Η ξηρασία στην Τουρκία στεγνώνει πολιτικά τον Ερντογάν

Η ξηρασία στην Τουρκία στεγνώνει πολιτικά τον Ερντογάν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκτός από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την πανδημία του κορονοϊού, έχει να αντιμετωπίσει και τη μείωση των αποθεμάτων νερού, εξαιτίας της έλλειψης των εποχιακών βροχών και της απότομης αύξησης της κατανάλωσης νερού από πολίτες που μένουν σπίτια τους, εξαιτίας του κορονοϊού. Ο Ερντογάν έχει επισημάνει τον κίνδυνο της λειψυδρίας δηλώνοντας ότι «η βροχόπτωση είναι 50% χαμηλότερη σε σχέση με άλλα χρόνια» και προέτρεψε τους πολίτες, να χρησιμοποιούν το νερό με φειδώ.

Η κατάσταση με το νερό θεωρείται κρίσιμη καθώς τα επίπεδά του είναι χαμηλότερα, συγκριτικά με τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν, οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Προύσα, καθώς οι δεξαμενές του νερού τους, έχουν πληρότητα μόνο στο 24%, 23%, 36% και 24% αντίστοιχα. Στην Προύσα, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι στην πόλη έχει απομείνει το πολύ, νερό για τρεις μήνες.

Η Κωνσταντινούπολη με πληθυσμό περίπου 16 εκατομμύρια άτομα, βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς καταναλώνει, σχεδόν κατά μέσο όρο μια εκατοστιαία μονάδα νερού ανά ημέρα, που μεταφράζεται πρακτικά, στο ότι μπορεί να εξαντληθεί το νερό μέσα σε ένα μήνα. Ο Ντουρσούν Γιλντίζ πρώην διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Sozcu, ότι η στάθμη του νερού της Κωνσταντινούπολης, ενδέχεται να μην αυξηθεί πριν από τον Φεβρουάριο.

Επισήμανε, ότι «της Κωνσταντινούπολης της έχει απομείνει νερό για ένα μήνα…Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση σε αυτήν την κρίση». Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, που ανήκει στην αντιπολίτευση, κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει ένα έργο για αγωγού νερού, που θα το μεταφέρει στην πόλη, από τον ποταμό Μελέν, στην κοντινή πόλη Σακράγια.

Η έλλειψη νερού αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα και για τη Σμύρνη, όπου η στάθμη του νερού στο φράγμα Tahtalı μειώθηκε στο 36,04% συγκριτικά με το 65,29% που ήταν πέρυσι. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στο φράγμα Kutlu Aktaş όπου η πληρότητά του είναι 13,36% συγκριτικά με το 49,34% του 2019.

Πρόβλημα ξηρασίας 

Η επικεφαλής του Επιμελητηρίου Μηχανικών Περιβάλλοντος της Σμύρνης δήλωσε ότι η αστάθεια στις βροχοπτώσεις αποτελεί «πρόβλημα ποσότητας και ποιότητας για το νερό στην επαρχία. Η προοπτική είναι ζοφερή. Οι αρχές καλούν τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν νερό. Το 60% της παροχής νερού για τα νοικοκυριά προέρχεται από υπόγεια ύδατα και το υπόλοιπο προέρχεται από τα ύδατα της επιφάνειας».

Ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογιέρ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, από τα χαμηλά επίπεδα νερού και κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού. Η συνολική ζήτηση νερού στην Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται και θα αναμένεται να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια. Η διαθεσιμότητα νερού υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στα 1000 m3 το 2050, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Περίπου το 74% της συνολικής παροχής νερού της Τουρκίας χρησιμοποιείται για γεωργική άρδευση, το υπόλοιπο 15% και το 11% χρησιμοποιείται για κατανάλωση οικιακής και βιομηχανικής χρήσης, αντίστοιχα. Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη, σύμφωνα με μελέτες, με την απειλή της ασφάλειας των υδάτων της, σε σύγκριση με τα κράτη της Ευρώπης.

Η Τουρκία είναι πυκνοκατοικημένη και οι περισσότερες περιοχές της αντιμετωπίζουν υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα πίεσης στο νερό. Αυτό το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί από την αύξηση του πληθυσμού και από μια πιθανή ξήρανση που θα είναι αποτέλεσμα μεγάλων θερμοκρασιών. Το έδαφος της Τουρκίας θα επηρεαστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε σύγκριση με το έδαφος των άλλων χωρών.

Στεγνοί ποταμοί 

Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μαρίτσα και Τούντζα στη βορειοδυτική Τουρκία μειώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η περίοδος ξηρασίας συνεχίζεται. Οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά το ήμισυ, και τα ποτάμια έχουν στεγνώσει στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μη διατήρηση των δασών στην περιοχή, μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Πλέον μικρές νησίδες άμμου εμφανίζονται μέσα στον ποταμό Μαρίτσα, ο οποίος ξεκινά από τη Βουλγαρία, περνάει από την Αδριανούπολη και καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο Τούντζα επίσης εκβάλλει από τη γειτονική χώρα της Τουρκίας και τελειώνει ως παραπόταμος της Μαρίτσα στην Ανδριανούπολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων, η ταχύτητα ροής του ποταμού Μαρίτσα ήταν 222 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο πριν από δύο χρόνια, αλλά φέτος μειώθηκε στα 59 κυβικά μέτρα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ποταμό Τούντζα, καθώς η ταχύτητα ροής που ήταν 16 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο πριν από δύο χρόνια, μετρήθηκε στα 2 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, σε σύγκριση με το 2019.

Ερντογάν και κοινή γνώμη

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με  την κοινή γνώμη καθώς τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης των πολιτών ολοένα και  επιβαρύνονται.Ο Ερντογάν ήδη νιώθει την πίεση της κοινής γνώμης, όπως αυτή αποτυπώνεται βάσει δυο πρόσφατων δημοσκοπήσεων, των εταιρειών Avrasya και AREA.

Το ισλαμιστικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο κυβερνητικός του εταίρος Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εμφανίζουν πτώση της δημοτικότητά τους.Το κόμμα του Ερντογάν να εμφανίζει μείωση του εκλογικού ποσοστό του από 6% μέχρι και 9,3%, ενώ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί προσεγγίζει το 2/1% -2.5%.

Το σημαντικό πρόβλημα της οικονομίας, η ανεργία, η πανδημία του κορονοϊού, έχουν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στο προφίλ του Ερντογάν, που αμφισβητείται έντονα και έχουν επανέλθει και σενάρια επίδοξων διαδόχων του. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο και από το σοβαρό πρόβλημα της ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, το όποιο έχει να κάνει κυρίως με την κλιματική αλλαγή, όπου τίθεται και το ερώτημα αν είναι στο χέρι του Ερντογάν να το αντιμετωπίσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι