ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τί λένε Ισραήλ και Χαμάς για την επιδρομή στο νοσοκομείο – Επίθεση Νετανιάχου στον Ερντογάν

Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις στο Al Shifa - Σκηνές χάους αναφέρουν οι γιατροί (video),

Επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μέσα στο νοσοκομείο Al Shifa, στην δυτική πτέρυγα, «στοχευμένες και ακριβείας κατά της Χαμάς που χρησιμοποιεί το συγκρότημα ως στρατηγείο», ανακοίνωσε το επιτελείο IDF, ενώ από την άλλη οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν σκηνές αλλοφροσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ένα κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων της Χαμάς, όπλα και τεχνολογικός εξοπλισμός βρέθηκαν στο κτίριο μαγνητικής τομογραφίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. «Τα στρατεύματα των IDF συνεχίζουν την εξειδικευμένη και στοχευμένη επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νοσοκομείο Σίφα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Αβάσιμοι αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για τα νοσοκομεία και έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το Ισραήλ στοχεύει στην καταστροφή όλων των πολιτικών υποδομών της Γάζας, προκειμένου να αδειάσει τη Λωρίδα και να ωθήσει τον κόσμο να φύγει», ήταν η απάντηση ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

Επίθεση Νετανιάχου

Έντονη ήταν η αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. «Αποκαλεί κράτος-τρομοκράτη το Ισραήλ, αλλά οι πράξεις του δείχνουν ότι ο ίδιος υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς», αναφέρει δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφορικά με την Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, έχει δηλώσει ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πολιτικός φορέας εκλεγμένος από τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα. «Δεν αποδεχόμαστε το κήρυγμα» του Ερντογάν, αναφέρει ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας τους βομβαρδισμούς κουρδικών κοινοτήτων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ. «Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της περιοχής και βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιορκίας των IDF τις τελευταίες ώρες. «Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για τη ζωή και την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών, των ασθενών, των πρόωρων παιδιών και των εκτοπισμένων», ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο των ελεγχόμενων από τη Χαμάς ΜΜΕ της Γάζας.

Oι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το κοινοβούλιο της Γάζας, εκεί όπου έβγαλαν φωτογραφία πριν λίγες ώρες, κάνοντας πραγματικότητα τη δέσμευσή τους να καταστρέψουν οτιδήποτε υπάρχει στη περιοχή που να συνδέεται με την τη Χαμάς. Προκάλεσε έτσι άλλο ένα χτύπημα στην ισλαμική οργάνωση, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θέλει «να εξαφανίσει από τον χάρτη».

Η έφοδος στο νοσοκομείο

Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν ανθρώπους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανάμεσά τους γιατρούς και ασθενείς, ενώ άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα του, δήλωσε δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου και συνεργάζεται με το AFP. Ο δρ Μουνίρ Αμπού αλ Ρις, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο δυτικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος του Al Shifa. «Ακούγονται μεγάλες εκρήξεις στον τομέα όπου βρίσκονται, και μέσα στο νοσοκομείο», είπε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ Κίντρα δήλωσε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο αργότερα πως «ο στρατός κατοχής βρίσκεται στο υπόγειο, ψάχνει το υπόγειο», προσθέτοντας ότι ισραηλινοί στρατιωτικοί «πυροβολούν και χρησιμοποιούν εκρηκτικά».

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, αρχικά ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία. Στο Αλ Σίφα, βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, καθώς, είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας και πέραν του προσωπικού και των ασθενών έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι, περίπου 10.000 σύμφωνα και με τις επίσημες αναφορές του ΟΗΕ.

Μονάδες του IDF «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου», ανέφερε ανακοινωθέν μέσω X (του πρώην Twitter), στα αγγλικά. Στις ομάδες που διεξάγουν την επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος αραβόφωνοι στρατιωτικοί, που έκαναν ειδική εκπαίδευση προκειμένου να προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον με την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι, που χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε «όλοι οι άνδρες της Χαμάς που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, να παραδοθούν». Δεν έχει δοθεί καμιά διευκρίνιση για το ποιος συγκεκριμένα ήταν ο στόχος της εφόδου.

Ο δρ Αλ Ρις είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις» του Ισραήλ μπήκαν στο συγκρότημα Αλ Σίφα και απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα «να παρέμβουν αμέσως για να τερματιστεί η επιχείρηση». Κατά τον διευθυντή του νοσοκομείου, «179 πτώματα θάφτηκαν χθες Τρίτη σε ομαδικό τάφο».

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ειδοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφοδο στο νοσοκομείο, στο επίκεντρο των εχθροπραξιών με μαχητές της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες.

Ευθύνες Χαμάς σε ΗΠΑ

«Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Σίφα», τόνισε εξάλλου η Χαμάς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά.

 

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως στο Σίφα είναι κρυμμένες στρατηγικές υποδομές της Χαμάς και ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό σαν «ανθρώπινη ασπίδα», κάτι που διαψεύδει το κίνημα. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες Τρίτη ότι η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, έχουν εγκαταστήσει κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο νοσοκομείο Σίφα.

«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος του Ισραήλ κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα Ας Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Η σύσταση του Λευκού Οίκου

Μετά την έναρξη της επιχείρησης, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών». Τονίζοντας πως «δεν θα σχολιάσουμε λεπτομερώς ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ότι «όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται», επαναλαμβάνοντας φράση του προέδρου Μπάιντεν προ ημερών.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η συνεχιζόμενη χρήση του νοσοκομείου Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς τερματίζει την προστασία του δυνάμει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, λίγο πριν από την έφοδο. Πανομοιότυπη διατύπωση συμπεριλήφθηκε στο ανακοινωθέν για την επιχείρηση, που διεξάγεται «βάσει πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Χαγκαρί ο στρατός «ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές της Γάζας πως όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες μέσα στο νοσοκομείο έπρεπε να σταματήσουν μέσα σε 12 ώρες» αλλά «δυστυχώς αυτό δεν έγινε».

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι