Ισαάκ Χέρτσογκ: Πρόεδρος-διαιτητής από μεγάλο τζάκι
09/06/2021Ένα ακόμα πρόσωπο κλειδί στην μετά Νετανιάχου εποχή είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ, που η εκλογή συνέπεσε την ίδια μέρα με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού συνασπιμού υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Ναφτάλι Μπένετ. Ο Χέρτσογκ προέρχεται από κραταιό πολιτικό και κοινωνικό τζάκι Εβραίων. Από τους πρώτους που έφτασαν στο Ισραήλ από την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας θέσεις εξουσίας και μέσω αυτών διαμόρφωσαν τον σημερινό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ, αμέσως μετά την ίδρυσή του.
Ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιρλανδία. Όταν μετακόμισε στο Ισραήλ, καταπιάστηκε με την πολιτική. Διατέλεσε πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993. Ο παππούς του σημερινού πρόεδρου ήταν ο αρχιραβίνος της χώρας από το 1936 μέχρι το 1959, ενώ ο θείος του Αμπά Εντάν θεωρείται ένας από τους εμπειρότερους διπλωμάτες του Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής στον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.
Ο 60χρονος νέος πρόεδρος “ερωτεύτηκε”, όπως έχει δηλώσει, την πολιτική από τα γεννοφάσκια του και η οικογενειακή του παράδοση αποτέλεσε τη δύναμη που τον εκτόξευσε γρήγορα στο πολιτικό προσκήνιο. Έχει το παρατσούκλι “πουλέν του συστήματος”. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ το 1999-2000.
Πρόεδρος-διαιτητής
Εξελέγη βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα από το 2003 μέχρι το 2018, διετέλεσε υπουργός σε διάφορα χαρτοφυλάκια, προτού πάρει στα χέρια του τα ηνία του κόμματος από το 2013 μέχρι το 2018, όταν και υπήρξε επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και ηγέτης της αντιπολίτευσης. Θεωρείται μετριοπαθής, ευέλικτος, έξυπνος και επικοινωνιακός. Δεν χαρακτηρίζεται από τον έντονο τόνο και την πολεμική διάθεση που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο την κεντρική σκηνή του Ισραήλ.
Μεγάλο του ατού θεωρούνται οι στενές του σχέσεις και με το διεθνές πολιτικό κατεστημένο. Σχέσεις που καλλιέργησε, όταν ανέλαβε το 2018 πρόεδρος της Jewish Agency, μιας παντοδύναμης ΜΚΟ που συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση για την προώθηση της μετανάστευσης στο Ισραήλ και της συνεργασίας μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της εβραϊκής διασποράς.
Σπαζοκεφαλιά για οκτώ
Μία ακόμα σπαζοκεφαλιά για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό ήταν ο τρόπος που θα μοιράζονταν τα υπουργεία, ώστε και τα οκτώ κόμματα που συμμετέχουν σε αυτόν να έχουν κυβερνητική παρουσία και επιρροή. Τα υπουργεία του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Ο Λαπίντ θα υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών κατά τα πρώτα δύο χρόνια της κυβέρνησης, ο ηγέτης των Blue-White Μπένι Γκάντζ θα παραμείνει υπουργός Άμυνας και το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο ηγέτης του Yisrael Beytenu, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.
Ο ηγέτης της New Hope Γεδεών Σάαρ θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ η Αγελέτ Σακέντ του Yamina θα είναι υπουργός Εσωτερικών. Η ηγέτης του Εργατικού Κομματος Μεράβ Μιχαέλι θα αναλάβει το υπουργείο Μεταφορών και το μέλος του κόμματος Ομέρ Μπαρλέβ θα είναι υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας. Ο αρχηγός του κόμματος Meretz Νιτζάν Χόροβιτς θα διοριστεί υπουργός Υγείας, ενώ το μέλος του κόμματος Ταμάρ Ζάντμπεργκ θα αναλάβει υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος.
Το επόμενο βήμα είναι η ψήφος εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ, που φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη. Οι ισορροπίες της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, πάντως, παραμένουν εύθραυστες και τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς το κάθε κόμμα επιδιώκει να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.