Μαύρη Θάλασσα: Πλήγμα με νεκρό σε τουρκικό αλιευτικό (video) – Ουκρανικό drone εξερράγη σε ρουμανικό λιμάνι
05/06/2026
Ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος (drone) της Ουκρανίας εξερράγη στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία, αφού βγήκε εκτός πορείας και ελέγχου. Η δικαιολογία του Κιέβου είναι ότι αυτό συνέβη λόγω παρεμβολών του ρωσικού ηλεκτρονικού συστήματος κατά τη διάρκεια αποστολών στην επιχειρησιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. Επίθεση σημειώθηκε αργότερα και κατά τουρκικού αλιευτικού.
Συγκεκριμένα, το σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στη Μαύρη Θάλασσα: Τουρκικό αλιευτικό σκάφος δέχθηκε επίθεση ανοιχτά της δυτικής Κριμαίας, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής. Η τουρκική πλευρά περιγράφει την επίθεση ως αιφνίδια και ιδιαίτερα βίαιη, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να υποστεί σοβαρές ζημιές και τελικά να βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα.
Σε επίσημη ανακοίνωση της Διοίκησης της Τουρκικής Ακτοφυλακής αναφέρεται ότι: «Σήμερα, ανοιχτά της δυτικής Κριμαίας, στη Σεβαστούπολη, πραγματοποιήθηκε επίθεση στο τουρκικής σημαίας αλιευτικό σκάφος “Duru 67”, το οποίο υπέστη ζημιές και βυθίστηκε». Μετά τη βύθιση του σκάφους, άλλο αλιευτικό που βρισκόταν στην περιοχή συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των ναυτικών που είχαν πέσει στη θάλασσα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Το αλιευτικό “Burak Kaya”, που βρισκόταν στην περιοχή, διέσωσε τους 5 τραυματίες από το βυθιζόμενο σκάφος. Ένας από τους βαριά τραυματίες έχασε τη ζωή του κατά τη μεταφορά προς την κατεύθυνση της Ινεμπολού». Μετά το σήμα κινδύνου, κινητοποιήθηκαν άμεσα δυνάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής για παροχή βοήθειας και ιατρική υποστήριξη. Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας.
Κατόπιν ειδοποίησης, το σκάφος “TCSG-96” της Διοίκησης Ακτοφυλακής απέπλευσε στις 12:35 από το λιμάνι της Ινεμπολού. Στο σκάφος επέβαιναν 4 γιατροί και 19 μέλη ιατρικού προσωπικού του UMKE. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε όταν οι τουρκικές δυνάμεις έφτασαν στο αλιευτικό «Burak Kaya», όπου βρίσκονταν οι διασωθέντες. Η αρμόδια μονάδα έφτασε στις 19:20 στο αλιευτικό “Burak Kaya”, σε απόσταση 115 ναυτικών μιλίων βόρεια του λιμανιού της Ινεμπολού. Η σορός του θανόντος και οι τραυματίες επιβιβάστηκαν στο σκάφος της Ακτοφυλακής. Ξεκίνησε άμεσα ιατρική παρέμβαση και το πλοίο έλαβε πορεία επιστροφής.
Τί συνέβη με το drone στη Ρουμανία
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες στις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. «Κατά τη διάρκεια αποστολών στην επιχειρησιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, ένα από τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας (θαλάσσιο drone) του Πολεμικού μας Ναυτικού, έχασε τον έλεγχο υπό την επίδραση εχθρικών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου και κατέληξε κοντά στις ακτές της Ρουμανίας. Παρείχαμε τις απαραίτητες πληροφορίες στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρουμανίας προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
NEW: Explosion reported near Romania’s Constanța Port.
Area cordoned off.
A naval drone reportedly found nearby this morning. pic.twitter.com/sode6zhUpg
— Clash Report (@clashreport) June 5, 2026
Το περιστατικό συνέβη κοντά στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας, όπου το ναυτικό drone εξερράγη κοντά σε μια προβλήτα, αφού έφτασε στην περιοχή. Σύμφωνα με αναφορές, το μη επανδρωμένο σκάφος εξερράγη μετά από σύγκρουση με μια μπάρα ασφαλείας κοντά στην αποβάθρα. Άλλες μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι δεν εξερράγη κατά την πρόσκρουση, αλλά αυτοανατινάχθηκε μέσω ενός χρονοδιακόπτη που ανακάλυψε μια ρουμανική ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Heorhii Tykhyi, δήλωσε ότι το Κίεβο είχε ενημερώσει εγκαίρως τη Ρουμανία, αφού το ναυτικό drone έχασε τον έλεγχο λόγω ρωσικής παρεμβολής. «Σχετικά με το περιστατικό στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία: το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας ενημέρωσε εγκαίρως τη ρουμανική πλευρά για ένα ναυτικό drone που είχε χάσει τον έλεγχο λόγω ρωσικής παρεμβολής», δήλωσε ο Tykhyi. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, οι ουκρανικές και ρουμανικές αρχές παρέμειναν σε στενή επαφή, εξασφάλισαν την περιοχή και απέτρεψαν τον τραυματισμό αμάχων.
Momentul exploziei dronei navale din portul civil Constanța, surprins de reporterul TVR Ana-Maria Stancu în timp ce relata.#AnaMariaStancu #TVR #Constanta #PortulConstanta #Explozie #DronaNavala #Drone #BreakingNews #Romania #MareaNeagra #Actualitate #Stiri pic.twitter.com/BYeG894dIR
— defapt.ro (@defapt) June 5, 2026
Ο Τίκι πρόσθεσε ότι το περιστατικό κατέδειξε πώς ο πλήρης πόλεμος της Ρωσίας δημιουργεί κινδύνους πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. «Αυτό το περιστατικό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η συνεχιζόμενη πλήρης επιθετικότητα της Ρωσίας αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Ο αποτελεσματικός συντονισμός είναι καθοριστικός για τον μετριασμό των συνεπειών της στις γειτονικές χώρες… Οι αρμόδιες αρχές των δύο κρατών βρίσκονται σε στενή επαφή από τότε, ανέλαβαν τον έλεγχο της κατάστασης και εξασφάλισαν την ασφάλεια της περιοχής. Αυτός ο αποτελεσματικός συντονισμός επέτρεψε τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ζημιών στους πολίτες», ανέφερε.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι το θαλάσσιο drone ήταν τύπου που χρησιμοποιείται στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το ναυτικό drone αυτοανατινάχθηκε γύρω στις 10:30 π.μ., χωρίς να προκαλέσει θύματα», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας. Μέχρι εκείνη την ώρα, η περιοχή είχε ήδη ασφαλιστεί και απομονωθεί από την Ακτοφυλακή της Ρουμανίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ρουμάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντικείμενο βρισκόταν υπό εξέταση και διαδικασία εξουδετέρωσης όταν σημειώθηκε η έκρηξη. «Το ναυτικό drone ανήκει στον τύπο των μη επανδρωμένων συστημάτων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο τόνισε επίσης ότι το αντικείμενο δεν ήταν σε υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρουμανίας και δεν συμμετείχε στις πρόσφατες ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα.
Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει αναφορές ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου με βάση το Καλίνινγκραντ για να παρεμβαίνει στις διαδρομές των ουκρανικών drones που χτυπούν στόχους εντός της Ρωσίας, προκαλώντας την απώλεια της ακρίβειας πλοήγησης των ουκρανικών drones και την παρέκκλισή τους προς τις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία.
Προφανώς, οι Ρώσοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές παρεμβολές, αλλά αυτό έχει καταντήσει η τρέχουσα δικαιολογία του Κιέβου όταν για κάποιον λόγο τα δικά της θαλάσσια και εναέρια drones παραβιάζουν τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα φιλικών χωρών. Στην Ελλάδα είχαμε το περιστατικό με το ουκρανικό θαλάσσιο drone στη Λευκάδα, το οποίο, βεβαίως, δεν βρέθηκε εκεί λόγω ρωσικών παρεμβολών.





