Ισραήλ: Kοντά σε κατάρριψη ρωσικού μαχητικού το 2015

Ισραήλ: Kοντά σε κατάρριψη ρωσικού μαχητικού το 2015

Παραλίγο να έχει ανάψει για τα καλά το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή το 2015, καθώς η αεροπορία του Ισραήλ παραλίγο να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό που κατευθυνόταν προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν. «Στην αρχή της ρωσικής παρουσίας στην Συρία υπήρξε ένα περιστατικό όταν Ρώσος πιλότος σχεδόν παραβίασε τον εναέριο χώρος μας στα υψώματα του Γκολάν. Αν ήταν συριακό αεροσκάφος θα είχε καταρριφθεί», δήλωσε. Οι Ισραηλινοί αντιλήφθησαν την εθνικότητα του αεροσκάφους και προετοιμάστηκαν να το καταρρίψουν αν δεν άλλαζε πορεία. Υπήρξε όμως επικοινωνία με τη ρωσική βάση στο Khmeimim και το μαχητικό άλλαξε πορεία.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Αμέσως μετά Ισραήλ και Ρωσία δημιούργησαν έναν μηχανισμό για την αποφυγή ακριβώς παρόμοιων περιστατικών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Συρία το Ισραήλ έχει παραδεχτεί πάνω από 100 προσβολές στόχων της Χεζμπολάχ στην Συρία. Πολλές άλλες επιθέσεις έχουν αποδοθεί στο Ισραήλ.

«Όταν ήμουν υπουργός καταλάβαμε πως η Ρωσία θέλει να αναπτύξει μαχητικά και πυραύλους S-300 και S-400. Κάλεσα τον Ρώσο πρέσβη και του είπα γνωρίζουμε τις προθέσεις σας, δεν θα εμπλακούμε στην συριακή κρίση. Μη μας ενοχλήσετε και δεν θα εμπλακούμε και μαζί σας», ανέφερε.

Μετά πάντως τις σχετικές συνεννοήσεις δεν υπήρξε άλλο περιστατικό. «Δεν χρειάζεται να συντονιστούμε ή να ενημερώσουμε το ρωσικό επιτελείο για να εκτελέσουμε επιδρομές. Δεν εμπλεκόμαστε μαζί τους, δεν εμπλέκονται μαζί μας», είπε και τόνισε πως αν και η Ρωσία δεν έχει άμεση σχέση με τη Χεζμπολάχ, σε πολλές περιπτώσεις ρωσικά όπλα έφτασαν στα χέρια της.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος του Άσαντ και του Ιράν, το οποίο ελέγχει και τη Χεζμπολάχ. Η Μόσχα θεωρεί την Τεχεράνη βασικό παίκτη στην επίλυση της συριακής κρίσης. Το Ισραήλ από την πλευρά του φοβάται πως το Ιράν θα βοηθήσει την Χεζμπολάχ, ώστε να κατασκευάσει πυραύλους ακριβείας και θα την ενισχύσει στο Γκολάν. Αμφότερες οι πιθανότητες αποτελούν κόκκινες γραμμές για τo Τελ Αβίβ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι