ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ιρλανδικός “μπελάς” για τον Τζόνσον στην G7

Ιρλανδικός "μπελάς" για τον Τζόνσον στην G7 , slpress

Σε στενό μαρκάρισμα κρατούν οι ηγέτες του G7 τον Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να τηρήσει όσα συμφώνησε με την ΕΕ για το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit. Το θέμα θα απασχολήσει και σήμερα την Σύνοδο Κορυφής των επτά πλουσιότερων χωρών, στην συνεδρία για την εξωτερική πολιτική. Οι άλλες δύο συνεδρίες της ημέρας αφορούν την πανδημία και την ανοικοδόμηση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας μετά την υγειονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά το “τι μέλλει γενέσθαι” μετά την πανδημία, οι ηγέτες του G7 αναμένεται να ανταλλάξουν ιδέες για το τι πρέπει να κάνει η παγκόσμια κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που έπονται αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Γνωρίζουν άλλωστε, ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και η αναστολή της οικονομικής και επιχειρηματικές δραστηριότητας είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά δισεκατομμύρια. Άμεση συνέπεια ήταν και η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ήδη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ως οικοδεσπότης, κάλεσε την Ομάδα των Επτά σε εγρήγορση, προκειμένου να μην γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008. Ζήτησε επίσης να ετοιμαστούν όλοι όσο το δυνατόν καλύτερα για αυτό που έρχεται και τόνισε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι βιώσιμης ανάκαμψης για να δημιουργηθούν ευκαιρίες για όλους.

Στα δύσκολα ο Τζόνσον

Με την πανδημία ακόμη παρούσα, παρά τα εμβολιαστικά προγράμματα και το άνοιγμα των οικονομιών, οι ηγέτες του G7 αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θα δωρίσουν ένα δισεκατομμύριο εμβόλια σε 92 φτωχές χώρες του πλανήτη. Ήδη, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 500 εκατομμύρια δόσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο άλλες 100, ενώ με ισόποσο αριθμό δόσεων (100 εκατ.) μετέχει και η ΕΕ. Ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και η Μέρκελ, η οποία παραμένει, ωστόσο, αντίθετη στην απελευθέρωση των πατεντών.

Το κρίσιμο θέμα της σημερινής ατζέντας είναι, ωστόσο, η “εξωτερική πολιτική” και ιδιαίτερα οι σχέσεις των χωρών της Ομάδας των Επτά με την Ρωσία και την Κίνα. Μεγάλο αγκάθι παραμένει όμως το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων και οι απόπειρες του Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί από δεσμεύσεις που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο με την συμφωνία για το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε και πάλι σήμερα τους Ευρωπαίους να «επιδείξουν πραγματισμό και συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που προωθεί για τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Τζόνσον είχε, άλλωστε, στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήσεις με την Μέρκελ, τον Μακρόν και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με τους οποίους συζήτησε το θέμα.

Μεγάλο αγκάθι το “ιρλανδικό”

Μάλιστα, όπως είπε ο εκπρόσωπός του, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία που έχει «η προστασία της “συμφωνίας ειρήνης της Μεγάλης Παρασκευής” για την Βόρεια Ιρλανδία», που κατά πολλούς θα τεθεί σε κίνδυνο με ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Τζόνσον βρίσκει όμως υπερβολικές τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, τις οποίες ωστόσο υπέγραψε για να πετύχει την συμφωνία αποχώρησης, ενώ οι Ευρωπαίοι αντιδρούν σθεναρά και τον προειδοποιούν για κυρώσεις. Οι Ευρωπαίοι έχουν βέβαια σε αυτό το θέμα και τη στήριξη του Μπάιντεν, καθώς αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή στην συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα είναι και η Ουάσιγκτον.

Αυτή η θέση του Μπάιντεν, με την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά και ο Τραμπ, ήταν και η αιτία που ο βρετανικός Τύπος δεν επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Αμερικανό πρόεδρο. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς, με αφορμή και έναν αναγραμματισμό που έκανε στο όνομα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που έθεταν σε αμφιβολία ακόμη και το αν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Ο Μπάιντεν, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, την Κυριακή, θα γίνει πάντως δεκτός και από την βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία παρέθεσε δεξίωση στους ηγέτες του G7, το βράδυ της Παρασκευής. Σε αυτήν την πρώτη σημαντική δημόσια εκδήλωση, μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου, η βασίλισσα Ελισάβετ συνοδευόταν από τον γιο και διάδοχό της στον θρόνο, πρίγκιπα Κάρολο, τη σύζυγό του Καμίλα, τον εγγονό της πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγο του τελευταίου, Κέιτ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι