ΘΕΜΑ

Ιερές εικόνες και “μακεδονική” γλώσσα στο βαλκανικό παζάρι…

Ιερές εικόνες και "μακεδονική" γλώσσα στο βαλκανικό παζάρι..., Ορφέας Μπέτσης

Στις λεπτομέρειες πρέπει να εστιάζει κανείς για να μπορέσει να εντοπίσει τι ακριβώς συμβαίνει πέραν των όσων υπογραμμίζουν οι κυβερνητικοί επικοινωνιακοί μηχανισμοί. Στην πληθώρα συμφωνιών (23 τον αριθμό) που υπεγράφησαν κατά την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στα Σκόπια σήμερα 14 Νοεμβρίου, υπάρχει μία ενέχει βαλκανική κουτοπονηριά. Πρόκειται για τη συμφωνία της παράδοσης ιερών εικόνων. Στις δηλώσεις του ο Κοβάτσεφσκι , χαρακτήρισε ως ύψιστη προτεραιότητα τη “μακεδονική” γλώσσα

Πρόκειται για ιερές εικόνες, περί των οποίων έχει ειδικό ενδιαφέρον ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ. Να αναφέρουμε ειδικά την περίπτωση όπου προ 2-3 ετών, με την ευκαιρία της επετείου ιδρύσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ, με κυβερνητική απόφαση έγινε δωρεά στον Οργανισμό Ιεράς Εικόνας εικόνων που είχαν δημευθεί από ορθόδοξο ναό στο Μπεράτι! Ας σημειωθεί ότι ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φατός Νάνο είχε δηλώσει για τον τότε υπουργό Πολιτισμού του Έντι Ράμα ότι τον επαναπάτρισε από το Παρίσι, όπου περιφερόταν, πουλώντας παράνομα εικόνες!

Η τωρινή συμφωνία με τα Σκόπια προβλήθηκε από τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ως μέγιστη επιτυχία. Δήλωσε ότι επαναπατρίζονται εικόνες που είχαν κλαπεί από τη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για την προ ετών κατάσχεση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας πολύ μεγάλου αριθμού ιερών εικόνων, τεμαχίων από ξυλόγλυπτα εικονοστάσια και άλλα εκκλησιαστικά σκεύη, που βρέθηκαν στην κατοχή παράνομου κυκλώματος.

Επιτηδείως καθοδηγούμενες, οι εισαγγελικές αρχές, θεώρησαν ότι οι εικόνες είχαν κλαπεί από περιοχές των Σκοπίων, επειδή ορισμένες έφεραν επιγραφές με κυριλλικά γράμματα. Και έτσι εγέρθηκε το δικαίωμα διεκδίκησης της επιστροφής τους από τις αρχές των Σκοπίων. Για τις υπόλοιπες, τις εικόνες και τα άλλα θρησκευτικά σκεύη κατακρατά αυθαίρετα το αλβανικό δημόσιο, το οποίο, παραβιάζοντας κείμενη νομοθεσία και μην υπακούοντας σε συνεχείς εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα, δεν επιστρέφει αυτά τα κειμήλια στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ιστορικά ανήκουν. Έτσι, διαιωνίζει πρακτικές παρακράτησης και εκμετάλλευσης υπό καθεστώς αδιαφάνειας. Ουκ ολίγες φορές μάλιστα με τη συνδρομή κρατικών και μη φορέων από την Ελλάδα, που παραβλέπουν την αυθαιρεσία, επιδιώκοντας εφήμερα οφέλη από συνεργασίες.

Μακεδονική γλώσσα

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, στις δηλώσεις του ενώπιον του Αλβανού ομολόγου του ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και κυρίως στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω ενστάσεων της Βουλγαρίας. Εξάλλου με τη Συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική αντίθεση έχει αρθεί.

Συγκεκριμένα ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ανέφερε ότι «για εμάς το ζήτημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως ισότιμη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ζήτημα αξιοπρέπειας». Η γλώσσα πάει όπου το δόντι πονάει. Για την κυβέρνηση στα Σκόπια η προοπτική είναι δυσοίωνη. Μπορεί τον Ιούλιο και υπό το κλίμα ανάγκης συνοχής που δημιουργεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία να ξεκίνησαν τυπικά οι διαπραγματεύσεις ένταξης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, πλην όμως για τη δεύτερη η Βουλγαρία έχει θέσει όρους με την επιφύλαξη άσκησης βέτο για διακοπή της διαδικασίας.

Πρόκειται για αναζήτηση και εξεύρεση συμβιβασμού ακριβώς για τα δύο θέματα που άγγιξε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι: η Σόφια αναγνώρισε πρώτη κράτος με το όνομα “Μακεδονία” πλην όμως όχι εθνική “μακεδονική” οντότητα, ενώ είναι επίσης και ανένδοτη στην αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας”. Και ορθά. Διότι πρόκειται για επιστημονική απάτη η αναγωγή μιας διαλέκτου της βουλγαρικής σε ξεχωριστή σλαβική γλώσσα και μάλιστα με το όνομα “μακεδονική”!

Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία δεν υφίστανται τέτοιες δυσκολίες, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν εγείρει ζητήματα που άπτονται της παραβίασης των δικαιωμάτων της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ούτε καν διμερή, όπως η εκκρεμούσα οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ως προϋποθέσεις για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Η Βουλγαρία αξιώνει συνταγματικές αλλαγές και τροποποιήσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο VMRO στα Σκόπια δηλώνει κάθετα αντίθετο σε κάτι τέτοιο, αποκλείοντας να υιοθετήσει και στάση ανοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις 6 Δεκεμβρίου έχει ανακοινωθεί Διάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα διεξαχθεί στα Τίρανα. Έως τότε πρέπει να υπάρχει κάποια εξέλιξη στην διένεξη Σκοπίων-Σόφιας.

Ο ρόλος του αλβανικού παράγοντα στη Βόρεια Μακεδονία προσλαμβάνει αυξημένο ειδικό βάρος τόσο λόγω του ρόλου των αλβανικών κομμάτων στην πολιτική ζωή της χώρας, όσο και σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο Κοσόβου-Σερβίας. Η Ιστορία έχει τις δικές της επιστροφές στο σημείο εκκίνησης. Σαν σήμερα στο μέχρι τότε ελληνικό μοναστήρι, το 1908 διεξήχθη το Συνέδριο του Αλβανικού Αλφαβήτου, όπου υιοθετήθηκε το λατινικό. Ήταν η προϊόν της συντονισμένης επιδίωξης των μεγάλων δυνάμεων της εποχής (Αυστροουγγαρίας κατά βάση) για την ίδρυση του σύγχρονου αλβανικού και “μακεδονικού” κράτους…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx