οι κυανόκρανοί της. Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσε ότι κυανόκρανοι “που βρίσκονταν σε μια θέση κοντά στο Κφαρ Κελά του νοτίου Λιβάνου παρατήρησαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava να ανοίγει πυρ κατά του παρατηρητηρίου τους σήμερα το πρωί. Δύο κάμερες καταστράφηκαν, και το παρατηρητηριο υπέστη ζημιές”, δηλώνει η UNIFIL σε ανακοίνωσή της, αποδοκιμάζοντας τα “απευθείας και εμφανώς σκόπιμα πυρά” εναντίον μίας από τις θέσεις της.
Στο μεταξύ εντείνεται η διπλωματική αντιπαράθεση του Ισραήλ με ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε μια έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το έθνος μας απέναντι στους εχθρούς σε επτά διαφορετικά μέτωπα και να πολεμάμε για το μέλλον μας, με ή χωρίς τη Γαλλία», έγραψε ο Γιοάβ Γκάλαντ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Η απόφαση να κάνει για δεύτερη φορά διακρίσεις σε βάρος της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας βοηθά τους εχθρούς του Ισραήλ εν καιρώ πολέμου», υποστήριξε ο Γκάλαντ, εκτιμώντας ότι το γαλλικό κράτος «υιοθέτησε και εφαρμόζει εχθρική πολιτική» απέναντι στο Ισραήλ.
Εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ έχει ζητήσει ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από μία εβδομάδα δημιουργώντας ρήγμα με το Ισραήλ και φέρνοντας στα «χαρακώματα» Παρίσι και Τελ Αβίβ. Ο Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.
«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL. Ο Νετανιάχου απάντησε πως ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας του 1948 γέννησε το κράτους του Ισραήλ.
Ένταση και με Βρετανία
Οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου ο Μπεζαλέλ Σμότριχ και o Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ αντέδρασαν στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρους τους από το Λονδίνο για αποκρουστικές τους δηλώσεις, λέγοντας πως η περίοδος της βρετανικής εντολής έχει τελειώσει. Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε πως η Βρετανία προσπαθεί να εμποδίσει την ακυρώσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.
«Οι Βρετανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ημέρες της εντολής τους έχουν τελειώσει», είπε.«Σε κάθε περίπτωση, δεν με φοβίζουν και θα συνεχίσω να ενεργώ μόνο σύμφωνα με τα σημαντικά εθνικά συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ και για χάρη των κατοίκων της χώρας, των στρατιωτών μας, των αστυνομικών μας και των δεσμοφυλάκων μας», συνέχισε.
Παράλληλα εξέφρασε την απέχθειά του για τη Λευκή Βίβλο του 1939, ένα βρετανικό έγγραφο πολιτικής που περιόριζε την εβραϊκή μετανάστευση στην τότε Βρετανική Εντολή της Παλαιστίνης (Mandatory Palestine). Σε ανάρτηση στο X, ο υπουργός Οικονομικών Σμότριχ τονίζει επίσης ότι η Βρετανική Εντολή και η Λευκή Βίβλος δεν είναι πλέον σχετικές, και ωστόσο, «η μονομέρεια και η υποκρισία παρέμειναν η ίδια μονομέρεια και υποκρισία». Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά των δύο αυτών υπουργών για αποκρουστικές δηλώσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν.
«Αυτό το εξετάζουμε διότι υπάρχουν δηλώσεις αναμφίβολα αποκρουστικές (…) καθώς και άλλες πολύ ανησυχητικές ενέργειες στη Δυτική Οχθη και σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της «ώρας του πρωθυπουργού» στην Βουλή των Κοινοτήτων.
Χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο BBC ότι πριν αποχωρήσει από το υπουργείο μετά την ήττα των Τόρις στις εκλογές στο τέλος του Ιουλίου, επεξεργαζόταν την επιβολή κυρώσεων κατά του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του ομολόγου του των Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.
Τον Αύγουστο, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συμποσίου ότι το «να αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό για την απελευθέρωση των ομήρων». Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταδικάσει με δριμύτητα τις δηλώσεις αυτές.
Το αμερικανικό τελεσίγραφο
Το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό πως η επιστολή των Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, με την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αποφύγει την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, εξετάζεται από την κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.
«Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και σκοπεύει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράζονται σε αυτήν την επιστολή, σε συνεργασία με τους αμερικανούς εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα προκειμένου να βελτιώσει την δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με περιορισμούς σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί οι αποδέκτες της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας να μην αρνούνται, ούτε να εμποδίζουν αυθαίρετα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «διορία 30 ημερών».
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προηγουμένως ότι εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD άρχισαν να φτάνουν στο Ισραήλ και ότι το σύστημα θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.
Μάχες με τη Χεζμπολάχ
Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έκανε λόγο σήμερα για “σφοδρές” μάχες “σώμα με σώμα” με τον ισραηλινό στρατό στις παρυφές ενός χωριού κοντά στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Σε ανακοίνωσή της, προσθέτει ότι οι μάχες αυτές “με διαφόρους τύπους αυτόματων όπλων” συνεχίζονται.
Νωρίτερα σήμερα, η ισλαμική οργάνωση είχε δηλώσει ότι εκτόξευσε “κατευθυνόμενο” πύραυλο εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης στην ίδια περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί τον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ. Από την 8η Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο ανέρχεται σε 2.350 και των τραυματιών σε 10.906, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.
Το Ιράν
Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έκρινε σήμερα «εξαιρετικά απίθανη» ένα ισραηλινό πλήγμα σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν μια τέτοια επίθεση συμβεί, η χώρα θα μπορούσε να «αποκαταστήσει» οποιαδήποτε πιθανή ζημιά. «Είναι εξαιρετικά απίθανο» να συμβεί μια επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, σε συνέντευξή του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nournews.
«Σε περίπτωση επίθεσης σε μια κεντρική τοποθεσία, να είστε σίγουροι ότι δεν θα τα καταφέρουν» και το Ιράν «μπορεί να αποκαταστήσει γρήγορα» οποιαδήποτε πιθανή ζημιά. «Έχουμε προετοιμαστεί με τρόπο που αν κάνουν οποιαδήποτε ανοησία, οι ζημιές θα ήταν ελάχιστες», πρόσθεσε ο ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι.
Το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου επίθεση με περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, με το τελευταίο να ορκίζεται ότι το εβραϊκό κράτος θα απαντήσει. Έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι το Ισραήλ ενδέχεται να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που για χρόνια απειλεί να κάνει. «Πάντα παίρναμε σοβαρά αυτές τις απειλές», είπε ο Καμαλβάντι.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε χθες ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις ΗΠΑ αλλά θα αποφασίσει τις ενέργειές του σύμφωνα με το δικό του εθνικό συμφέρον. Η Washington Post σε άρθρο της τόνισε ότι ο Νετανιάχου είπε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι το Ισραήλ θα πλήξει ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και οι αγορές πετρελαίου είναι ήδη στα ύψη μπροστά στην προοπτική ενός ισραηλινού πλήγματος κατά των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράν. Ο Καμαλβάντι δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσουν οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. «Πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ενημέρωση. Από την πλευρά του, το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ. Εντωμεταξύ τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.
Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην πόλη Κάνα, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή και τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομείο στην Τύρο.