ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πρέσβης στον ΟΗΕ ο Γουόλτς – Ο Ρούμπιο και Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Υπ' ατμόν ο Γουόλτς – Θα επιλέξει ο Τραμπ τον Γουίτκοφ; Γιώργος Λυκοκάπης
USA, 24 April 2025. EPA/AL DRAGO / POOL

Όπως ακριβώς είχαν προαναγγείλει αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου απομακρύνθηκε από το αξίωμα του, πληρώνοντας ουσιαστικά το σκάνδαλο “Signalgate”, την υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας. Βέβαια, τελικά δεν το πλήρωσε ακριβά, καθώς αναλαμβάνει πρέσβης στον ΟΗΕ…

Mέσω του Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα υπηρετεί ως μεταβατικός-προσωρινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ενώ ο Μάικ Γουόλτς θα γίνει ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι θα προτείνω τον Μάικ Γουόλτς ως τον επόμενο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη. Από τη θητεία του με στολή στο πεδίο της μάχης, στο Κογκρέσο και, ως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Μάικ Γουόλτς εργάστηκε σκληρά για να θέσει τα συμφέροντα του Έθνους μας σε προτεραιότητα», έγραψε ο Τραμπ.

«Ξέρω ότι θα κάνει το ίδιο και στο νέο του ρόλο. Στο μεσοδιάστημα, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα υπηρετήσει ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ενώ θα συνεχίσει την ισχυρή ηγεσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα για να κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΑΣΦΑΛΗ ΞΑΝΑ…», ανάρτησε.

Τραμπ και Ρούμπιο όρισαν την Τζούλι Ντέιβις, νυν πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, επιτετραμμένη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους. Προηγήθηκε η παραίτηση τον περασμένη μήνα της πρώην πρέσβειρας στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα αμφισβητήθηκε η υποστήριξη της στην πολιτική Τραμπ για το Ουκρανικό.

Το “Signalgate”

Ο Γουόλτς πλήρωσε την διαρροή των αμερικανικών σχεδίων για στρατιωτικά πλήγματα κατά των φιλοϊρανών μαχητών Χούθι, όταν προσέθεσε στην εφαρμογή Signal που συζητούνταν οι απόρρητες επιχειρήσεις, τον… αρχισυντάκτη του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος με έκπληξη έβλεπε τα μηνύματα πρωτοκλασάτων αξιωματούχων όπου κόμπαζαν για τα πλήγματα έναντι των Χούθι και τα μηνύματα του Αμερικανού αντιπρόεδρου όπου απαξίωνε (για πολλοστή φορά) τους Ευρωπαίους!

Για το “Signalgate” σε δύσκολη θέση βρέθηκε και ο υπουργός Άμυνας, ο “μπαρουτοκαπνισμένος” βετεράνος Πιτ Χέγκσεθ, τον οποίο ο Τραμπ κάλυψε δημοσίως (αποτελεί βέβαια αντικείμενο εσωτερικής έρευνας στο Πεντάγωνο, ενώ την παραίτηση του έχουν ζητήσει ήδη οι Δημοκρατικοί).

Το ίδιο βέβαια είχε κάνει ο Τραμπ στην αρχή και για τον Γουόλτς, λέγοντας ότι «πήρε το μάθημα του», αν και από τότε είχε φανεί ότι είχε “ραγίσει το γυαλί”. Όσο και αν η αμερικανική κυβέρνηση επεδίωκε να υποβαθμίσει το περιστατικό, επιτιθέμενη στα μέσα ενημέρωσης (ο Τραμπ αποκάλεσε τον Γκόλντμπεργκ «γλίτσα»!) το ζήτημα ήταν άκρως σοβαρό, καθώς έδειχνε παιδαριώδεις και ερασιτεχνικούς χειρισμούς σε ένα ζήτημα υψίστης ασφάλειας, ζήτημα που κατά άλλα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ.

Βέβαια, ο Γουόλτς δεν έχει λόγους να είναι δυσαρεστημένος , καθώς κάθε άλλο παρά ασήμαντη είναι η θέση του εκπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Σίγουρα είναι σε καλύτερη μοίρα από άλλους αξιωματούχους της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, τους οποίους συνήθιζε να αποπέμπει και με ατιμωτικό τρόπο, όπως για παράδειγμα τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών του, Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο είχε αποπέμψει κυριολεκτικά εν πτήσει!

Η “καρέκλα” του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναμφισβήτητα “καυτή” σε μία κυβέρνηση του Τραμπ, που είχε αλλάξει τέσσερεις Συμβούλους κατά την πρώτη του θητεία. Ο πρώτος, απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν, παραιτήθηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά τον διορισμό του, αφού αποκαλύφθηκε ότι παραπλάνησε τον τότε Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Ήταν το πρόσωπο δε που απεργάζονταν την απαγωγή του ιμάμη Γκιουλέν για να τον στείλει πακέτο στην Τουρκία!

Ο Στιβ Γουίτκοφ

Όμως, όπως προαναφέρθηκε, η επιλογή Ρούμπιο είναι μεταβατική για το αξίωμα του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας (αν και με τον Τραμπ τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο). Προηγουμένως, το CNN και άλλα ΜΜΕ έβλεπαν ως πιθανό αντικαταστάτη του Γουόλτς, τον στενό συνεργάτη του Τραμπ, επονομαζόμενο και “πολυεργαλείο” της εξωτερικής του πολιτικής, τον επενδυτής ακινήτων Στιβ Γουίτκοφ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν παραμένει στις επιλογές του Τραμπ για το νευραλγικό αυτό πόστο, την στιγμή που όντως η θητεία του Ρούμπιο είναι προσωρινή-μεταβατική…

Ο Γουίτκοφ είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για το Ουκρανικό και έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.  Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που έχει αναλάβει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και με το Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαπραγματεύσεις που ήταν προγραμματισμένες για το ερχόμενο Σάββατο, αλλά αναβλήθηκαν για “τεχνικούς λόγους”, όπως ενημέρωσε το Ομάν που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή. Οι απειλές Τραμπ για κυρώσεις σε όσους αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και οι επικριτικές δηλώσεις της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ, δείχνουν ότι δεν ήταν “τεχνικοί λόγοι” πίσω από την ακύρωση τους…

Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει κακή εμπειρία από τον Γουίτκοφ, καθώς ήταν αυτός που τον είχε πιέσει ασφυκτικά να δεχτεί την εκεχειρία με την Χαμάς στην Γάζα, λίγο πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, προκειμένου να μην “επισκιαστεί” από τον πόλεμο η τελετή. Μάλιστα, ο Γουίτκοφ είχε απαιτήσει να δει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σάββατο, αδιαφορώντας ότι πρόκειται για την επίσημη αργία των Εβραίων! Η ατζέντα δε των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει αποκλειστικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του, όπως θα ήθελε το Ισραήλ.

Το Ουκρανικό

Ενδεχόμενη τοποθέτηση Γουίτκοφ σε αυτό το νευραλγικό πόστο έχει ιδιαίτερη σημασία και για το Ουκρανικό, καθώς ο Γουίτκοφ έχει επικριθεί ότι είναι δεκτικός «στο ρωσικό αφήγημα» (έχει δημοσίως καλέσει σε επώδυνες εδαφικές παραχωρήσεις την Ουκρανία) την στιγμή που ο Γουόλτς έχει πιο σκληρές θέσεις έναντι της Ρωσίας. Πιο κατεστημένες θέσεις στο Ουκρανικό έχει και ο Ρούμπιο, αν και σίγουρα όχι τις σκληρές αντιρωσικές θέσεις του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος.

Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί και η υποβάθμιση του απόστρατου Κιθ Κέλογκ, που από ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για το Ουκρανικό κατέληξε να διαχειρίζεται αποκλειστικά το χαρτοφυλάκιο για την Ουκρανία. Ο Κέλογκ υποστηρίζει την γραμμή “αποκλιμάκωση δια της κλιμάκωσης” και στο πλαίσιο αυτό ζητούσε την παροχή αυξημένης βοήθειας στο Κίεβο και την επιβολή πρόσθετων εξοντωτικών κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ ο Γουίτκοφ πρόκρινε τις απ’ ευθείας συνομιλίες, με κύριο στόχο την απεμπλοκή των ΗΠΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx