Και η Εκκλησία κήρυξε τον πόλεμο στον Πασινιάν
13/01/2021Διευρύνεται το μέτωπο κατά του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος παραμένει στην εξουσία παρά τις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών και της ενωμένης αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτησή του από τότε που υπέγραψε την συνθηκολόγηση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Πασινιάν έχει πλέον προκαλέσει και την οργή της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρμενίας, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και το ρωσόφιλο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αρμενικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Πασινιάν με το ήδη κατεστραμμένο πολιτικό του κεφάλαιο, συμμετείχε στη διάσκεψη Μόσχας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις τριμερείς συνομιλίες σημαντικές δηλώνοντας ότι «μπορέσαμε να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε κοινή ανακοίνωση για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή». Η φωτογραφία του Πασινιάν με τον νικητή του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τον ισχυρό Πούτιν, αντανακλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο την ήττα του αλλά και την ομηρία του από τη Ρωσία.
Όλα λειτουργούν εναντίον του Πασινιάν μέσα στην Αρμενία. Η τελική ρήξη του με την Αποστολική Εκκλησία της Αρμενίας έγινε εμφανής, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων, όταν ο προκαθήμενός της Καθολικός Καρέκιν IΙ αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις «καταστροφικές συνέπειές» του. Επισήμανε, ότι η κυβέρνηση του Ερεβάν έκανε τραγικά λάθη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι τα «συμφέροντα της πατρίδας και του λαού υποτάχθηκαν σε ατομικές φιλοδοξίες και στόχους». Επισημαίνεται, ότι οι σχέσεις Πασινιάν και Αρμενικής Εκκλησίας ήταν τεταμένες εδώ και καιρό.
Η Αποστολική Εκκλησία της Αρμενίας έχει μεγάλη επιρροή και διαθέτει αρκετά εισοδήματα, αν και οι σημαντικοί χορηγοί της παραμένουν άγνωστοι. Η Εκκλησία έφτασε στο απόγειό της κατά τη διάρκεια της προεδρίας των Ρόμπερτ Κοχαριάν και Σερζ Σαρκισιάν, οι οποίοι είχαν γεννηθεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η επιρροή της Εκκλησίας αυξήθηκε σε τόσο σημαντικό βαθμό, που έγινε υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία, η “Ιστορία της Αρμενικής Εκκλησίας”.
Ο Πασινιάν μόλις ανέλαβε την εξουσία αποφάσισε ότι η Εκκλησία πρέπει να περιοριστεί μόνο στα στενά της καθήκοντά και μελέτησε και πρόταση για κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος. Οι σχέσεις του Πασινιάν με την Εκκλησία έγιναν ακόμη πιο προβληματικές, όταν προσπάθησε να της αφαιρέσει το ρόλο που διαδραματίζει στην ενοποίηση όλων των Αρμενίων, συμπεριλαμβανομένης και της διασποράς.
Ρωσόφιλος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας
Ο Πασινιάν άρχισε το 2019 τη δική του εκστρατεία επικοινωνίας για να ενοποιήσει όλους τους Αρμένιους, με στόχο να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ. Η Εκκλησία δεν συμμετείχε στην εκστρατεία. Είναι γνωστό ότι διατηρεί εκτεταμένο δίκτυο σε πολλές χώρες του κόσμου που περιλαμβάνει, πνευματικά κέντρα, συνεργασία με πολιτικές ηγεσίες και πολιτιστικές οργανώσεις, που προσελκύουν εκπροσώπους της αρμενικής διασποράς.
Ο Πασινιάν εκτός από το νέο μέτωπο με την εκκλησία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος και με το νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αρμενικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον Βιτάλι Μπαλασανιάν, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ο Μπαλασανιάν είναι βετεράνος του πρώτου πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν της δεκαετίας του ’90 και σύμμαχος των πρώην προέδρων Ρόμπερτ Κοχαριάν και Σερζ Σαρκισιάν.
Ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας την περίοδο 2016-2019 και ηγήθηκε της κίνησης για την απελευθέρωση του Κοχαριάν, εχθρού του Πασινιάν, ο οποίος ήταν στη φυλακή για κατηγορίες που σχετίζονταν με βίαιη διάλυση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Ο Πασινιάν έχει δεχθεί τις επικρίσεις του Μπαλασανιάν πριν ξεσπάσει ο δεύτερος πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Μπαλασανιάν δήλωσε σε συνέντευξή του 2019, ότι ο ερχομός του Πασινιάν στην εξουσία «δεν ήταν μια επανάσταση αλλά μια κατάληψη εξουσίας με βία» και ότι ο Πασινιάν ήταν ένα «δυτικό σχέδιο». Ο Μπαλασανιάν με τις αρμοδιότητες που του έδωσε ο πρόεδρος της αρμενικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχει απόλυτη εξουσία πάνω στις δυνάμεις ασφαλείας και δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Ευαίσθητες ισορροπίες
Ο Μπαλασανιάν έχει υιοθετήσει μια σκληροπυρηνική γραμμή και δεσμεύθηκε να στρατιωτικοποιήσει περαιτέρω την αρμενική περιοχή. Σε προ ημερών συνέντευξη του ανέφερε ότι σύντομα θα δημιουργήσει νέες στρατιωτικές δομές, συμπεριλαμβανομένων νέων συνοριακών μονάδων. Δήλωσε ότι «όλοι θα είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν, θα πληρώνονται, θα λαμβάνουν υψηλό μισθό. Αυτό είναι ένα ιερό καθήκον για τον καθένα μας».
Η ατμόσφαιρα για τον Πασινιάν γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο αποπνιχτική καθώς έχει χάσει τα ερείσματα του στην αρμενική κοινωνία και όχι μόνο. Το γεγονός ότι η Εκκλησία επιδιώκει την παραίτησή του, ενδέχεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών εναντίον του, που μαζί με την ενωμένη αντιπολίτευση απαιτούν την άμεση παραίτηση του.
Ταυτόχρονα, με το νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αρμενικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που είναι υποστηρικτής της Ρωσίας, γίνονται εύθραυστες και οι ισορροπίες με το Ερεβάν. Ο Πασινιάν του οποίου το πολιτικό μέλλον, εξαρτάται και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που η αρμενική κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ακολουθήσει διαφορετική γραμμή από το Ερεβάν αναφορικά με την εθνική της ασφάλεια.