ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα έκρηξη Ερντογάν κατά Δύσης – Κλείνουν δυτικά προξενεία στην Τουρκία

"Αμερικανικό πραξικόπημα" βλέπει ο Σοϊλού – Κούρδοι υπέρ Κιλιτσντάρογλου

Νέα ρητορική έκρηξη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά της Δύσης, σε ομιλία που απηύθυνε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες εποφθαλμιούν τα τουρκικά επιτεύγματα στους τομείς της ενέργειας, της πολεμικής βιομηχανίας και της νέας τεχνολογίας.

«Ολοκληρώνουμε  το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu, έχουμε εκσυγχρονίσει τον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, κάναμε μεγάλες επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και η Δύση ενοχλείται από την ενίσχυση της χώρας μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνεδρίαση των βουλευτών του ΑΚΡ, πριν εξαπολύσει και νέα ολομέτωπη επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την διακήρυξή τους, με την οποία υπόσχονται να καταργήσουν τις υπερεξουσίες της Προεδρίας και να επαναφέρουν την Τουρκία στην τροχιά της Δύσης: «Δείτε την κατάσταση στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35 το οποίο, όμως, έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ουσιαστικά επιβραβεύουν όσους είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα».

Και συνέχισε αναφερόμενος στη Σουηδία: «Εκεί στην Σουηδία, μην προσπαθείτε μάταια. Όσο επιτρέπετε να καίγεται και να σκίζεται το ιερό μου βιβλίο, το Κοράνι, δεν λέμε “ναι” στην είσοδό σας στο ΝΑΤΟ. Η άποψή μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι για τη Σουηδία».

Στο χορό και η Εισαγγελία Άγκυρας

Εν τω μεταξύ, ποινική έρευνα ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας για τον Ράσμους Παλουντάν, επικεφαλής του κόμματος Stram Course (Ισχυρή Γραμμή) της Δανίας, που είχε κάψει το Κοράνι μπροστά στην είσοδο της τουρκικής πρεσβεία στη Στοκχόλμη στις 21 Ιανουαρίου. Το ίδιο και για τον Ολλανδό ακροδεξιό πολιτικό Έντβιν Βάγκενσβελτ που τον μιμήθηκε την επόμενη μέρα στη Χάγη. Ο Σουηδο-Δανός ακροδεξιός Παλουντάν, μετά την πρώτη πρόκληση, και στις 27 Ιανουαρίου, στο τέλος των προσευχών της Παρασκευής έκαψε πάλι το Κοράνι μπροστά από το τζαμί της Κοπεγχάγης και προκάλεσε τους μουσουλμάνους να σταματήσουν την προσευχή.

Ποινική έρευνα ανακοινώθηκε και για τον Ολλανδό πολιτικό Έντβιν Βάγκενσβελτ, ηγέτη του ακροδεξιού ολλανδικού κόμματος PEGIDA επειδή και αυτός έκαψε και μετά ποδοπάτησε το Κοράνι μπροστά από το ολλανδικό Κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Εισαγγελία «οι εν λόγω έχουν διαπράξει πράξεις δημόσιας υποκίνησης σε μίσος και εχθρότητα ενάντια στις ιερές αξίες της ισλαμικής θρησκείας, του Κορανίου και του Προφήτη του Ισλάμ, Προφήτη Μωάμεθ, και δημόσια προσβολή των θρησκευτικών αξιών που ασπάζεται ένα τμήμα του λαού».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενική Εισαγγελίας της Άγκυρας εναντίον των υπόπτων βασίζεται στα σχετικά άρθρα του τουρκικού ποινικού κώδικα με την κατηγορία της «δημόσιας υποκίνησης του κοινού σε μίσος και εχθρότητα» και της «δημόσιας προσβολής των θρησκευτικών αξιών» προκειμένου να διερευνηθεί η αλήθεια των καταγγελλόμενων περιστατικών.

Χώρες της ΕΕ κλείνουν τα προξενεία τους

Εν τω μεταξύ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι κλείνει το προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «η απόφαση να κλείσει το προξενείο ελήφθη έπειτα από εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος. Ακολούθησε η ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών για το κλείσιμο του δικού του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός τουριστών από την ΕΕ στην Τουρκία.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της για επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάγωμα συνομιλιών από Άγκυρα

Οι συζητήσεις της Άγκυρας με την Στοκχόλμη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχουν παγώσει, πριν από την προκλητική ενέργεια του Παλουντάν. Οι διαδηλώσεις που είχαν προηγηθεί από Κούρδους που ζουν στη Σουηδία και ειδικότερα το κρέμασμα ενός ομοιώματος του Ερντογάν από στήλη φανοστάτη, ήταν η πρώτη αφορμή για διαμαρτυρίες της Άγκυρας κατά της σουηδικής κυβέρνησης. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση είχε επαναλάβει την αξίωση για άμεση έκδοση Κούρδων και Τούρκων που κατά τις τουρκικές αρχές εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Η τουρκική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες από τη Βουδαπέστη ότι η Άγκυρα δεν θα κυρώσει υπό τις παρούσες συνθήκες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν κάλεσε τις ΗΠΑ να αποσυνδέσουν την υπόθεση της Σουηδίας από τα F-16, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα στραφεί σε άλλες χώρες για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

Μήνυμα του γερουσιαστή Βαν Χόλεν 

«Δεν πρόκειται να δοθούν F-16 στην Τουρκία εάν δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία… Εάν η κυβέρνηση έστελνε τώρα μια επίσημη ειδοποίηση (στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16), τότε ναι, θα είχε κατατεθεί ένα ψήφισμα για την απόρριψη (της αμυντικής σύμβασης)», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα, εκτίμησε ότι υπάρχει ομοθυμία με τον Λευκό Οίκο, καθώς, όπως είπε, είναι απίθανο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην πώληση των F-16 χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Βαν Χόλεν αναγνώρισε ότι η διαδικασία προσφέρει στον πρόεδρο τη δυνατότητα να παρακάμψει ένα ενδεχόμενο βέτο στο Κογκρέσο. Ωστόσο, εκτίμησε ότι με την παρούσα κατάσταση ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να στείλει το επίσημο αίτημα για τα F-16 στους Αμερικανούς νομοθέτες.

Ο Βαν Χόλεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν με την ΕΕ την από κοινού επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, τέτοιες κυρώσεις μπορούν να μπουν στο τραπέζι αν η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ή αν πραγματοποιήσει μια νέα εισβολή εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες εξακολουθούν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την τελική και οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι