Ισλαμική διεθνής στα τηλεοπτικά από Τουρκία, Πακιστάν και Μαλαισία

Ισλαμική διεθνής στα τηλεοπτικά από Τουρκία, Πακιστάν και Μαλαισία, Βαγγέλης Γεωργίου

Φανταστείτε ένα αγγλόφωνο κανάλι που θα καθοδηγείται από τις πλέον αμφιλεγόμενες μουσουλμανικές κυβερνήσεις του πλανήτη. Η ισλαμική διεθνής στον τηλεοπτικό χώρο είναι το φιλόδοξο σχέδιο που οι ηγέτες της Τουρκίας, του Πακιστάν και της Μαλαισίας αποφάσισαν σε εφαρμόσουν στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Στόχος τους είναι οι απανταχού μουσουλμάνοι να ενημερώνονται με βάση βέβαια τη δική τους οπτική. Μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα περνάνε στις ειδήσεις μέσα από το πρίσμα της Άγκυρας.

Απ΄ότι φαίνεται, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έφυγε και με τόσο «άδεια χέρια» από τη Νέα Υόρκη. Δίχως να πάρει δημοσιογραφική έκταση τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο ισχυρός πρόεδρος του Πακιστάν Imran Khan ανακοίνωσε μέσω tweet την δημιουργία ενός ισλαμικού BBC συνεταιρικά με την Τουρκία και την Μαλαισία. «Στη συνάντησή μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα τηλεοπτικό κανάλι στην αγγλική γλώσσα τύπου BBC το οποίο, εκτός από την προβολή των μουσουλμανικών θεμάτων, θα καταπολεμήσει επίσης την ισλαμοφοβία» δήλωσε.

Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, το Πακιστάν και η Μαλαισία είναι ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρωτίστως με τις μειονότητες. Αποτελεί ειρωνεία ότι στις μουσουλμανικές αυτές χώρες υποφέρουν ακόμα και μουσουλμανικές μειονότητες.

Οι σιίτες του Πακιστάν βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ότι οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη. Στο τουίτερ του Πακιστανού ηγέτη έχουν μάλιστα σχολιάσει αρνητικά εκατοντάδες πολίτες. Ένας μάλιστα έγραψε ειρωνικά «Να μιλήσουμε επίσης για την ινδοφοβία, καθώς η ινδουιστική μειονότητα στη χώρα σου εξαφανίζεται ή μήπως ζητάμε πολλά». Πράγματι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι μειονότητες στο Πακιστάν, από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, έχουν μειωθεί δραματικά.

https://twitter.com/hindukingmayur/status/1178877457404956672?ref_src=twsrc%5Etfw

Στη δε Τουρκία, οι Κούρδοι βιώνουν εθνοκάθαρση εδώ και δεκαετίες. Άραγε, το νέο τηλεοπτικό κανάλι πως σκοπεύει να καλύπτει τα ζητήματα που αφορούν τους Κούρδους; Στην Τουρκία επίσης είναι γνωστό ότι πολλοί δημοσιογράφοι φυλακίζονται καθώς τα ρεπορτάζ τους δεν κολακεύουν το κυβερνητικό έργο. Για την Μαλαισία, τι θα μπορούσε να ειπωθεί; Ενδεικτικά είναι μια χώρα που απαγόρευσε την προβολή της ταινίας Noah το 2014 διότι θεωρήθηκε αντι-ισλαμική.

Άραγε, αυτό το νέο αγγλόφωνο ισλαμικό BBC πως θα αντιμετωπίζει ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας; Κράτη που χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις, που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία και ασκούν το λιγότερο λογοκρισία ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ενημέρωση.

Όπως διαπιστώνει ο Seth Frantzman της The Jerusalem Post, το νέο αυτό κανάλι μάλλον θα παίρνει δηλώσεις από τα κρατικά ΜΜΕ των αντίστοιχων αυτών ισλαμικών χωρών, ώστε να διαδώσουν ευρύτερα τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν. “Επικοινωνία κλίμακας”, που λέμε. Η δημοσιογραφία πλέον θα έχει να αντιμετωπίσει –εκτός δυτικών– και ισλαμικά fake news.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι