ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: “Πρωτιά” Νετανιάχου καταγράφουν τα exit pools – Η “επόμενη μέρα”

Ισραήλ: Η ώρα της κάλπης και τα ερωτήματα για την "επόμενη μέρα"
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Για πέμπτη φορά σε τριάμισι χρόνια οι περίπου 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Ισραήλ  προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν την επάνοδο στην εξουσία του Μενιαμίν Νετανιάχου και του Λικούντ.  Πάντως τα πρώτα exit pools δείχνουν καταγράφουν “πρωτιά” και επιστροφή Νετανιάχου στην εξουσία. 

Οι κάλπες  στο Ισραήλ έκλεισαν και σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της παράταξης Λικούντ (Likud) Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσιάζεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ και να επιστρέφει στην πρωθυπουργία. Πιο συγκεκριμένα, το μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που πρόσκειται στον 73χρονο Νετανιάχου παρουσιάζεται να εξασφαλίζει 61 με 62 έδρες σε σύνολο 120.

Η  συμμετοχή των Ισραηλινών  φαίνεται να είναι αυξημένη  και στις 14.00μμ, τοπική ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 38,9%, δηλαδή ήταν κατά 4,3% υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, τον Μάρτιο του 2021. Είναι επίσης το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές από το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων μέχρι αυτήν την ώρα, από το 1999, όπως ανέφερε η Εκλογική Επιτροπή.

Το Λικούντ του Νετανιάχου, ενδέχεται να επανέλθει στην εξουσία, σύμφωνα με εκτιμήσεις , μένει όμως να αποδειχθεί το εάν και κατά πόσον η συμμαχία της δεξιάς με υπερορθόδοξα σιωνιστικά κόμματα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή. Μέσω Twitter ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι διαπιστώνεται πτωτική τάση του Λικούντ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καλώντας τους υποστηρικτές του να πάνε να ψηφίσουν και διαβεβαιώνοντας πως η νίκη είναι εφικτή.

Απέναντι στον συνασπισμό της δεξιάς, ο 58χρονος Γιαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργός από τον Ιούλιο και αρχηγός του κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), όπως και επικεφαλής ενός μοναδικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ καθώς ενώνει παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου, της δεξιάς και ένα αραβικό κόμμα, προσπαθεί να πείσει ότι η πορεία που χαράχτηκε αυτούς τους τελευταίους μήνες πρέπει να συνεχιστεί.

Τα ερωτήματα που κυριαρχούν στις σχετικές αναλύσεις έχουν να κάνουν: πρωτίστως με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει μέσα από τις κάλπες, και δευτερευόντως με το μέλλον αυτής της όποιας νέας κυβέρνησης που όλοι διερωτώνται εάν θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία περισσότερο από τα βραχύβια κυβερνητικά σχήματα που προηγήθηκαν.

  Ετοιμάζοντας την εισβολή στο Ιράκ – Τα "όπλα μαζικής καταστροφής" του Σαντάμ

Στις εκλογές συμμετέχουν 40 κόμματα. Περί το ένα τρίτο από τις παρατάξεις αυτές αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων που απαιτείται για να αναδείξουν κατ’ ελάχισοτν τέσσερα μέλη στην ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία. Οι πρώτες προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τις 9 μ.μ. τοπική ώρα (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από την Πέμπτη, πάντως.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι