ΑΠΟΨΗ

Υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας; – Τα νέα δεδομένα

Μπάιντεν. Δημήτρης Χρήστου

Καθώς απομένουν 60 μέρες περίπου για την συμπλήρωση δύο χρόνων του πολέμου στην Ουκρανία και με δεδομένη την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης που εξελίχθηκε σε πόλεμο ραγδαίας και συστημικής φθοράς της χώρας, διαφαίνεται ότι πυκνώνουν οι κίνδυνοι να καταρρεύσουν τα προσχήματα και ο πόλεμος να εξελιχθεί σε απ’ ευθείας πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Η Μόσχα από την αρχή μιλάει για πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας εξ αιτίας της στρατιωτικής, τεχνικής και οικονομικής βοήθειας που η Δύση παρέχει στο Κίεβο, αλλά και των ξένων “μισθοφόρων” που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών. Τόσο, όμως, η Ουάσιγκτον όσο και η ΕΕ φρόντιζαν να τονίζουν πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα σε πόλεμο με τη Ρωσία γιατί αυτό θα οδηγούσε σε πυρηνικό όλεθρο. Τα σενάρια, ωστόσο, της άμεσης εμπλοκής ξετυλίγονται από την αρχή του πολέμου και δεν έχει νόημα να τα θυμίσουμε. Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στα νέα δεδομένα που μπορεί να αλλάξουν τη ρωσική ανοχή απέναντι στη νατοϊκή στήριξη προς την Ουκρανία.

Πρώτον, η αποστολή του Αμερικανού αντιστράτηγου Αντόνιο Αγκούτο στο Κίεβο, με στόχο να αναδιοργανώσει τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταρτίσει σχέδιο ανάκτησης των εδαφών, αποτελεί ευθεία πρόκληση, έστω κι αν πηγαινοέρχεται στο Κίεβο και έχει το επιτελείο του στη βάση του Βισμπάντεν, στο αρχηγείο των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η στρατηγική του έχει τέσσερα σκέλη: 1) “Κρατήστε και χτίστε” (Hold and Build). 2) Να εγκαταλειφθούν ορισμένα πεδία και χωρία όπου θυσιάζεται ανθρώπινο δυναμικό χωρίς στρατηγικό αποτέλεσμα. 3) Να “παγώσει” τη σύγκρουση το αργότερο μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. 4) Να συγκροτηθεί νέος στρατός που θα εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ. Σημειωτέον ότι, ο Ζελένσκι φαίνεται αφ’ ενός να προχωρεί σε επιστράτευση ακόμα και στις ηλικίες 45-70, αφ’ ετέρου να επιλέγει τον ανταρτοπόλεμο. Σε κάθε περίπτωση οι Ουκρανοί στρατιωτικοί εκλαμβάνουν τις εξελίξεις αυτές ως “αμερικανοποίηση” του στρατεύματος και του πολέμου με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Προς πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας;

Δεύτερον, η δρομολογούμενη εμπλοκή των λεγόμενων “ουκρανικών” F-16 στον πόλεμο. Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται συστηματικά στον ουρανό της Βουλγαρίας. Είναι αυτονόητο πως, αν τα F-16 μπουν στη μάχη οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ξεκινώντας από ευρωπαϊκά αεροδρόμια, οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να χτυπήσουν αυτά τα αεροδρόμια εγκαίρως. Άλλωστε, είναι οφθαλμοφανές πως ο πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του επιδιώκει τη συνέχιση του πολέμου.

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Κογκρέσο για τη βοήθεια στην Ουκρανία δήλωσε πως η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, κι αν αυτό συμβεί, πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί γιατί «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να κερδίσει». Σε ορισμένες πρωτεύουσες η δήλωση αυτή εκλήφθηκε ως έμμεση εντολή για προετοιμασία των ευρωπαϊκών στρατευμάτων για πόλεμο. Να υπενθυμίσουμε ότι στην αρχή του Νοεμβρίου 2023 ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε σε τηλεοπτική εκπομπή για πιθανό πόλεμο στην Ευρώπη και την ανάγκη προετοιμασίας για στρατιωτική αντιπαράθεση.

Τρίτον, ανεξάρτητοι παρατηρητές θεωρούν πως η απόφαση της τωρινής συνόδου κορυφής της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία θα εκληφθούν ως άμεσες προκλήσεις προς τη Ρωσία υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τέταρτον, οι ίδιοι παρατηρητές θεωρούν ότι οι τεράστιες αριθμητικά απώλειες στρατιωτών και η εξάντληση του ουκρανικού στρατού επιβάλλουν την άμεση εμπλοκή κρίσιμου αριθμού δυτικών στρατιωτικών έστω υπό τον μανδύα των μισθοφόρων, προκειμένου να κρατηθούν τα μέτωπα, πέρα από τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν

Είναι προφανές πως η ρωσική πλευρά εκτιμά πως εάν ο πόλεμος πέσει σε “χειμερία νάρκη” θα ευνοηθεί η ουκρανική πλευρά. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να μειώσει την ένταση των επιχειρήσεων. Οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν παντού, ώστε να εμποδίσουν την ανασυγκρότηση του ουκρανικού στρατού. Επιπλέον, εντείνονται τα σενάρια και οι πληροφορίες πως κάτι μεγάλο ετοιμάζουν οι Ρώσοι. Το πιθανότερο είναι μια μεγάλη επίθεση για την κατάληψη της Οδησσού και τη μετατροπή της Ουκρανίας σε περίκλειστο κράτος. Εάν συμβεί και επιτύχει μια τέτοια επιχείρηση, μπορεί να θεωρείται βέβαιο πως θα επεκταθεί στην ημιαυτόνομη ρωσόφιλη επαρχία της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία.

Είναι λογικό, λοιπόν, τώρα που η Ουκρανία και η Δύση βρίσκονται σε στρατηγική σύγχυση, με έντονη ηττοπάθεια και διάθεση συμβιβασμού, ο Πούτιν να επιχειρήσει αφ’ ενός τη δημιουργία άμεσα νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, ώστε να ενθαρρύνει την αρνητική διάθεση των Δυτικών, αφ’ ετέρου να διαμορφώσει ισχυρά διλήμματα στην αμερικανική πλευρά, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024. Συνεπώς, ό,τι είναι να κάνει ο Πούτιν θα το κάνει πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ και ίσως πριν από την άνοιξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx