Ιράν: Καταστολή “χωρίς επιείκεια” των διαδηλώσεων διατάσσει το καθεστώς (video)
26/09/2022Δέκα ημέρες διαδηλώσεων συμπληρώνονται στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από την σύλληψή της (γιατί δεν φορούσε… σωστά την μαντήλα της) και την κράτησή της επί τριήμερο σε ειδικό σωφρονιστικό κέντρο της Τεχεράνης. Από την άλλη, το καθεστώς ετοιμάζεται για σκληρή καταστολή.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ρεϊσί έχει ζητήσει από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού». Ο επικεφαλής των δικαστικών αρχών του Ιράν, Εζεΐ, με δήλωσή του τόνισε «την ανάγκη οι δυνάμεις επιβολής του νόμου και της τάξης να δράσουν, χωρίς καμία επιείκεια, έναντι των υποκινητών των ταραχών», σύμφωνα με τον ιστότοπο Mizan Online.
Περισσότεροι από 40 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με άλλα διαδικτυακά μέσα, έχει χάσει τη ζωή της και μία κοπέλα 20 ετών η Νατζίς Νατζάφι, της οποίας η φωτογραφία να κόβει τα μαλλιά της είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Νατζάφι σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας (στο σώμα της βρέθηκαν έξι σφαίρες), χωρίς όμως να έχει γίνει επιβεβαίωση από τις αρχές.
Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων διαμαρτυρόμενος για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς, αν και οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων.
Στη διάρκεια των νέων κινητοποιήσεων έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και αναφέρουν ακτιβιστές. Εδώ και πολλές ημέρες βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές βίας στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Ταμπρίζ. Σε κάποια από αυτά φαίνονται οι δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών.
Οι αρχές αρνούνται ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, που καταγόταν από κουρδική επαρχία. Όμως έκτοτε οργισμένοι Ιρανοί βγαίνουν κάθε βράδυ στους δρόμους πόλεων για να διαμαρτυρηθούν. Χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι «παρεμβαίνουν στις εσωτερικές, ιρανικές υποθέσεις (…) και στηρίζουν τους ταραξίες με προκλητικό τρόπο». Από την αρχή των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο σε μία επαρχία στο βόρειο Ιράν, η οποία δίνει επίσημο απολογισμό, αλλά αναμφίβολα ο αριθμός των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Despite a heavy security presence + days of violent repression & internet blackouts, #IranProtests remain ongoing in several cities in Iran including Shiraz + Tehran.
On a street in Tehran tonight, protesters chanted "Death to the dictator!" #OpIran #MahsaAmini
#مهسا_امینی pic.twitter.com/1jrTcYHeJc— IranHumanRights.org (@ICHRI) September 25, 2022
Καταγγελίες για συλλήψεις δημοσιογράφων
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για 17 συλλήψεις δημοσιογράφων. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ιρανικών αρχών στον οποίο περιλαμβάνονται διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 41 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες. Από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο, εκτιμά σε τουλάχιστον 57 τους νεκρούς διαδηλωτές.
Χθες Κυριακή το βράδυ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για δέκατη συνεχή ημέρα σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους η Σιράζ και η Τεχεράνη, σύμφωνα με την IHR. «Θάνατος στον δικτάτορα!», φώναζαν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, όπως ακούγεται σε βίντεο που ανήρτησε η ΜΚΟ στο Twitter. Χθες πραγματοποιήθηκαν φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και αλλού έπειτα από έκκληση των αρχών. Άλλη μία φιλοκυβερνητική διαδήλωση είχε λάβει χώρα την Παρασκευή.
Εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες δείχνουν Ιρανές να καίνε τις μαντίλες τους. Το μεταρρυθμιστικό κόμμα “Λαϊκή Ένωση του Ισλαμικού Ιράν” ζήτησε από τις αρχές να καταργήσουν την υποχρέωση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ δημοσίως και να αφήσουν ελεύθερους τους συλληφθέντες. Στο Ιράν οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους και το σώμα τους έως κάτω από τα γόνατα. Επίσης δεν τους επιτρέπεται να φορούν στενά παντελόνια ή τζιν με σκισίματα, μεταξύ άλλων. Η σύνδεση στο διαδίκτυο εξακολουθούσε χθες να γίνεται με προβλήματα, ενώ έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.
Στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν στο Σάββατο και την Κυριακή διαδηλώσεις σε πολλές χώρες υπέρ του κινήματος στο Ιράν. Στο Παρίσι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές να φτάσουν στην πρεσβεία του Ιράν. Στο Λονδίνο πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 12 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, στη διάρκεια επεισοδίων στο περιθώριο διαδήλωσης κοντά στην ιρανική πρεσβεία. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε επίσης διαδήλωση, ενώ σημειώθηκε επίθεση με μολότοφ και στην ιρανική πρεσβεία.