ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Χεζμπολάχ έπληξε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – Πλήγμα στη Λαττάκεια της Συρίας

Η Χεζμπολάχ έπληξε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ – Πλήγμα στη Λαττάκεια της Συρίας

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη επίθεση με ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμονά, στο βόρειο Ισραήλ.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή και λίγο αργότερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διασώστες έσπευσαν στην Κιριάτ Σμονά, όπου τουλάχιστον ένα κτίριο χτυπήθηκε από ρουκέτα.

Η εφημερίδα Times of Israel αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, επικαλούμενη πηγές από την ισραηλινή αστυνομία.

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες, Τετάρτη, το Ισραήλ να μη χρησιμοποιήσει «πολιτική λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ αρνείται ότι πράττει.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τόσο ξεκάθαρα τον σύμμαχό της, μετά την επιστολή που απέστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν προς την ισραηλινή κυβέρνηση, με την οποία την καλούσαν να βελτιώσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα υπό την απειλή της αναστολής μέρους της στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει.

Χθες, στη διάρκεια νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ ανέβασε τον τόνο: «Ενημερώσαμε ξεκάθαρα την ισραηλινή κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διευθετήσει την απαράδεκτη και καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν είναι πολιτική της, ότι τα τρόφιμα και άλλες ζωτικής σημασίας προμήθειας δεν θα αποκοπούν (από τη Λωρίδα της Γάζας), και θα παρακολουθούμε για να δούμε αν οι ενέργειες του Ισραήλ επί του πεδίου αντιστοιχούν με αυτή τη δήλωση», πρόσθεσε η Τόμας- Γκρίνφιλντ.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δηλώνουν ξεκάθαρα το εξής: τρόφιμα και προμήθειες πρέπει να διοχετευθούν αμέσως στη Γάζα. Και πρέπει να υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις σε όλη τη Γάζα για να επιτραπεί ο εμβολιασμός, η πρόσβαση και η διανομή βοήθειας», υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

«Μια ‘πολιτική λιμού’ στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα ήταν φρικτή και απαράδεκτη και θα είχε επιπτώσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και το αμερικανικό δίκαιο», απείλησε η Τόμας- Γκρίνφιλντ.

Στην ίδια συνεδρίαση, η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Τζόις Μσούγια χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι σχεδόν δεν υπάρχει ανθρωπιστική πρόσβαση», κάνοντας λόγο για «αβάσταχτα δεινά στη βόρεια Γάζα».

Από το Βερολίνο ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί προειδοποίησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους επίσης χθες ότι «ο λιμός και ο ακραίος υποσιτισμός είναι δυστυχώς εκ νέου πιθανοί» στη Λωρίδα της Γάζας. Δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει «δραστική μείωση» του αριθμού των κομβόι που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια στο νότιο τμήμα του θύλακα, τα οποία έχουν φτάσει «τα 50 με 60 κατά μέσο όρο για δύο εκατομμύρια ανθρώπους».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι στο βόρειο τμήμα της Γάζας σχεδόν 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι από τις μάχες και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί «έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη». Μάλιστα ο Λαζαρινί εκτίμησε ότι «η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργείται τεχνητά», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «εμποδίζει ενεργά τις αυτοκινητοπομπές να περάσουν τα σύνορα».

«Ορισμένα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο πολέμου», τόνισε. Προτού εισέλθει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ισραηλινός πρεσβευτής Ντάνι Ντανόν απέρριψε τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι «περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι βοήθειας» έχουν εισέλθει στη Γάζα.

«Το πρόβλημα είναι η Χαμάς που υπεξαιρεί τη βοήθεια (…) και την πουλά για να τροφοδοτήσει τη μηχανή του τρόμου, την ώρα που ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει», εκτίμησε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι αυτή είναι που «χρησιμοποιεί ως όπλο την ανθρωπιστική κατάσταση».

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Ίσραελ Κατς, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η χώρα του κάνει «τα πάντα για να επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η χώρα του «έχει κάνει και κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη για τους εχθρούς της».

Νεκρός ο δήμαρχος της Ναμπατίγια

Ο δήμαρχος μεγάλης πόλης στον νότιο Λίβανο ήταν μεταξύ των 16 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον κτηρίων του δήμου της Ναμπατίγια, στη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον κρατικών κτηρίων του Λιβάνου.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι επέκριναν το πλήγμα αυτό, από το οποίο τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι, εκτιμώντας ότι αποτελεί απόδειξη ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ τώρα στρέφονται και κατά του κράτους του Λιβάνου.

Οι Ισραηλινοί «στοχοθέτησαν σκοπίμως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στόχος της οποίας ήταν να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάσταση των υπηρεσιών της πόλης», προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους εκτοπισμένους από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, κατήγγειλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Το Ισραήλ εξέδωσε πρώτη φορά εντολή εκκένωσης για τη Ναμπατίγια, μια πόλη με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, στις 3 Οκτωβρίου. Τότε ο δήμαρχος της πόλης Άχμεντ Χαλίλ είχε δηλώσει στο Reuters ότι δεν θα εγκαταλείψει τη Ναμπατίγια.

Όταν ρωτήθηκε για το πλήγμα στην πόλη αυτή, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνθήκες συγκεκριμένων επιθέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Χεζμπολάχ δρα από περιοχές όπου υπάρχουν σπίτια αμάχων και στηρίζουν περιορισμένα πλήγματα με στόχο τη σιιτική οργάνωση.

«Προφανώς δεν θέλουμε να βλέπουμε να καταστρέφονται ολόκληρα χωριά. Δεν θέλουμε να βλέπουμε να καταστρέφονται σπίτια αμάχων», πρόσθεσε.

Χθες ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι έβαλε «εναντίον δεκάδων στόχων της Χεζμπολάχ» κοντά στη Ναμπατίγια, προπύργιο αυτού του σιιτικού κινήματος καθώς και της επίσης σιιτικής οργάνωσης Αμάλ, που είναι σύμμαχός του.

Στην Κανά, «περισσότερα από 15 κτήρια καταστράφηκαν εντελώς, μια πραγματική καταστροφή», δήλωσε ένας διασώστης, ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ έπειτα από ισραηλινή επιδρομή.

Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι κατέστρεψε δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιούσε η δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ στο κέντρο πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει πολλές εκρήξεις κοντά σε κτήρια. Λιβανέζοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το πλήγμα είχε στόχο την πόλη Μχάιμπιμπ.

Τα ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Τάιρ Ντέμπα, κοντά στην Τύρο, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων, όπως μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν επτά αεροπορικές επιδρομές σε διάστημα λιγότερων από 10 λεπτών εναντίον της πόλης Χιάμ, κοντά στα μεθόριο. Πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας στοχοθέτησαν την επαρχία Χερμέλ και την πόλη Ιαάτ, περίπου επτά χιλιόμετρα από τη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα.

Χθες ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι «δήλωσε άμεσα στο Ισραήλ» ότι είναι «αντίθετος» σε πλήγματα εναντίον «πυκνοκατοικημένων περιοχών της Βηρυτού» και του ζήτησε «να μην απειλεί τις ζωές αμάχων», των κυανόκρανων του ΟΗΕ και των Λιβανέζων στρατιωτών.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «βίαιες μάχες εκ του συστάδην» με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε ένα μεθοριακό χωριό. Πρόσθεσε ότι εκτόξευσε για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ και ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης «με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο». Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, «περίπου 90 βλήματα» εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εναντίον του Ισραήλ. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα.

Η Unicef χαρακτήρισε «καταστροφή για όλα τα παιδιά του Λιβάνου» την καταστροφή τουλάχιστον «28 εγκαταστάσεων υδροδότησης», που επηρεάζει «περισσότερους από 360.000 ανθρώπους», κυρίως στο νότιο Λίβανο, εκθέτοντας τα παιδιά σε ασθένειες όπως η χολέρα και η ηπατίτιδα.

Εδώ και σχεδόν έναν μήνα τουλάχιστον 1.373 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημα στοιχεία. Ο ΟΗΕ έχει μετρήσει σχεδόν 700.000 εκτοπισμένους. Περίπου 50 Ισραηλινοί, στρατιώτες και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx